Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Στο έλεος της ακρίβειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον περασμένο Αύγουστο με ευθύνη της κυβέρνησης
 
–> Η κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την πρώτη στιγμή και δεν το έκανε.
 
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης :
 
Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 70% αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 25%. Αυτό από μόνο του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Κρύβεται πίσω από τον πόλεμο, κρύβεται πίσω από την Ευρώπη, η οποία ακόμη δεν έχει δώσει κατευθύνσεις και ακούσαμε το αμίμητο: μετά από τη σύνοδο υπουργών Ενέργειας, που έγινε προχτές, να λέει ότι εάν, τελικά, η Ευρώπη δεν αποφασίσει να δώσει κάποιες κατευθύνσεις, θα λάβει μέτρα τον Ιούνιο. Δηλαδή, έξι μήνες από την αρχή του χρόνου κι άλλους τόσους από την προηγούμενη χρονιά, θα έχουμε αφήσει στο έλεος της ακρίβειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τι θα έπρεπε να είχε γίνει. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη, πρώτα απ’ όλα να παρέμβουμε στον ίδιο τον μηχανισμό της χονδρικής αγοράς, αποσυσχετίζοντας το φυσικό αέριο, που συμπαρασύρει τις άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας και τους δίνει την πιο ακριβή τιμή, δημιουργώντας αυτές τις συνθήκες της απίθανης κερδοσκοπίας. Τις οποίες τις καλύπτει η κυβέρνηση συνειδητά πλέον, δεν είναι ένα λάθος. Αυτό από μόνο του θα σήμαινε μια τρομακτική αποσυμπίεση. Τουλάχιστον 50% θα έπεφτε η σημερινή τιμή, εάν γινόταν αυτή η παρέμβαση. (…) Μιλώ για το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 στην Ελλάδα, με τον τρόπο που το σχεδίασε η κυβέρνηση, η οποία δεν υιοθέτησε τον σχεδιασμό που είχαμε κάνει εμείς, ώστε να υπάρχει μία παράλληλη, προθεσμιακή αγορά, άρα να έχουν τη δυνατότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις με την μεγάλη κατανάλωση, να «κλειδώνουν» κάποια τιμή, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Τι σημαίνει χρηματιστήριο ενέργειας; Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή Οδηγία στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που αφορά όλες τις χώρες. Ως κατεύθυνση ενσωματώθηκε το 2018 στην ελληνική νομοθεσία. Ως πλαίσιο, ως γενική κατεύθυνση. Η μορφοποίησή του και οι παράμετροι εφαρμογής του έχουν να κάνουν με την κάθε κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θεσμοθέτησε παράλληλα τη δυνατότητα προθεσμιακής αγοράς, ούτε έβαλε πλαφόν. Ούτε στη λιανική, ούτε στη χονδρική, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής, ουσιαστικά μετακύλισε όλη την αύξηση των τιμών στους καταναλωτές.
Να τα ακούσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και να ζητήσει συγγνώμη από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχει φέρει σε τρομακτικό σημείο, να σταματήσει να λέει ψέματα περί των ποσών που έχει δώσει, διότι δεν τα έχει δώσει από τα κρατικά ταμεία. (…) Να κάνει πολιτική ανάλογη με αυτή που είχε κάνει το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, ταμείο επανασύνδεσης, διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου. Τώρα πια μπορούμε να συγκρίνουμε τη μηδενική αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ, με μεσοσταθμική μείωση 12% γιατί είχε πέσει το ΕΤΜΕΑΡ. Να μειώσει τον ΦΠΑ. Να ακολουθήσει τα συγκεκριμένα αποτελεσματικά βήματα, τις 36 δόσεις για τη ΔΕΗ. Θυμάστε τι λέγατε εσείς εδώ για μένα, όταν ήμουν υπουργός Ενέργειας; Ότι ο Σκουρλέτης θα ρίξει έξω τη ΔΕΗ. Δεν την ρίξαμε έξω και κάναμε πολιτική υπέρ της κοινωνίας.
Τώρα η κυβέρνηση έχει ως «σημαία» της την αύξηση των μετοχών της ΔΕΗ. Μετοχές 16 εκατομμυρίων ευρώ αγοράζονται από την εταιρεία για να μοιραστούν και στον κ. Στάσση, ο οποίος αμείβεται με ένα χιλιάρικο την ημέρα! Εσείς παίρνετε ένα χιλιάρικο την ημέρα; Ο πρωθυπουργός παίρνει ένα χιλιάρικο την ημέρα;
Δημοσκοπικά, για την κυβέρνηση η εικόνα του σήμερα, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, είναι η μέρα με τη νύχτα. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος δεν την εμπιστεύεται, έχουμε μια νέα ποιοτική πραγματικότητα, αυξάνει η αδιευκρίνιστη ψήφος, που είναι το πρώτο βήμα για να αναδείξουν το επόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά κερδίζει, ενώ η κυβέρνηση ραγδαία μειώνει τα ποσοστά της. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και ο αρχηγός του, μετά βεβαιότητας, διότι αυτή είναι η φορά των πραγμάτων.