Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Είμαστε κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς με προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και με στόχο να φύγει σύντομα αυτή η κυβέρνηση
 
Σημεία συνέντευξης στον «ΑΘΗΝΑ 98.4»
 
Τη σημασία και τη δυναμική της Πολιτικής Απόφασης του 3ου συνεδρίου του κόμματος, η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα και επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του, ως κόμμα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς το οποίο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και για τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, πρόταξε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4», στον δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο.  
 
«Ούτε πριν το συνέδριο, αναφέρομαι στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ούτε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκε θέμα ενότητας. Παρ’ όλο ότι υπήρξαν συγκεκριμένα κέντρα ενημέρωσης, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, που προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια τέτοια εικόνα. Πως αποτυπώνεται αυτό; Με την ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το συνέδριο. (…) Μια Πολιτική Απόφαση -γιατί αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εκεί κρίνονται τα κόμματα, από τις θέσεις, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις τους- η οποία με σαφήνεια απαντάει και σε μια ολόκληρη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείτο το προηγούμενο διάστημα περί “μετάλλαξης” του ΣΥΡΙΖΑ, περί μετατόπισής του. Μιλάμε για ένα κόμμα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεχίζει με βάση την ταυτότητά του και τις αξίες του, καταθέτοντας, όμως και συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στα σημερινά προβλήματα τα οποία είναι πολλά -η ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα- έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημοκρατική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από το συνέδριό μας».
«Συζητήσαμε και συνθέσαμε, αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, η ικανότητα να συνθέτουμε. Θα προσπαθήσουν κάποιοι να εμφανίσουν αγεφύρωτες διαφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καταστατικά κατοχυρωμένη τη δυνατότητα να λειτουργούν στο εσωτερικό του τάσεις και ρεύματα κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με το καινούργιο καταστατικό. Απλώς είναι πιο ειλικρινής, γιατί, όπως είπατε κι εσείς, σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ομαδοποιήσεις απόψεων, διαφωνίες, το θέμα είναι να μπορείς να συνθέτεις. Αυτό σημαίνει διάλογος και δημοκρατία».
«Υπάρχουν και άλλου είδους σκοπιμότητες. Πολλοί, έξω από τον χώρο, στενά, της πολιτικής, θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο συστημική κατεύθυνση και σε μία μετατόπιση. Κάποιους τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».
«Βάζει κάποιες προϋποθέσεις (σ.σ. ο κ. Ανδρουλάκης), μη τον αδικούμε. Βάζει κάποιες προϋποθέσεις συνεργασίας, με τις οποίες, όμως, -μάλλον σωστά το προσεγγίζετε- προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα, αλλά η ζωή είναι αμείλικτη. (…) Εγώ δεν λέω ότι κανείς πρέπει να συνεργάζεται μόνο με δυνάμεις οι οποίες ομνύουν στο όνομα της Αριστεράς, θεωρώ ότι οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Λέω πως αυτοπροσδιοριζόμαστε εμείς. Κάποιοι, λοιπόν, θα θέλανε το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα -γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει να γίνει σε λίγο και με τη βούλα των δημοσκοπήσεων το πρώτο κόμμα- να μην είναι η Αριστερά. Άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, μιλάω και για κέντρα έξω από την πολιτική στενά, συστημικά κέντρα, οικονομικά κέντρα».
«Μιλάω για προγραμματικές συγκλίσεις. Οι προγραμματικές συγκλίσεις εμπερικλείουν άποψη και θέσεις στη βάση των αρχών του καθενός. Με το ΚΙΝΑΛ, εφόσον το ίδιο απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, ενδεχομένως να υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις και πρέπει να το επιδιώξουμε. Νομίζω, όμως, ότι επιδιώκει να κινείται με μια ασάφεια, για τους δικούς του λόγους. Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή το πιέζει και θα αναγκαστούν να ωριμάσουν γύρω από αυτά τα ζητήματα».