Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ίσες αποστάσεις μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, το «κέρδος» μας από τις ΗΠΑ

Συνέντευξη  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το μόνο μας κέρδος ήταν οι δηλώσεις ίσων αποστάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. 

Σημεία της συνέντευξης :


* Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν ένα ταξίδι που κινήθηκε στη λογική της απόλυτης ευθυγράμμισης της χώρας μας με τα αμερικανικά συμφέροντα, στη λογική του προκεχωρημένου φυλακίου, εγκαταλείποντας το παραδοσιακό δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Μια πολιτική που τα έδωσε όλα, πριν πάει στην Αμερική, μέσω της συμφωνίας -μη, τελικά, ανανεούμενης- για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στο διηνεκές, άρα αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και της χώρας μας.

* Αυτό το «επιτυχημένο» ταξίδι έφερε κάποια δήλωση, μετά την προκλητικότατη, επιθετικότατη παρουσία των τουρκικών αεροπλάνων 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, η οποία να μη κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων; Αυτό ήταν το κέρδος; Οι τοποθετήσεις ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ ανάμεσα στη χώρα μας και στην επιθετική Τουρκία; Αυτό ήταν το κέρδος;

* Ο κ. Καιρίδης έβαλε μια σωστή παράμετρο, ότι αυτά που κάνει ο Ερντογάν, κυρίως «κοιτούν» προς την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Άρα, να μην προσπαθούμε να εργαλειοποιήσουμε την προκλητική, επιθετική στάση του κ. Ερντογάν για τη δική μας, εσωτερική πολιτική σκηνή. Μη κάνουμε το ίδιο.

* Χαροποίησε πάρα πολύ τις ΗΠΑ ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε F-35, αυτό είναι ένα κίνητρο να παραγγείλει και η άλλη πλευρά. Έτσι λειτουργούν αυτοί που πουλάνε όπλα και γονατίζουν τους λαούς. Οι λαοί να διαθέτουν τα χρήματά τους, όχι για την υγεία, όχι για την εκπαίδευση, αλλά στο διηνεκές για εξοπλισμούς. Έτσι αναπαράγεται το imperium της Αμερικής και της εκάστοτε ηγέτιδας δύναμης.