Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Οι γαλλικές εκλογές έστειλαν μήνυμα μεγάλων αλλαγών και αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη

 

Ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους την ίδια ώρα που τα διάφορα επιδόματα εξανεμίζονται. Έπρεπε από νωρίς, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά έστω ακόμη και τώρα, να ληφθούν δομικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας. Η στρατηγική της κυβέρνησης για την ενέργεια και απέναντι στον πληθωρισμό είναι λάθος. Ακόμη και το τελευταίο μέτρο, για το ηλεκτρικό ρεύμα, αφήνει εκτός ενίσχυσης καταναλώσεις των τελευταίων μηνών, επειδή δεν εκδόθηκαν εγκαίρως οι λογαριασμοί. Ακολουθούν κάποια σημεία της συνέντευξης:

 

Η κ. Σπυράκη, εάν θέλει να βοηθήσει τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να του μεταφέρει το μήνυμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών. Ένα μήνυμα αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και των μέχρι τώρα κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή αμφισβητείται ο αντικοινωνικός χαρακτήρας αυτών των πολιτικών, που εφαρμόζονται κατ’ αναλογία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έχουμε εξαρχής μια λάθος στρατηγική αντιμετώπισης των ζητημάτων της ακρίβειας, τόσο σε σχέση με τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε σχέση με τα θέματα των καυσίμων. Έχουμε λάθος στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Όταν μειώνεις τον φόρο των μερισμάτων από τα κέρδη των επιχειρήσεων, είναι ένα λάθος μέτρο, που αφορά κάποιους κατόχους μεγάλων πακέτων μετοχών. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα από εκεί. Μειώνεις τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Μειώνεις τον φόρο για τη γονική παροχή βάζοντας το όριο στις 800.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε παιδί. Αυτά είναι μέτρα που αν δεν είχαν ληφθεί θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν κάποιους πόρους.
Ακόμη και ο τρόπος που μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ είναι τελείως δυσανάλογος και ανισομερής. Για τις μικρές ιδιοκτησίες έχουμε ελάφρυνση των 5-10 ευρώ, αλλά λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών πολλά από αυτά τα νοικοκυριά έχασαν τα κριτήρια υπαγωγής στο ΚΟΤ, στο κοινωνικό τιμολόγιο ή σε διάφορα επιδόματα.
Αν εδώ και έξι εφτά μήνες είχαμε μειώσει το σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και το 24% του ΦΠΑ, το οποίο είναι πάνω στη συνολική τιμή και το πληρώνουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο βενζινάδικο, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να είχαμε ένα πληθωρισμό που θα ήταν κατά μερικές μονάδες λιγότερος.
Έχουμε μια κρίση ακρίβειας, η οποία, ιδιαίτερα στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Εδώ και ένα χρόνο λέμε πάρτε συγκεκριμένα μέτρα, να παρέμβετε στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής, βάλτε πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση -υποτίθεται ότι από 1ης Ιουλίου μπαίνουν τα καινούργια μέτρα- και αφήνει εκτός όλες τις καταναλώσεις ή ένα μεγάλο μέρος των καταναλώσεων, που έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, διότι δεν έχουν εκδοθεί οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί… Άρα ατελέσφορο αυτό το μέτρο. Λέει τώρα: θα αφήσουμε τον μηχανισμό, το χρηματιστήριο ενέργειας, ανέγγιχτο, θα βάλουμε το πλαφόν και τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν της χονδρικής και την τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας θα την βάζουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, για να έρθει μετά αυτό να επιδοτεί τους λογαριασμούς. Είναι μια λάθος προσέγγιση.
Κι αυτά που θα δοθούν, μέχρι να δοθούν θα έχουν εξανεμιστεί από τις τιμές που «τρέχουν». Ο πληθωρισμός που έχει φτάσει σήμερα στα επίπεδα του 1994, δεν πλήττει ισόποσα και κατά τον ίδιο τρόπο, ισομερώς, όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν εισοδήματα τα οποία ξεπερνούν ή πλησιάζουν τις 3.000 ευρώ δίνουν μηνιαίως για τη διατροφή τους το 29% του εισοδήματός τους. Στους χαμηλόμισθους είναι το 41% του εισοδήματός τους.
Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει… Θεωρώ ότι ήδη το σκέφτεται η κυβέρνηση, έχει διαπιστώσει ότι πλέον δεν πατάει γερά στα πόδια της… Στις δυτικές δημοκρατίες οι πολιτικές αλλάζουν μέσα από εκλογές. Εκεί στοχεύουμε, στην αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών. Εκλογές λοιπόν.