Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

Με δικές σας εντολές πουλιέται η Εθνική Ασφαλιστική με εκτεθειμένους τους εργαζόμενους και κάτω από την αξία της
 

–> Παρεμβάσεις στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης  με θέμα «Να μη πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, να προστατευθούν το δημόσιο συμφέρον και τα εργασιακά δικαιώματα». Δυστυχώς ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει σε ουσιώδη ερωτήματα, όπως ποια είναι η σκοπιμότητα της πώλησης υπό τις σημερινές συνθήκες, γιατί διαμορφώθηκε ιδιαίτερα χαμηλά το τίμημα, πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος αγοραστής, τι θα κάνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους καθώς πλήττονται τα δικαιώματά τους, αλλά και γιατί δεν δόθηκε, αν και τη ζήτησα, η εκτίμηση που έλαβε υπόψη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συναινέσει στην πώληση.

Πρωτολογία: Κύριε υπουργέ, η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι μια καινούργια υπόθεση. Έχει μια μακρόσυρτη, ταλαιπωρημένη προηγούμενη πορεία και θα έλεγα με τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού σκανδάλου, με την έννοια ότι αυτή η πώληση, με τους όρους που ολοκληρώνεται δεν εξυπηρετεί κατ’ ουδένα τρόπο την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, μια και μιλάμε για μια θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπου το δημόσιο κατέχει υψηλά ποσοστά στη μετοχική της σύνθεση.
Γεννιούνται λοιπόν ερωτήματα και δεν είναι η πρώτη φορά, με αφορμή αυτή την επίκαιρη, που καλείστε να απαντήσετε. Έχω καταθέσει και προηγούμενα ερωτήσεις, ρωτώντας ποια ήταν αυτή η εκτίμηση που οδήγησε το ΤΧΣ να κάνει τη συγκεκριμένη πώληση χωρίς διαγωνισμό, σε έναν μόνο αγοραστή, εν κρυπτώ. Και το εν κρυπτώ έχει να κάνει με το γεγονός ότι είχα ζητήσει αυτήν την εκτίμηση και η απάντηση ήταν ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο του 2010 που διέπει το ΤΧΣ. Αν είναι δυνατόν, αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται τη μετοχική συμμετοχή του δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις να μην λένε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στους Έλληνες πολίτες, για την σκοπιμότητα μιας κίνησης. Και έρχεστε εδώ να πουλήσετε τη συγκεκριμένη Ασφαλιστική Εταιρεία στο 40% της λογιστικής της αξίας, όταν πρόσφατα έχουν γίνει άλλες αγοραπωλησίες στην ασφαλιστική αγορά, όπως της ΑΧΑ, η οποία κυμαίνεται στο 104% της λογιστικής αξίας της εταιρείας ή της Ευρωπαϊκής Πίστης που κυμαίνεται στο 135%. Κι όλα αυτά τα οποία πρέπει να μας απαντήσετε, ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της υπόθεσης, πάντοτε μα πάντοτε συνοδεύονται, όπως και άλλες τέτοιες κινήσεις, όπου δίνονται δημόσια περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις στα funds -αυτή είναι η μόδα που διέπει την οικονομική σας πολιτική πλέον- συνοδεύονται με υποβάθμιση της εργασίας. Αντί να υπάρχει μια θετική προοπτική για τους εργαζόμενους, εργολαβικοποιούνται, ζουν στην ανασφάλεια, γίνονται αναλώσιμοι. Και όλα αυτά για ποιον λόγο;
Θα δεχτείτε λοιπόν, το αίτημα των εργαζομένων, που αυτήν τη στιγμή δίνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα με μία συμμετοχή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε μία μυστική ψηφοφορία, η οποία υπερέβη το 70% για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, ζητώντας να κατοχυρωθούν μέσα από μια συλλογική σύμβαση εργασίας; Ούτε λοιπόν, το δημόσιο συμφέρον υπηρετείτε, ούτε και προφανώς νοιαζόσαστε για τους εργαζόμενους.
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, πραγματικά απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα να μας απαντήσετε. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτού του αδιεξόδου δρόμου; Αλλιώς το συμπέρασμα είναι ένα: εξυπηρετείτε συγκεκριμένα, πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, όπως άλλωστε είναι κάτι που χαρακτηρίζει την όλη σας οικονομική πολιτική.
 
