Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Στο πλευρό των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική
 
Χθες, με επίκαιρη ερώτησή  στη Βουλή, τέθηκαν προς τον υπουργό Οικονομικών μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα τα οποία άφησε αναπάντητα.
 
Ποια η σκοπιμότητα για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο πολύ διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της σημερινής συγκυρίας; Στη βάση ποιας μελέτης έλαβαν τις αποφάσεις πώλησης η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ,που εκπροσωπεί το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας; Γιατί αρνούνται με προσχηματικά επιχειρήματα να δώσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτή τη μελέτη, την οποία έχω ζητήσει επανειλημμένα; Γιατί το συμφωνηθέν τίμημα είναι ίσο με το περίπου 40% της λογιστικής αξίας της; Σιωπή από την πλευρά του υπουργού για όλα αυτά και κυρίως για τους εργαζόμενους, για τους οποίους ρωτήθηκε συγκεκριμένα, καθώς αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών στον νέο μεγάλο μέτοχο.
Σήμερα, μαζί με τη Γιώτα Λαζαροπούλου από το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής, συναντηθήκαμε με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την πρόβλεψη αυξήσεων που θα ισχύσουν και για τους εργολαβικούς συναδέλφους τους. Δηλώνουν, επίσης, την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού εργασίας, έτσι ώστε να μην καταργηθούν τα όσα ισχύουν για την εξέλιξη του προσωπικού, αλλά και για τις απολύσεις. Ο Σύλλογος μας ενημέρωσε ότι, δυστυχώς, η διοίκηση αρνείται να τους δει, ακυρώνοντας συναντήσεις.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, ενώ είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά μας για συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή με δική της ευθύνη.
Οι εργαζόμενοι ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα απεργιακές κινητοποιήσεις. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος, ως προς το περιεχόμενο και την ουσία του, αφορά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων, ιδίως μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τον διαβόητο «νόμο Χατζηδάκη».