Οι επόμενες εκλογές θα είναι απόλυτα καταδικαστικές για σας και για την πολιτική της κυβέρνησής σας
Σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Υγείας
Κύριε υπουργέ, κατανοώ απολύτως γιατί δεν καταλαβαίνετε τη σημασία της τροπολογίας που παρουσίασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Διότι στερείστε της απόλυτης ευαισθησίας να κατανοήσετε τι περνούν, εδώ και εννέα μήνες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, με δικές σας, εγκληματικές ευθύνες, οι οποίες σχετίζονται με τον αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Αφήσατε εννέα μήνες τους πολίτες να κρυώνουν, να τους κυνηγούν τα χρέη και τώρα μας λέτε “πώς τολμάτε και ζητάτε”, ενώ υπάρχει μια τεκμηριωμένη προσφυγή, η οποία βασίζεται και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διότι έχουμε μια καταχρηστική πρακτική εκ μέρους των εταιρειών, με βάση τον τρόπο που εφαρμόστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή, κανένα ρίσκο για τις επιχειρήσεις, απόλυτη μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στον τελικό καταναλωτή. Αυτό δεν προβλέπεται από πουθενά! Αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε και σας λέμε, μέχρι που να κριθεί, όχι αποκοπές.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουμε δει να παίρνουν 500 ευρώ το μήνα και να τους έρχεται 650 ο λογαριασμός. Δανείστηκαν από τον γιο τους, έκαναν ρυθμίσεις. Ήρθε ο επόμενος λογαριασμός ακόμα μεγαλύτερος, ήρθε ο μεθεπόμενος ακόμα μεγαλύτερος και λέτε: «όχι, θα τα πληρώσετε. Δεν έχετε; Θα σας κοπεί το ρεύμα”! Είναι ο ορισμός της κοινωνικής αναλγησίας. Μας θυμίζετε ακριβώς αυτά που είχατε κάνει, τα επιτεύγματά σας, πριν από το 2015.Ξαναζούμε στιγμές ανθρωπιστικής κρίσης με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση.
Αφού, λοιπόν, αφήσατε τον κόσμο στο έλεος της κερδοσκοπίας, αφού διαρρέετε όλο το τελευταίο διάστημα ψεύδη, μου δίνεται η ευκαιρία να σας απαντήσω εδώ, που θα ακουστούν οι αλήθειες. Διότι εδώ δεν είναι ο μονόλογος των εκπομπών στην τηλεόραση, που φωνάζουν τους υπουργούς και έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα, από πριν γνωστά, να απαντήσουν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, που όντως υπάρχει από το 2013, γιατί δεν μπήκε νωρίτερα σε εφαρμογή από τη ΔΕΗ και μπήκε το 2021; Ξέρετε γιατί; Γιατί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, ήταν πραγματικά δημόσια και με παρέμβαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 ως το 2019 συγκρατούσε τα τιμολόγια χαμηλά. Δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα. Είχαν και μεσοσταθμική μείωση, μέσω της μείωσης του σκέλους του ΕΤΜΕΑΡ, οι λογαριασμοί του ρεύματος και ήταν υποχρεωτικό για τους ιδιώτες ανταγωνιστές, εάν δεν ήθελαν να χάσουν μερίδιο στην αγορά, να έχουν χαμηλά τα τιμολόγιά τους. Τώρα, όμως, το «Δέλτα» δεν υπάρχει. Τώρα, η ΔΕΗ λειτουργεί ως μια οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εταιρεία. Να το αποτέλεσμα.
Σας λέμε τόσο καιρό για το χρηματιστήριο ενέργειας και μας λέτε ότι εισήχθη στην Ελλάδα, στη βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το 2018.Ναι, εφαρμόστηκε όμως το 2020. Ως γενική κατεύθυνση ναι, το 2018 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, αλλά, όμως, το δικό μας σχέδιο εφαρμογής προέβλεπε να υπάρχει παράλληλα προθεσμιακή αγορά και να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος διαμόρφωσης της τιμής στη χονδρική αγορά. Έρχεστε τώρα και μας λέτε, εκ των υστέρων, οκτώ μήνες μετά, ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους για να αποτρέψουμε το ακριβό φυσικό αέριο να συμπαρασύρει τις φθηνότερες μορφές ενέργειας και να έχουμε, έτσι, αυτόν τον μηχανισμό κερδοσκοπίας εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το παραπέμπετε αυτό, όμως, για άλλη μία φορά, αφού πρώτα γίνει η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής και από τον Ιούλιο να δούμε. Θα έχουμε πάει στους 11 μήνες. Παρόλα αυτά, να κόβεται το ρεύμα. Σε ποιους κάνετε πλάτη; Κάνετε πλάτη σ’ αυτούς που τους βοηθήσατε, εν τοις πράγμασι, βάζοντας μπρος τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που ήταν η οδός της μεγαλύτερης ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο, όταν όλες, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το μείωσαν τα τελευταία χρόνια. Ή δεν είναι έτσι;
Έτσι ακριβώς είναι. Και διαρρέεται τα τελευταία 24ωρα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία κλήθηκε εδώ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και δεν τα έδωσε, λέει ότι, μάλλον, τα κέρδη είναι γύρω στα 900 εκατομμύρια. Κι εκεί αρχίζουν τα ενεργειακά «μαγειρέματα»: “ναι, αλλά οι εκπτώσεις”; Μήπως θέλετε να κάνουμε κι έναν έρανο, να στηρίξουμε τις καημένες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, που τόσο συμπάσχουν με τους πολίτες; Είναι η κλασική λογική που διέπει το σύνολο της πολιτικής σας, που αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Είναι ο χρεοκοπημένος νεοφιλελευθερισμός, πολύ παλιός και γνωστός. Άλλωστε, το νομοσχέδιο στον πυρήνα του μας γυρνάει στην προ ΕΣΥ εποχή. Αυτό που εμφανίζεται ως μια σύγχρονη μεταρρύθμιση, είναι μία αντιμεταρρύθμιση που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω. Δεν πιστεύετε στον Δημόσιο Τομέα, θέλετε να τον συρρικνώσετε. Η τακτική, λοιπόν, είναι πολύ γνωστή. Απαξιώνουμε τις πρωτοβάθμιες δομές, τις αφήνουμε να μαραθούν, τις εγκαταλείπουμε. Αρχίζουμε να μιλάμε για κενά. Ποιος θα τα καλύψει τα κενά; Οι ιδιωτικές δυνάμεις της αγοράς.