Δευτερολογία: Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι δεν τα πάτε καλά με τον χρόνο. Δεν είστε ο τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είστε ο Υπουργός Οικονομικών που έδωσε εντολή να πουληθεί με αδιαφανείς όρους η Εθνική Ασφαλιστική. Φέρτε μας το συγκεκριμένο πόρισμα. Αφορά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν μας απαντάτε σε αυτό.
Εν πάση περιπτώσει, επικαλείστε το επιχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, ως νομιμοποιητική βάση τελικά της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, αλλά, σας ερωτώ. Βρισκόμαστε στο 2022, δεν είναι έτσι; Συντρέχουν, λοιπόν, ακόμα εκείνοι οι λόγοι κάτω από το καθεστώς των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβάλλουν μια τέτοια προοπτική ή πρόκειται για μια καραμπινάτη εξυπηρέτηση ενός fund; Γιατί έχετε επιλέξει την «fundoποίηση» της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο κάνετε και με τον ΔΕΔΔΗΕ, το ίδιο κάνετε και με τη ΔΕΗ, με funds τα οποία κοιτάζουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Και δεν δείχνει καμία δυναμική για την ελληνική οικονομία μια τέτοια προοπτική.
Το συγκεκριμένο fund γνωρίζετε ότι, την ίδια ώρα που παίρνει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα, κατέχει και μια σειρά από ιδιωτικά νοσοκομεία. Και γι’ αυτό, ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες «φαντάζεται» ότι αυτό δεν δημιουργεί όρους μιας δεσπόζουσας θέσης με ενδεχόμενη τελικά λειτουργία εις βάρος των άλλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Φαντάζεται!
Γι’ αυτό σας ρωτάμε: Γιατί τόσο χαμηλό τίμημα; Δεν απαντήσατε. Γιατί μόνο στο 40% της λογιστικής της αξίας; Γιατί δε μας δίνετε την έκθεση; Και δεν μας απαντήσατε καθόλου, γιατί δεν ενδιαφέρεστε, για τους εργαζόμενους. Τι είναι οι εργαζόμενοι τελικά;
Μάλιστα, κάνατε και μια δήλωση για μια επενδυτική βαθμίδα, την οποία δεν την κερδίσαμε. Δεν την κερδίσαμε. Άλλα μας λέγατε προ ημερών στη Βουλή. Μιλάτε για την ελληνική οικονομία που δείχνει δυναμισμό. Πού είναι αυτός ο δυναμισμός; Με τα funds τα οποία αυτή τη στιγμή κοιτάνε επενδυτικές ευκαιρίες από εδώ και από εκεί, δεν φέρνουν τεχνογνωσία και ανά πάσα στιγμή στο ορατό μέλλον ή σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα μπορούν να φύγουν και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό στην πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Εν πάση περιπτώσει, δεν έχετε να πείτε τίποτα μα τίποτα στους εργαζόμενους; Και ποια είναι για εσάς η έννοια της κοινωνικής ειρήνης; Αν θα πρέπει να υπάρχει.
Γιατί δεν δημιουργείτε τουλάχιστον το δικό σας σχέδιο; Επαναλαμβάνω, δεν δεχθήκατε την προοπτική του να μπει στο χρηματιστήριο η εταιρεία και αναφέρεστε στο τι έγινε το 2017 και το 2018. Άστοχο. Σήμερα, λοιπόν, εσείς κινείστε με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2017 και του 2018; Πείτε το μας τότε. Πείτε μας ότι είστε συνεχιστές αυτής της λογικής, της πιο σκληρής μνημονιακής λογικής, η οποία έχει ταξικό πρόσημο και απεχθάνεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Θα ενισχύσετε μία ένταση η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη; Διότι τις δικές σας εντολές ακολουθεί. Το 2021 δική σας ήταν η εντολή προς την Εθνική Τράπεζα να πουληθεί με συγκεκριμένο τρόπο η Εθνική Ασφαλιστική.
Γι’ αυτά όλα δεν λέτε τίποτα και ως συνήθως νομίζετε ότι είστε αντιπολίτευση. Δεν είστε αντιπολίτευση. Θα γίνετε αντιπολίτευση! Το είπε άλλωστε ο κ. Πέτσας -και ολοκληρώνω- διότι ο άνθρωπος είπε ότι «θα μας τιμωρήσει ο λαός με αυτά που κάνουμε». Το καταλαβαίνω. Γι’ αυτό πήρατε πίσω την οποιαδήποτε μικρή σκέψη είχατε, για δύο-τρεις μέρες, για εκλογές τον Μάιο. Εντάξει, αλλά δεν θα πάει μακριά. Τον «λογαριασμό» στο τέλος θα τον πληρώσετε εσείς και θα είναι ακριβός «λογαριασμός», θα είναι η συντριβή σας.