Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Στο πλευρό των απεργών στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς
 

Δήλωση 21/6/2022

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς διεκδικούν σήμερα την βελτίωση των μισθών τους, καθώς και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας, με την 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία τους.
 
Οι εργαζόμενοι απεργούν για την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενάντια στη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών στις οποίες εργάζονται. Ενάντια στις μειώσεις προσωπικού και στην καταχρηστική πρακτική της εθελούσιας εξόδου, που συνοδεύεται από πιέσεις και εξαναγκασμούς όπως καταγγέλλουν τα σωματεία. Ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις παραβιάσεις των ωραρίων και της εργατικής νομοθεσίας. Είναι ένας αγώνας που μπορεί να αντιπροσωπεύσει κάθε εργαζόμενο. Είναι η απάντηση στην λογική που, με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, θέλει τους εργαζόμενους να είναι συστηματικά οι μεγάλοι χαμένοι είτε εκδηλώνεται κάποιου είδους κρίση είτε διανύουμε μια σχετικά ομαλή περίοδο.
 
Ακόμη περισσότερο, το αίτημα που διατυπώθηκε από τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς για τετραήμερη εργασία, θέτει το ζήτημα της επαναπροσέγγισης του χρόνου εργασίας υπέρ του εργαζόμενου και εναρμονίζεται με τη σχετική συζήτηση που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου αυτή την περίοδο.
 
Υπό την πίεση του πρωτοφανούς πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι εργαζόμενοι των δύο κερδοφόρων τραπεζών, διεκδικούν τα δικαιώματά τους και αυτός ο αγώνας αξίζει να στηριχτεί από όλους.
 
Αυτός ο αγώνας «αθροίζεται», εκ των πραγμάτων, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν τελευταία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των απλήρωτων 10ωρων, της αυθαίρετης μετατροπής των εργαζομένων σε «εργολάβους», της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων, της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μιας πολιτικής που χειροτερεύει τη ζωή των εργαζομένων, πλήττει την οικονομία και υποβαθμίζει το γενικότερο επίπεδο ζωής και εργασίας στη χώρα μας.