Στην πρωτοβάθμια υγεία, που της στερήσατε προσωπικό για να στηρίξετε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα έπρεπε να πάρετε άλλους, παραλάβατε μια κατάσταση που ήταν πραγματικά μια σοβαρή, προοδευτική, ριζοσπαστική τομή με τα 127 ΤΟΜΥ που λειτούργησαν. Παραλάβατε νοσοκομεία -τα οποία έβγαιναν από δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες-που είχαν πλεονάσματα και που βασίστηκαν στην ανιδιοτέλεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των νοικοκυραίων διοικητών κι εσείς βάλατε τους ημέτερους για να αρχίσετε την γνωστή πρακτική των απευθείας αναθέσεων.
Τώρα βαδίζουμε σε μια υβριδική μορφή νοσοκομείων. Το πρωί δημόσια, για την πλέμπα, που θα περιμένει επί μήνες για να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργεία και το απόγευμα, όποιος πληρώνει, ο έχων τη δυνατότητα, το απογευματινό χειρουργείο και με ιδιώτες γιατρούς, υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νομοσχέδιο. Αυτό θέλετε. Αυτή είναι η χρεοκοπημένη λογική. Όλα αυτά, προσέξτε την προκλητικότητα, γίνονται μετά απ’ όσα ζήσαμε ως χώρα, ως Ευρώπη, ως παγκόσμια κοινότητα, από την πανδημία. Ερχόσαστε και μας λέτε ΣΔΙΤ πάντα και παντού!
Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι αξιόπιστο, ακριβό και προσβάσιμο από όλες και όλους και όχι να εξασφαλίζει κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα σε μία χώρα που η πρωτοβάθμια υγεία, κατά 75% είναι ιδιωτικοποιημένη. Θέλετε να μεγεθύνετε ακόμη περαιτέρω αυτά τα μεγέθη. Ποιος δεν ξέρει τι συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία; Ποιος δεν ξέρει, ότι για να πάει κάποιον ασθενή, συγγενή του, αν είναι επείγον το περιστατικό, σε ένα νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει το ιδιωτικό ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει. Ή δεν συμβαίνουν αυτά; Ποιος δεν ξέρει και δεν έχει δει τους συγγενείς, οι οποίοι μόνοι τους, με τα καροτσάκια τρέχουν να κάνουν τις εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς; Ποιος δεν ξέρει ότι δίνετε outsourcingτην φύλαξη, την καθαριότητα, τη σίτιση! Υποκλίνεστε κι εδώ, σ’ αυτόν τον τομέα, που θα έπρεπε να είναι ο κατεξοχήν δημόσιος τομέας που να υπηρετεί τον πολίτη, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτοί είστε!
Το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως, έχει ανάγκη από έναν μηχανισμό, όπως ακούστηκε πριν από τον Ανδρέα Ξανθό, μόνιμων αναπληρώσεων όσων συνταξιοδοτούνται και από εκεί και πέρα, από ένα σχέδιο μόνιμων προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον 15.000, από εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ για τους γιατρούς που μπαίνουν στο σύστημα, από την ένταξη αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και, επιτέλους, σταματήστε αυτή την ανάλγητη, προσωπική συμπεριφορά σας, να θέλετε να μη γυρίσουν πίσω αυτοί που αυτή τη στιγμή τους έχετε σε αναστολή εργασίας, ενώ υπάρχουν τα κενά. Προς τι; Όλοι, πια, μπορούν να τα κάνουν όλα. Κηρύξατε το τέλος της πανδημίας με απερισκεψία. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν; Γιατί τέτοιο μίσος; Γιατί τέτοια αναλγησία; Θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση γύρω από αυτά τα ζητήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ολοκληρώνω λέγοντας, σε σας κ. Πλεύρη, ότι κάνατε το λάθος να αναφερθείτε και να συγκρίνετε δύο συνέδρια. Το δικό μας και το δικό σας. Εμείς, Σαμαρά δεν έχουμε. Δεν έχουμε Σαμαρά, ο οποίος σας έκανε να βλέπετε εφιάλτες. Εμείς, Κυριάκο Μητσοτάκη, που να διορίζει τον γραμματέα της Νεολαίας από πριν, δεν έχουμε. Εμείς, Κυριάκο Μητσοτάκη που να απαγορεύει στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να συμμετάσχουν στο συνέδριο, δεν έχουμε. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, στη συλλογικότητα, στη δημοκρατία και αναδεικνύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο της πολιτικής. Όλα αυτά, βέβαια, κρίνονται από τον κόσμο. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, αυτός που έχετε πάρει. «Κλωτσάτε το τενεκεδάκι» παραπέρα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι απόλυτα καταδικαστικές για σας και για την πολιτική σας.
Ευχαριστώ.