Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Έχετε δυσανεξία με το ΕΣΥ και «έρωτα» με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας
 

Η παρέμβασή αναφορικά με σημεία της τοποθέτησης του κ. Πλεύρη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Κύριε υπουργέ, απ’ όσα όλα είπατε αναγνωρίζω ότι ήσασταν ειλικρινής σε κάτι. Στο ότι η κυβέρνησή μας πραγματικά πίστεψε, εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας με τα ΤΟΜΥ. Αυτό που μου κάνει, όμως, εντύπωση είναι το εξής, πέρα από το γεγονός ότι εσείς την εγκαταλείψατε και την εγκαταλείπετε, διότι κινείστε σε μια άλλη φιλοσοφία όπως είπατε: ότι αγνοείτε μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, στο ξεκίνημα τέτοιων δράσεων. Να εντάσσονται, να ξεκινούν με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό έχει γίνει σε πολλούς άλλους τομείς. Η Ευρώπη ποτέ δεν χρηματοδοτεί ένα τέτοιο αίτημα εάν δεν υπάρχουν και επόμενα βήματα, αν δεν υπάρχει συνέχεια. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τέτοιος σχεδιασμός υπήρχε από εθνικούς πόρους, αλλά, θα προσέθετα μάλιστα, ότι εσείς είχατε και μια άλλη ευκαιρία. Το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης, λοιπόν, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια γενναία, ριζοσπαστική, προοδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, εκεί που κατά 75% είναι ιδιωτικοποιημένες οι υπηρεσίες. Αλλά δεν το κάνετε.
Στη βάση αυτής της πρακτικής είχαν ξεκινήσει οι Φορείς Προστασίας του Περιβάλλοντος, τους οποίους συρρικνώσατε. Με πόρους του ΕΣΠΑ. Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έτσι είχε ξεκινήσει. Που αν δεν ήμασταν εμείς να δώσουμε μία συνέχεια, αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν τώρα εκτός δουλειάς.
Πραγματικά, περιγράψατε τον ΕΟΠΥΥ ως μια ασφαλιστική εταιρεία. Ως μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και εδώ ήσασταν απόλυτα ειλικρινείς, αυτό θέλετε, αλλά, αυτό που αγνοείτε στον όλο συλλογισμό σας, είναι την υποχρέωση της Πολιτείας, όχι να βάλει σε έναν ανταγωνισμό τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να στηρίξει προνομιακά τον δημόσιο τομέα με υλικοτεχνική υποδομή, με προσωπικό, με πόρους! Αυτό δεν υπάρχει. Γι’ αυτό σας λέμε ότι έχετε και αλλεργία και δυσανεξία, με ό,τι είναι δημόσιο. “Έρωτα” έχετε με την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας! Περί αυτού πρόκειται.
Μετά από την μεταρρύθμισή σας, που εισηγείστε σήμερα, θα μειωθεί το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την πρωτοβάθμια υγεία; Θα μειωθεί; Αν, κατ’ αναλογία με τη δική σας φιλοσοφία, κάναμε κάτι τέτοιο στην εκπαίδευση, ξέρετε τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να πούμε στους καθηγητές στο Δημόσιο “να πάτε να κάνετε στα σχολεία ιδιωτικά μαθήματα και να πληρώνουν οι γονείς, λιγότερα θα κόστιζε για τα παιδιά απ’ ότι τα φροντιστήρια”. Θέλετε να τα διαλύσετε όλα! Το μοντέλο σας είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον χώρο της υγείας, που τα fund έχουν εξαγοράσει ασφαλιστικές, διαγνωστικά, νοσοκομεία, την αποκατάσταση.
Και κάτι τελευταίο. Γιατί τόση τιμωρητική και εκδικητική στάση απέναντι σε αυτούς τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας; Είναι αδικαιολόγητο αυτό, πάρτε το πίσω. Ευχαριστώ.