Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Παρουσιάσατε το ιδεολογικό μανιφέστο της κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας
 
-> Σημεία ομιλίας στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, Αλέξη Τσίπρα και του συνόλου των βουλευτών μας, με θέμα: «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ».
 
–> Κύριε υπουργέ άλλο στρεψοδικία κι άλλο πολιτική για την υγεία. Διότι όσα επιχειρήματα ακούσαμε εδώ ήταν, πραγματικά, μία άριστη προσπάθεια να παίξετε με τα νούμερα, να βγάλετε τα λάθος συμπεράσματα. Όμως, αυτό που σας αναγνωρίζω, όχι μόνο τώρα αλλά συνολικά με την παρουσία σας στη Βουλή, είναι ότι ο λόγος σας είναι βαθιά ιδεολογικός και έτσι, σήμερα παρουσιάσατε το ιδεολογικό μανιφέστο της κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλα όσα είπατε για τη σχέση των δημόσιων δομών, των νοσοκομείων, για τη σχέση ανταγωνισμού που θα πρέπει να έχουν, με όρους αγοράς, με τον ιδιωτικό τομέα, οδηγούν στην πλήρη υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλαδή αυτό που με συνέπεια η κυβέρνησή σας υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια.
Χαίρομαι ειλικρινά γι’ αυτή την αφοπλιστική προσέγγιση, την βαθιά ιδεολογική προσέγγιση η οποία, όμως, αναδεικνύει και την μεγάλη σας ήττα, ως μία αυθεντική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Διότι αν κατάλαβε κάτι ο κόσμος μετά την πανδημία, είναι ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας θέλει δημόσιες παρεμβάσεις, θέλει κρατικά συστήματα υγείας, θέλει ακριβά συστήματα υγείας, για να μπορούν να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση σε αυτά και όχι ανάλογα με την δυνατότητα του καθενός να πληρώνει αυτές τις υπηρεσίες.
Δεν είναι ο μοναδικός τομέας όπου έχει καταρρεύσει η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας. Είναι και τα θέματα της ενεργειακής κρίσης. Και εκεί αυτό βιώνουμε αυτή τη στιγμή, αυτό που δεν μπόρεσε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής στην Ευρώπη να απαντήσει, δηλαδή μία μεγάλη παρέμβαση εκ μέρους των κυβερνήσεων, εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών, για να προστατέψουν την οικονομία. Γιατί; Διότι πρέπει να μείνει ανέγγιχτη η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Πρέπει να αφεθούν μόνες τους οι δυνάμεις της αγοράς να ισορροπήσουν, αλλά κι εδώ, όμως, φαίνεται πόσο αδιέξοδος είναι αυτός ο δρόμος.
Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλαπλά επιχειρήματα για το ότι έχει κλείσει η περίοδος της ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος καταρρέει με πάταγο, όπως και στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Αλλά, αυτή είναι μία συζήτηση συνολικότερη, πολύ επίκαιρη, την έχουμε μπροστά μας. Είναι το σταυροδρόμι που αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί, όπως και ο δικός μας. Νομίζω ότι από αυτή την κριτική, από αυτή την βαθιά συνειδητοποίηση του κόσμου, ότι είναι αδιέξοδος αυτός ο δρόμος, δεν θα γλιτώσετε.
Ας έρθουμε στα θέματα του περιεχομένου της επίκαιρης ερώτησης. Κύριε υπουργέ, όταν επικαλείστε μελέτες και μάλιστα με ονοματεπώνυμο, δεν μπορεί να είναι καλές πριν κάποια χρόνια και οι μελέτες, που έχουν την υπογραφή των ίδιων επιστημόνων, να είναι κακές τώρα. Αναφέρομαι στην περίπτωση της μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα, όπου είπε ευθαρσώς ότι θα είχαμε 35% λιγότερες απώλειες αν είχατε κάνει αυτά που έπρεπε για να στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν λέει τέτοια πράγματα; Να την ξαναδιαβάσετε. Μήπως κύριε υπουργέ, δεν είναι γνωστό ότι υπήρξαν χιλιάδες ματαιώσεις επισκέψεων, μείωση της δραστηριότητας κατά 45% των νοσοκομείων την περίοδο της «covidοποίησης» του δημόσιου συστήματος υγείας; Το αρνείστε αυτό; Το αρνείστε; Είχαν αυτά τις επιπτώσεις τους σε αυτό που ονομάζουμε υπερβάλλουσα θνητότητα και θνησιμότητα; Δεν είχαν;
Ήταν όλα καλά καμωμένα και έρχεστε εδώ να πείτε, «μα καλά στην Ελλάδα έχουμε μία πολύ μεγάλη συμβολή των ιδιωτικών δαπανών στο σύνολο των δαπανών για την υγεία», κι αυτό το χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό το σύστημα, που φτιάξατε εδώ και δεκαετίες εσείς και ο αμαρτωλός δικομματισμός του παρελθόντος, που πραγματικά βάζει συνέχεια, ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο τις δημόσιες δομές υγείας, που αδυνατίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις, που αφήνει περιθώρια κερδοσκοπίας στους ιδιώτες, το χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Σ’ εμάς που ήρθαμε να ανατρέψουμε αυτή την πορεία και μάλιστα σε συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας και καταναγκασμών;
Κάνετε κριτική σε μας για τα θέματα των προσλήψεων, που παρ’ όλα αυτά έγιναν, όταν εσείς ακολουθούσατε τον δρόμο των απολύσεων και κλείνατε δομές υγείας; Όταν εμείς καταφέραμε το 5 προς 1 που παραλάβαμε, τις πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, και το κάναμε 1 προς 1, σας ανοίξαμε τον δρόμο και δεν το εκμεταλλεύεστε; Κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να τα λέτε αυτά; Δεν έχει μνήμη ο κόσμος, δεν γνωρίζει; Πόσο στηρίξατε τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος έχει φτάσει σε συνθήκες απόγνωσης και παραιτείται, γιατί δεν αντέχει να δουλεύει με αυτούς τους μισθούς, με αυτές τις συνθήκες; Πόσα νέα παιδιά ξεκίνησαν ως επικουρικοί και παραιτήθηκαν λίγο πριν από το τέλος, γιατί είδαν ότι δεν υπάρχει προοπτική, ενώ τους προσφέρονται αξιόπιστοι μισθοί και καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό; Σε όλα αυτά απαντάτε με το να μας λέτε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος του ανταγωνισμού των δημόσιων δομών υγείας με τους ιδιώτες, έτσι ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκουν τα χρήματα από μόνα τους; Και που είναι η Συνταγματική επιταγή, η Συνταγματική υποχρέωση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, για την παροχή στους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, του δημόσιου αγαθού της υγείας;
Όλα αυτά σας είναι ξένα. Το καταλαβαίνω, γιατί είστε δικηγόρος. Φαντάζομαι ότι δεν το συμμερίζεται η διπλανή σας, αναπληρώτρια υπουργός, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι γιατρός. Διότι δεν μπορεί κανένας, πολύ δε περισσότερο που είναι γιατρός και έχει δώσει όρκο, να υιοθετήσει αυτές τις επικίνδυνες ιδεοληψίες που μας παρουσιάσατε σήμερα εδώ.
