Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Εάν είχατε εφαρμόσει όσα σας είχαμε προτείνει για την ακρίβεια, τώρα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση
 

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 για τα μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της ακρίβειας, τα οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ και μήνες, όπως είναι οι μειώσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη, που αν είχαν ληφθεί από την αρχή της εμφάνισης του προβλήματος με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, το λιγότερο που θα είχαμε καταφέρει θα ήταν να μην έχουμε τις σημερινές πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν το εισόδημα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Όταν ξεκίνησε η εκπομπή σας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συζητούσαμε για το κύμα ακρίβειας, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας. Τότε είχαμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων. Αν αυτά είχαν εφαρμοστεί, το λιγότερο που θα είχε προκύψει θα ήταν να μην έχουμε τόσο μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή αυτό που εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων μας. Θα είχαμε επιχειρήσεις που θα είχαν αντέξει, ενδεχομένως περισσότερο απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζουν τώρα, όπως και νοικοκυριά. Δεν τα έκανε αυτά η κυβέρνηση. Δεν τα έκανε και αρκέστηκε σε τι; Στο να ανακυκλώνει χρήματα που εισέπραττε από τους λογαριασμούς ενέργειας, αυτά που πηγαίνουν για τα λεγόμενα πιστοποιητικά των ρύπων και να τα επιστρέφει, πολύ λίγα, χωρίς να καλύπτει τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα; Έχουμε μια εκτίναξη του πληθωρισμού».
 
«Σήμερα μιλάνε για μια αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, ετεροχρονισμένα. Αυτή η αύξηση θα υπολείπεται πολύ, θα είναι δηλαδή πολύ μεγάλη η διαφορά της, των απωλειών στους μισθούς από τον Ιανουάριο. Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης».
 
«Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι όταν υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, κάποια χρήματα θα έρθουν σε αυτές. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα από τα χρόνια του μνημονίου. Μας έλεγαν εσωτερική υποτίμηση, κόψιμο των μισθών. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25%, μια βαθύτατη ύφεση. Όλα αυτά τα έχουμε μάθει πλέον. Η οικονομία θέλει ισορροπημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις».
«Πήγε ο πρωθυπουργός έξω και πέταξε κυριολεκτικά την “μπάλα έξω”. Μας είπε τι πρέπει να γίνει στο διεθνές χρηματιστήριο του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και δεν κάνει τίποτα από αυτά που προτείνει, όταν ξέρει ότι δεν πρόκειται να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν 15-20 διαφορετικές γνώμες. (…) Στη σύνοδο Κορυφής έπρεπε να συνταχθεί με την Ισπανία και την Πορτογαλία και να είναι η τρίτη μεσογειακή χώρα στη συνέντευξη Τύπου που να πει “εξαιρέσεις”. Το πέτυχαν».
 
«Τι έκανε ο πρωθυπουργός στον χώρο της ενέργειας; Πρόσδεσε έτι περεταίρω την χώρα μας, όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, με το φυσικό αέριο. Είμαστε η χώρα που αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Γιατί; Για ποιο λόγο; Αυτό παραπέμπει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για λόγους εντυπωσιασμού έκανε την υπόθεση της βίαιης απολιγνιτοποίησης, αδιαφορώντας για τη Δυτική Μακεδονία».