Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Νέα επίθεση της κυβέρνησης στους συμβασιούχους εργαζόμενους των ΟΤΑ, σε βάρος της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης

Ο αυτοδιοικητικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη με άλλη μία «νυχτερινή» τροπολογία από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, στη γνωστή κατεύθυνση της διάλυσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για περισσότερο χώρο στους ιδιώτες και για εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας. Πλήττοντας κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, υποχρεώνοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες να ασκούν ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, που τους δικαιώνουν σε ζητήματα προσδιορισμού ή μετατροπής της εργασιακής σχέσης.

Πρόκειται για ένα καθεστώς που είχε ανατρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την πραγματική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τότε έβαλε τέλος σε μια απαράδεκτη πρακτική για τους, υπό εργασιακή «ομηρία», συμβασιούχους εργαζόμενους, που ακόμα και όταν δικαιώνονταν από τη Δικαιοσύνη συνέχιζαν να ταλαιπωρούνται, η ανασφάλειά τους παρατεινόταν και επιβαρύνονταν με πρόσθετα δικαστικά έξοδα. Εξάλλου και οι ΟΤΑ διεκδικούσαν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το αν θα ασκήσουν ή όχι, ένδικα μέσα.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στους συμβασιούχους των ΟΤΑ την ώρα που προσλαμβάνει συμβασιούχους σε φορείς του Δημοσίου, όπως τους παχυλά αμειβόμενους ιδιώτες μάνατζερ στον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, ενώ οι ΟΤΑ και ειδικά οι Δήμοι, έχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό για νευραλγικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση προτιμά να δημιουργεί παράκεντρους μηχανισμούς μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών, που μπορούν να κάνουν προσλήψεις με πλήρη αδιαφάνεια για να καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες κυρίως των Δήμων, κάτι που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ουσιαστικά ως παραβίαση του Συντάγματος. Φτιάχνουν έτσι άλλη μια μορφή leasing εργαζομένων.

Η επιβολή υποχρέωσης σε Δήμους και Περιφέρειες για την άσκηση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων χωρίς στάθμιση του συμφέροντος του ίδιου του Δήμου ή της Περιφέρειας δεν στέκει σε καμία λογική προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Η κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και η δημιουργία καθεστώτος «ομηρίας» στους εργαζόμενους πρέπει να σταματήσουν. Μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί και υπηρεσίες στελεχωμένες κατάλληλα, μόνιμες θέσεις εργασίας, υγιείς εργασιακές σχέσεις με το βλέμμα στραμμένο στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν και παραμένει στο πλευρό των εργαζομένων.