Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την ακραία υποκριτική και νεοφιλελεύθερη προσέγγισή του για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές και ταχυδιανομές

 
> Δήλωση 30/3/2022:
 
Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 έχει απορρίψει χωρίς καμία αιτιολογία, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία και απαξίωση, τις δύο τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή 53 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε:
• να ενταχθούν στα “βαρέα και ανθυγιεινά” courier, delivery και να επανενταχθούν διαλογείς-συσκευαστές στα κέντρα των ταχυμεταφορών και
• να διαμορφωθεί ένα ισχυρό εργασιακό πλαίσιο για τους οδηγούς δικύκλου που παρέχουν την εργασία τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών,
με χθεσινή του ανάρτηση και επιτιθέμενος πάλι με πολιτικά ψεύδη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προσπαθεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα.
Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση, θέσπισε όλες τις σχετικές υποχρεώσεις των εργοδοτών για μέσα προστασίας, συντήρηση οχήματος, αποζημίωση για εργατικό ατύχημα και πρόσθετη αποζημίωση (15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού) για χρήση ιδίου οχήματος στους εργαζόμενους σε ταχυδιανομή και ταχυμεταφορές την περίοδο 2018-2019 (Ν. 4512/2018, Ν 4611/2019 και σχετικές εγκύκλιοι).
Η ουσία, όμως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, που οι ψηφιακές πλατφόρμες γιγαντώνονται και λόγω της συγκυρίας, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αρνείται πεισματικά τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνουμε 15 μήνες τώρα, με την οποία, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, θεσπίζεται τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων εικονικής συνεργασίας, που για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες σημαίνει απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων (μηδενική αποζημίωση και άδεια, μη αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και υπερωριακής αποζημίωσης κ.α.) αλλά με τον νόμο Χατζηδάκη δόθηκε και η χαριστική βολή και θεσπίστηκε αντίστροφο τεκμήριο ώστε οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην κατοχυρώνουν κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές τις πλατφόρμες, πριν μερικούς μήνες, απέναντι στη με το ζόρι «εργολαβοποίηση» όλων όσων είχαν συμβάσεις εργασίας, κέρδισαν σαρωτική κοινωνική στήριξη και χάλασαν τις νεοφιλελεύθερες φιέστες της κυβέρνησης (e-food).
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιμένει στις παραπάνω τροπολογίες που είχε καταθέσει και που βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες της οικονομίας, εστιάζοντας και στην ευθύνη των μητρικών εταιρειών να καλύπτουν σχετικά κόστη και να μην κρύβονται πίσω από φαινόμενα franchise, ενώ βρίσκεται απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης για πλήρη «εργολαβοποίηση» πλήθους εργασιακών κλάδων με διάφορα τεχνάσματα.