Η κυβέρνηση σύρεται σε εκλογές, αναγκαία η αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση
-> Πεποίθησή μας είναι ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να είναι ισχυρές, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την απλή αναλογική. Όπως τόνισα νωρίτερα, μιλώντας στον Real fm, η κυβέρνηση σύρεται σε εκλογές και επιδίδεται στην παρελθοντολογία, ωστόσο σημασία έχουν οι προτάσεις και η πολιτική για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Με βάση τις προγραμματικές προτάσεις και τη στάση απέναντι στα προβλήματα, αξιολογούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης :
Φαίνεται ότι θέλουμε να πάμε, τελικά σε εκλογές και εμείς, που το ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες, αλλά και η κυβέρνηση, η οποία τελικά αναγκάζεται από την ίδια τη ζωή. Να το πω αλλιώς, σύρεται στις εκλογές.
Όποιος παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συστηματικά, θα έχει διαπιστώσει ότι ήμασταν η κυβέρνηση η οποία νομοθέτησε την απλή αναλογική και δεν το έκανε αυτό με μια λογική «καυτής πατάτας» για την επόμενη κυβέρνηση. Το έκανε στη βάση μιας αντίληψης ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας με το σύστημα της απλής αναλογικής έχουν μια πιο σταθερή και πιο μεγάλη κοινωνική βάση, κάτι το οποίο είθισται στις δυτικές, ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Άλλωστε, στον τόπο μας έχουμε μια αρνητική εμπειρία από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτές χρεοκόπησαν τον τόπο, δεν τον χρεοκόπησαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτές, για να είναι στέρεες, προϋποθέτουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό είπε ο κ. Τσακαλώτος. Προγραμματικές συγκλίσεις, γνωστές από πριν στον κόσμο. Προφανώς το εύρος των δυνάμεων στις οποίες απευθυνόμαστε εμείς, συμπεριλαμβάνει και τις δυνάμεις, σχηματικά μιλώντας, από τα αριστερά μας και τις δυνάμεις που είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Δημιούργησε τεράστια προβλήματα η παρούσα κυβέρνηση. Με την ακρίβεια και τα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, τα έχει κάνει χάλια. Όχι πως τα πήγε καλύτερα στα θέματα της πανδημίας.
Ό,τι έχουμε προτείνει ως μέτρο – απάντηση στα θέματα της ακρίβειας, σχετίζεται πάντοτε με μια διαφορετική διαχείριση των υπαρκτών δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Όταν λέμε ότι έχουμε μια υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, λέμε ότι αυτά τα χρήματα δημιουργούν τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων στα όρια που επιτρέπει η ΕΕ και έχουν πράξει, αντίστοιχα, άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.