Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη Στο Κόκκινο 91.4 της Θεσσαλονίκης

 

Η κυβέρνηση διαπιστώνει μια ραγδαία συρρίκνωση του πολιτικού κεφαλαίου της που θέλει να την προλάβει με τις εκλογές, ενώ και τα προβλήματα της κοινωνίας από την κυβερνητική πολιτική είναι τόσα, έτσι ώστε οι εκλογές να είναι αναγκαίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και έχει όλα τα αναλυτικά εργαλεία για να διαμορφώσει ένα σαφές και πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, απευθυνόμενος ταυτόχρονα και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς η απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει πιο κοντά τη συγκρότηση μιας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης.
 
Ακολουθούν σημεία της συνετευξης:
 
Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ραγδαία συρρίκνωση του πολιτικού της κεφαλαίου, έχει πληγωθεί η σχέση της με την κοινωνία, άρα θα προσπαθήσει να ανακόψει αυτή τη φθίνουσα πορεία προσφεύγοντας στις εκλογές.
Θα είναι μια προεκλογική περίοδος που θα εξασφαλίσει στοιχειώδεις όρους προβολής στα κόμματα και ισότιμης μεταχείρισης; (…) Αυτό αφορά και το δίκαιο αίτημα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχτές, δια του Προέδρου του, που είπε: αποσαφηνίστε το σκηνικό, προκηρύξτε εκλογές, να δούμε το θέμα της ισότιμης προβολής των κομμάτων, υπηρεσιακό υπουργό στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Έρχεται η ίδια η ζωή, τα προβλήματα, με τέτοια ένταση που δεν αφήνουν σε ησυχία κανέναν, είτε αυτούς που υφίστανται τις επιπτώσεις της βαθιάς αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, είτε αυτούς που διεκδικούν μια άλλα προοπτική.
Να παρουσιάσουμε στον κόσμο ένα σαφές, συνεκτικό, κυβερνητικό πρόγραμμα, μια νέα κυβερνητική πρόταση που θα αντλεί από την αρνητική εμπειρία των τελευταίων τριών ετών και θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις – απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όλα τα αναλυτικά εργαλεία και τη στρατηγική επεξεργασία και αντίληψη για να κάνει πράξη τη διαμόρφωση ενός τέτοιου προγράμματος που να είναι πειστικό και κατανοητό.
Αυτό πηγαίνει μαζί με μια συνολική πρόταση – απεύθυνση συνεργασίας και προς τις άλλες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, γιατί πάμε με απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει συνεργασίες.
Οι συσχετισμοί και η δυναμική των προβλημάτων και η προσπάθεια αναζήτησης μιας απάντησης σε αυτά, ωθούν προς τα εκεί και όσο πιο δυνατός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις εκλογές, τόσο πιο πολύ ωριμάζουν, αντικειμενικά, οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, τότε θεωρώ ότι το πιο πιθανό είναι από τη πρώτη Κυριακή να πάμε στη διαμόρφωση μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης και να γλιτώσει ο τόπος αυτές τις αλλεπάλληλες εκλογές, που είναι το σχέδιο της ΝΔ, που δεν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, άλλωστε οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που χρεοκόπησαν τον τόπο. Αυτό που χρειάζεται είναι φερέγγυες λύσεις και όχι αφερέγγυες αυτοδυναμίες.
-> Πόθεν Έσχες:
Ένα Πόθεν Έσχες πρέπει να είναι απολύτως διαφανές και κατανοητό στον κόσμο. (…) Όταν μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις, που οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, έχει απόλυτη σημασία να δημοσιοποιούνται τα οικονομικά τους. Είναι μια δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Κάποιος που δεν μπορεί να δικαιολογήσει με επάρκεια τα δάνειά του δεν είναι πραγματικά πιο ευάλωτος σε πολλαπλές πιέσεις; Εδώ είναι το πολιτικό ζήτημα. (…) Ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, όχι μόνο των βουλευτών, προκαλούν με αυτή την ακατανόητη παρουσίαση των υποχρεώσεων και των οικονομικών τους.
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προφανώς διευκολύνει γιατί προβλέπει μια αναλυτική «ακτινογραφία» και απαντά στα ερωτήματα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε η υποχρέωση να απαντήσει κανείς. Γιατί υπάρχει ένα δάνειο. Όταν αυτό το δάνειο μέσα σε δέκα – δεκαπέντε χρόνια έχει ανέβει αντί να μειωθεί, τι γίνεται; Πως εξυπηρετείται; Ένας οποιοσδήποτε πολίτης που έχει μια κάρτα και δεν την εξυπηρετεί, θα τον τρελάνουν, θα τον πάρουν 30 εταιρείες δικηγορικές και εισπρακτικές για τη μηνιαία δόση.
Είμαι σαφώς υπέρ μιας διαφανούς και πολύ σκληρής επιτήρησης των οικονομικών των κομμάτων με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τους παρέχονται και κάποιοι υλικοί όροι, από τη στιγμή που εκπροσωπούν ένα μέρος της κοινωνίας, για να μπορούν να καλύπτουν κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες.