Τα λάθη στρατηγικής στην αντιμετώπιση της ακρίβειας οδήγησαν στην εκτίναξη του πληθωρισμού με καθηλωμένους μισθούς, θέτοντας την οικονομία σε κίνδυνο
Σημεία συνέντευξης στον Real fm για τους κινδύνους που απορρέουν από την πολιτική της κυβέρνησης για την οικονομία της χώρας. Ήδη αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα μιας αδράνειας εννέα μηνών και τη λήψη μέτρων που δεν αρκούν, ενώ ο πληθωρισμός διαρκώς αυξάνεται. Είναι στρατηγικά τα λάθη της κυβέρνησης και στον τομέα της ακρίβειας και στην ενέργεια. Αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, βλέπουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να λειτουργούν ως «Κυανόκρανοι» απέναντι στην όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν απέφερε τη στήριξη που χρειαζόμαστε.
->Για την οικονομία:
Υπάρχει εξαρχής μια λάθος στρατηγική προσέγγιση και στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας και στο πεδίο των καυσίμων. Ό,τι όπλα και μέτρα διαθέταμε, θα έπρεπε πολύ έγκαιρα να τα έχουμε λάβει, έτσι ώστε να καθηλώσουμε την αύξηση των τιμών και να μη διαχυθούν αυτές, με τη σειρά τους, μέσα στην οικονομία, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό και, κατ’ επέκταση, κατατρώγοντας το εισόδημα των εργαζομένων.
Η πρόταση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, κάτι που λέμε εδώ και 7-8 μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι θα είχε μειώσει και τα χρήματα που δίνει ο καθένας για να γεμίσει το ρεζερβουάρ, αλλά και το μεταφορικό κόστος για τα προϊόντα και το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, έτσι ίσως να είχαμε συγκρατήσει κατά τι τον πληθωρισμό, μερικές μονάδες πιο κάτω. Δεν έγινε αυτό.
Είναι ακριβώς η ίδια αντίληψη που με διαφορετικούς όρους την βλέπουμε να υλοποιείται στο πεδίο της ενέργειας. Και εκεί αφήσαμε οκτώ μήνες τα πράγματα να κυλήσουν, ακολουθώντας εκ των υστέρων μια επιδοματική πολιτική που είναι, όμως, πολύ μικρή για να απαντήσει στο πρόβλημα. Δυστυχώς, απ’ ότι είδα από τις χτεσινές συζητήσεις στην Ευρώπη, πάλι αφήνουν ανέγγιχτο τον μηχανισμό, μιλάω για τον τομέα της ενέργειας, της διαμόρφωσης της τιμής στην χονδρική αγορά.
Θα είδατε τα νούμερα γύρω από το χρέος και ότι η Ελλάδα θα έχει μια ειδική αντιμετώπιση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, δηλαδή το θέμα της «ελευθερίας» στο σκέλος των δημόσιων δαπανών. Η Ελλάδα, ως υπερχρεωμένη χώρα, θα έχει παραπάνω περιορισμούς, αλλά αυτό κάνει πιο αναγκαία μια στρατηγική όπως αυτή για την οποία σας είπα πριν.
Τώρα βλέπετε ποια είναι η κατάσταση. Οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν στο ορατό μέλλον, για τους Έλληνες πολίτες κάποια πράγματα γίνονται απλησίαστα -να μη συζητήσουμε για την κερδοσκοπία που υπάρχει στο σκέλος του τουρισμού- και την ίδια στιγμή οι ονομαστικοί μισθοί είναι καθηλωμένοι και μειώνονται παρά την αύξηση. Ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού βλέπετε ότι δεν πηγαίνει ο κόσμος πια να δουλέψει, διότι είναι άθλιες οι συνθήκες και πολύ χαμηλοί οι μισθοί. Είμαστε αντιμέτωποι, με άλλα λόγια, με ένα φαινόμενο υψηλού πληθωρισμού, που θα οδηγήσει, όμως, σε μία καθήλωση της οικονομίας, αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.
-> Για την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση των συμμάχων μας:
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι περισσότερο θυμίζουν τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ στο πεδίο της μάχης, παρά ότι είναι σύμμαχοί μας. Είδατε καμιά δήλωση από τον Αμερικανό πρόεδρο για τις προκλητικές παραβιάσεις, έστω και υπαινικτικά, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού ή τώρα, για τις παραβιάσεις που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη; Δεν έχω δει. Είδατε καμία δήλωση που να διαψεύδει τη αναβάθμιση των τουρκικών F-16; Χειροκροτήματα είδαμε διότι εξακολουθούμε κι εμείς και η άλλη πλευρά να είμαστε καλοί πελάτες των αμερικανικών οπλικών συστημάτων.