Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Μετά την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 39%, η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλει πλαφόν
 
Σημεία  συνέντευξης  στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση

Λύσεις υπάρχουν και προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό για την ακρίβεια, η κυβέρνηση όμως τις αρνείται, δεν έχει σχέδιο, κάνει λάθη, δεν βάζει πλαφόν στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε μειώνει τους έμμεσους φόρους, ενώ έχουν μείνει αποθέματα λιγνίτη μόνο για 15 με 20 ημέρες, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ Τηλεόραση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Μετά και τη χθεσινή αύξηση, κατά 39%, της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση έπρεπε να επιβάλλει πλαφόν στη διαμόρφωσή της. Φτάνει πια με την τσαπατσουλιά, φτάνει με την έλλειψη σχεδίου, φτάνει με τις λάθος επιλογές. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Το έχει κάνει η Γαλλία, το έχει κάνει η Πορτογαλία. Μέτρα υπάρχουν».

«Η κυβέρνηση έκανε τραγικό σχεδιασμό σε σχέση με την λιγνιτική παραγωγή. Τα αποθέματα του λιγνίτη τα οποία είναι απαραίτητα, δεν φτάνουν για πάνω από 15 – 20 ημέρες. Ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα τα λιγνιτικά εργοστάσια να ξαναρχίσουν να λειτουργούν, όσα μπορούν να λειτουργήσουν με παραπάνω ώρες κυρίως, με εισαγόμενο λιγνίτη. Γιατί ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το 2024 θα σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή και είχαν εγκαταλειφθεί τα λιγνιτικά πεδία. Τραγικό λάθος! Η πρόσδεση στο φυσικό αέριο μας στοιχίζει και έγινε και για λόγους εντυπωσιασμού, για μια πιο γρήγορη δήθεν μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αλλά και για να ευνοηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Λύσεις και προτάσεις έχουν κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, πριν τον πόλεμο. Η  μείωση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, το πλαφόν στον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Κατά μέτριους υπολογισμούς, οι εταιρείες παραγωγής έχουν κερδίσει το τελευταίο επτάμηνο πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς με βάση το μεταβλητό κόστος της κάθε μορφής παραγόμενης ενέργειας και τη διαμόρφωση της Οριακής, χονδρικής τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι ο εγχώριος μηχανισμός στρέβλωσης. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να παρέμβουμε σε αυτό τον μηχανισμό».

«Τα χρήματα που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι από τα κρατικά ταμεία. Είναι 2,3 δισεκατομμύρια τα οποία έχει δώσει από τον λογαριασμό για τις ΑΠΕ, επιδοτώντας την ακρίβεια! Για να συντηρήσουμε τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη -ο όρος είναι ευρωπαϊκός- των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, πήραμε από τα χρήματα που δίνουν οι καταναλωτές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή είναι η τέλεια κάλυψη της κερδοσκοπίας».

«Δεν είναι καθόλου άδικο όταν προτείνουμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, γιατί σημαίνει ότι μειώνουμε το κόστος παραγωγής του αγρότη, το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, το κόστος που έχει κάποιος για να γεμίσει το αυτοκίνητό του να πάει στη δουλειά του και προφανώς, δεν είναι τα 45 Καγιέν που θα ελαφρυνθούν, αλλά τα χιλιάδες αυτοκίνητα».

«Ο πληθωρισμός, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης, γι’ αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι της τάξης του 14% σε σχέση με τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Για παράδειγμα, το ουίσκι δεν έχει ανέβει όσο το ρύζι και τα μακαρόνια. Άρα, ο “λαϊκός” πληθωρισμός είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκεί πρέπει να υπάρχει οριζόντια παρέμβαση, αλλιώς θα ζήσουμε τραγικές στιγμές. Βεβαίως και οι επιχειρήσεις οδεύουν σε απελπιστικές καταστάσεις, αν δεν τις στηρίξουμε».