Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν την αυτοκριτική τους για τη χρεοκοπία της χώρας – η κυβέρνηση δεν απαντά αποτελεσματικά στο πρόβλημα της ακρίβειας
 
Η χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια που ακολούθησαν ήταν μια επώδυνη περίοδος για την κοινωνία, ωστόσο δεν έχει γίνει αυτοκριτική από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την πορεία αυτή, αλλά και για όσα θα έπρεπε να γίνουν ή και να μη γίνουν. Το πρωί μίλησα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στο μεγαλύτερο πρόβλημα του σήμερα, που είναι η ακρίβεια και το εισόδημα, παρότι έχει «εργαλεία» τα οποία δεν χρησιμοποιεί.
 
Ακολουθούν κάποια σημεία της συνέντευξης:
 
Η περίοδος των μνημονίων ήταν επώδυνη για την ελληνική κοινωνία και, μάλιστα, σε κάποιες υποπεριόδους ήταν έτσι για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Πόσες φορές από εδώ δεν μιλήσατε κι εσείς για το κόψιμο των συντάξεων, για την ανεργία, για επιχειρήσεις που έκλεισαν. Το πιο τραγικό πολιτικά, αλλά ορισμένες φορές και κυριολεκτικά, σε σχέση με αυτούς που υπέστησαν τις μνημονιακές επιπτώσεις, είναι ότι οι μεγάλοι, πολιτικά, ένοχοι, οι εταίροι του δικομματισμού της προηγούμενης περιόδου, δεν έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους. Διότι η υπαγωγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα μνημόνια, πράγματι έχει «υπογραφή». Αλλάξαμε το παραγωγικό μοντέλο, το οποίο μας οδήγησε στην χρεοκοπία; Μιλήσαμε ποτέ για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα; Γιατί τα δημόσια έργα στην Ελλάδα στοίχιζαν τέσσερις και πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Γιατί οι περίφημοι Ολυμπιακοί του 2004 μας κόστισαν όσο μας κόστισαν; Μιλάω για τις βασικές επιλογές. Γι’ αυτές τις επιλογές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν διαφώνησαν, ήταν συμπληρωματικές επιλογές τους κι εκεί που ήμασταν η «ισχυρή Ελλάδα», πέσαμε με τα μούτρα στην χρεοκοπία.
 
Και ρωτάω, τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι; Να σας πω τι έκαναν το 2015; Είκοσι δισεκατομμύρια ήταν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που παραλάβαμε το 2015, με άδεια ταμεία και παραδώσαμε 37 δισεκατομμύρια, που ευτυχώς αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 39. Είναι η ασπίδα μας και τώρα, που επανέρχονται τα προβλήματα και έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα θέματα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, μπορούμε ακόμη να ελπίζουμε. Ελπίζω αυτή η πεπαλαιωμένη οικονομική στρατηγική του σχεδίου Πισσαρίδη και των ιδιωτικοποιήσεων, να μη μας οδηγήσει ξανά σε νέα μνημόνια. Διότι αν δεν είχαμε βγει τον Αύγουστο του 2018, δεν θα δίναμε και την τελευταία δόση στο ΔΝΤ… Η απώλεια εσόδων της λεγόμενης μεσαίας τάξης, κατά 80% ήταν από το 2010 έως το 2015. Αυτό λένε τα νούμερα.
 
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ, έχει ξεπεράσει το 11%. Υπάρχουν πλευρές των δημοσίων εσόδων που έχουν υπεραπόδοση ακριβώς λόγω της ακρίβειας. Αυτό μας φέρνει στο κρίσιμο ζήτημα που κατ’ επανάληψη έχουμε πει κι εδώ, ότι επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές έχουμε και αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ. Εκεί είναι οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, να μειωθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, πυροδοτεί τον πληθωρισμό και όλοι πληρώνουμε το «μάρμαρο».
 
Η κυβέρνηση, ενώ είχε «όπλα» δεν τα αξιοποίησε στον πόλεμο κατά της ακρίβειας. Στον τομέα της ενεργειακής κρίσης και στην ηλεκτρική ενέργεια, δεν παρενέβη με πλαφόν είτε στη χονδρική είτε στη λιανική τιμή. Μας προσέδεσε ακόμα περισσότερο με το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υφιστάμεθα αυτές τις τεράστιες διεθνείς τιμές, έκανε την λάθος επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.