Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Χρειάζονται ισχυρές Δημόσιες παρεμβάσεις
 

Σημεία συνέντευξης Στο Κόκκινο:

 
«Αυτό το οποίο τροφοδοτεί με την πολιτική της, η κυβέρνηση πάει να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στην προηγούμενη φάση, λίγο πριν αρχίσει να ανεβαίνει το κόστος ενέργειας και να υπάρχει αυτό το κύμα ακρίβειας, η όποια ανάπτυξη υπήρχε είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα η αναλογική μείωση του μεριδίου των αμοιβών της εργασίας, αλλά και η εμφάνιση των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Ποια είναι αυτά; Πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας, όπου όμως υπήρχε η ρήτρα διαφυγής, το έλλειμμα στις εξωτερικές σχέσεις της. Άρα, αυτό το μικρό διάστημα ισχνής ανάπτυξης δεν μπόρεσε να απαντήσει στο παραγωγικό έλλειμμα της χώρας. Αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε, που φαίνεται ότι πάει χαμένη, με το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Χρειάζονται ισχυρές Δημόσιες παρεμβάσεις, πρέπει να αναχαιτιστούν οι στρατηγικές, για παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης στον χώρο της ενέργειας, οι οποίες είναι καταστροφικές. Πρέπει να σταματήσει αυτό το σχέδιο που φαίνεται ότι εκπονείται τώρα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης στο χώρο της υγείας. Άκουσον άκουσον, μετά την πανδημία, αντί να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας».
 
«Αυτή τη στιγμή η Γαλλία συζητά την απόλυτη, την πλήρη εθνικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, παρόλο που εκεί το Δημόσιο ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ωριμάζει πλέον, μια διαφορετική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τον χώρο της ενέργειας. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Πρέπει να ξανασχεδιαστεί ο μηχανισμός διαμόρφωσης και λειτουργίας της χονδρικής τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να δούμε το θέμα της επανάκτησης των δικτύων στο Δημόσιο και προφανώς την έννοια του ανταγωνισμού πρέπει να την προσεγγίσουμε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τις τελευταίες δεκαετίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».
 
–> Έμφαση στον συντροφικό διάλογο και στις αντινεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις:
«Δεν δέχομαι τον όρο “αντιπολίτευση” μέσα σε ένα κόμμα και μάλιστα της Αριστεράς. Η αντιπολίτευση υπάρχει στην κοινωνία με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση, έχει διαφορετικό πρόγραμμα, θέλει να έχει άλλη πολιτική. Άρα, μόνο δημοσιογραφική αδεία μπορώ να το δεχθώ, αλλά επειδή μιλάμε τώρα σε ένα ραδιόφωνο το οποίο είναι κομματικό, τι θα πει “αντιπολίτευση” σε ένα κόμμα; Μήπως υπάρξει άλλος πρωθυπουργός; Κοιτάξτε, όμως, μη τα αναπαράγουμε αυτά, διότι έτσι δημιουργούμε μια αρνητική ψυχολογία, μια διχαστική ψυχολογία στον κόσμο μας και είναι πάρα πολύ κακό αυτό. Το κάνει που το κάνει η αντίπαλη πλευρά με έναν πολύ πετυχημένο τρόπο. Εμένα μου έρχονται στο τηλέφωνο δεκάδες χορηγούμενες αναρτήσεις από διάφορα site που πρόσκεινται στη ΝΔ και μιλούν για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα ονόματα. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς θα “τσιμπήσουμε” σ’ αυτό ή θα υπερασπιστούμε την έννοια της συντροφικής, συλλογικής λειτουργίας και του διαλόγου»;
«Ο κόσμος βομβαρδίζεται από τέτοιου είδους πληροφορίες και μάλιστα, όταν οι δικές μας διαδικασίες δεν έρχονται να καλύψουν αυτό το πολιτικό έλλειμμα ενημέρωσης είναι χειρότερα. Αφήστε δε που υπάρχουν και “καλοθελητές” καμιά φορά, από τον χώρο μας, που παίζουν τα δικά τους παιχνίδια τα οποία δημιουργούν τέτοιου είδους κατασκευασμένα διλήμματα. Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση είναι η ουσιαστική συζήτηση, όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που κουβεντιάζαμε πριν. Εκεί θα μας κρίνει ο κόσμος. Από τις ισχυρές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένα αντινεοφιλελεύθερου χαρακτήρα πρόγραμμα και μία πρόταση συνεργασίας με τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την εναλλακτική, ως προς τη ΝΔ, προοπτική της χώρας και προς τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να δημιουργήσει τους όρους μιας νέας δυναμικής».
–> Για την υπόθεση λογοκλοπής, που αποδίδεται στον περιφερειάρχη Αττικής:
«Με μεγάλη ευκολία μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα, περιφερειάρχες, Διοικητές, δημόσια πρόσωπα που τοποθετούνται ή υποστηρίζονται από τη ΝΔ, δεν έχουν κανένα δισταγμό να προβούν σε τέτοιου είδους πράξεις, που αν επιβεβαιωθούν, δεν έχουν διαψευστεί για την ώρα, σημαίνει ότι υπάρχει μια σοβαρή πολιτική ευθύνη που θα έπρεπε να οδηγήσει και στην ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο τον κ. Πατούλη. Κατά τι γνώμη μου τίθεται θέμα παραίτησης από τη θέση του».