Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον πόλεμο η κυβέρνηση, άμεσα να λάβει μέτρα περιορισμού της ακρίβειας
 
Συνέντευξη στο OPEN για την ανάγκη να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την μείωση των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουμε την ανθρωπιστική κρίση των πρώτων μνημονιακών χρόνων. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον πόλεμο, οι αυξήσεις των τιμών έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
 
«Ήδη έχουμε εκτιμήσεις ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός θα κινηθεί περί το 9%, όταν τον Φεβρουάριο ήταν στο 7,2% σπάζοντας ένα ρεκόρ 25 ετών. Εάν η κυβέρνηση, πολύ πριν το πόλεμο, από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, είχε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, τα πράγματα σήμερα θα ήταν λιγότερο πιεστικά. Δηλαδή, τη μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, -το έχουν κάνει 19 ευρωπαϊκές χώρες- τη μείωση του ΦΠΑ, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- χρειάζεται πλέον ένας επανασχεδιασμός της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πια είναι μία αναγκαιότητα. Απέτυχε το μοντέλο που υπήρχε μέχρι τώρα, το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας».
«Εάν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, τότε θα ακολουθούμε εκ των υστέρων τα γεγονότα και θα τρέχουμε χωρίς να μπορέσουμε, όμως, να μειώσουμε αυτή την τεράστια ζημιά για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Καλά το είπατε. Είναι και τα μεσαία στρώματα, είναι και οι χαμηλόμισθοι, είναι πάνω από τα δύο τρίτα της κοινωνίας. Η ακρίβεια ίσως αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που τους περισσεύουν τα χρήματα. Άρα, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα έστω και τώρα -χθες θα έπρεπε- και να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την υπόθεση του πολέμου. Ο πόλεμος ξεκίνησε 24 Φεβρουαρίου, η ακρίβεια έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο, περίπου. Τα πράγματα είναι οφθαλμοφανή».
«Φοβάμαι πάρα πολύ ότι η κυβέρνηση βολεύεται εντός εισαγωγικών, εν μέρει, διότι η αύξηση του πληθωρισμού, άρα η άνοδος των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, φέρνει και μεγαλύτερα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό, όμως, είναι που δίνει τη δυνατότητα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Θα πρέπει να το κάνει».
«Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υπερκέρδη τους τελευταίους μήνες. Πάνω από έναν χρόνο, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο 6μηνο – 7μηνο. Πρέπει να υπάρξει φορολογία στα κέρδη και να επιστραφούν αυτά στοχευμένα στους καταναλωτές. Υπάρχουν μέτρα, ας το τολμήσουμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Τρία εκατομμύρια συμπολιτών μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στα όρια της φτώχειας. Που θα πάει αυτό, θα ξαναζήσουμε την ανθρωπιστική κρίση των πρώτων μνημονιακών χρόνων»;