Ποιος, λοιπόν, δεν γνωρίζει ότι υπήρξαν ΜΕΘ οι οποίες ήταν πλημμελώς στελεχωμένες; Ότι εδώ, συστηματικά επαναλαμβάνετε διάφορα τρικ, παίζοντας με τους αριθμούς και όταν αναφέρεστε στον αριθμό των ΜΕΘ της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αυξήθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, δεν προσμετράτε τις στρατιωτικές και αυτές που εν δυνάμει μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα και τώρα τις προσμετράτε, για να εμφανίζετε ένα μεγαλύτερο νούμερο. Ποιος δεν γνωρίζει ότι οι συνθήκες αξιοποίησης, επίταξης, πείτε το όπως θέλετε, των ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του αντιτίμου εκ μέρους σας; Όμως η συμβολή τους ήταν επιλεκτική, ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να μείνει αμόλυντος από αυτή την υπόθεση. Την ίδια στιγμή φλερτάρατε -ή κάνατε και πράξη- με την ιδέα να βάλετε σε αναστολή κρίσιμα, μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ποιος δεν ξέρει ότι υποχωρήσατε, κάτω από τον καταιγισμό των καταγγελιών και της κριτικής των πολιτών της Βόρειας Αθήνας για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης; Υποχωρήσατε, το θυμάστε πολύ καλά. Υποχωρήσατε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Και σε άλλα πράγματα θα αναγκαστείτε να υποχωρήσετε.
Ποιος δεν γνωρίζει ότι τη στιγμή που, σε όλο τον κόσμο, γινόταν μια μεγάλη σύγκρουση, απέναντι σε μία αντίληψη που προέτασσε τα συμφέροντα και την προστασία των κερδών των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και των μεγάλων μονοπωλίων στον χώρο του φαρμάκου, η σύγκρουση για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, εσείς που κόπτεστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ψηφίσατε, ως κοινοβουλευτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να μείνουν ανέγγιχτα αυτά τα προϊόντα. Τα ξεχνάει κανείς αυτά; Τι σχέση έχει αυτό; Αλήθεια κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της ΝΔ, μας βγάζετε εδώ ολόκληρα λογύδρια για την ανάγκη χτιστεί το τείχος της ανοσίας, που σχετίζεται με τον εμβολιασμό και μας λέτε ότι στην Αφρική αυτό δεν έχει καμία σημασία; Εκεί να μην εμβολιαστούν. Μα ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να σας δείξει από που ξεκίνησε η «όμικρον». Δεν μπορείτε ούτε αυτό να καταλάβετε; Τέτοιες νεοφιλελεύθερες παρωπίδες υπάρχουν πλέον; Σας έχουν κλείσει το οπτικό πεδίο; Δεν γίνεται έτσι. Δεν πάμε καθόλου καλά έτσι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξεχνάμε ό,τι έγινε. Ότι η χώρα μας καταγράφηκε, με τους πιο αρνητικούς δείκτες, στις απώλειες ζωών ανά εκατομμύριο. Δρέψατε όλα τα αρνητικά μετάλλια με τη στάση σας και δεν εκμεταλλευτήκατε την ευκαιρία που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, που είχατε λυμένα τα χέρια, είχατε δει τι συνέβαινε στις γειτονικές χώρες, είχατε όλα τα περιθώρια να δράσετε, είχατε τη ρήτρα διαφυγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δυνατότητα να δώσετε παραπάνω χρήματα. Δεν το κάνατε. Δεν το κάνατε! Και ήρθαν τα επόμενα κύματα της πανδημίας με τραγικά αποτελέσματα για όλες και για όλους και ετοιμάζεστε, αντί να ανασκουμπωθείτε, αντί τους αυτοκριτικούς τόνους, αντί να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, να εξαγγείλετε μια νέα μεταρρύθμιση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, η οποία ουσιαστικά θα εμβαθύνει τη λογική της έμμεσης ιδιωτικοποίησης, αν ισχύουν αυτά που μας είπατε. Θα το δούμε, θα το συζητήσουμε, θα έχουμε την ευκαιρία. Αλλά, αυτό που κάνετε είναι πραγματικά έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας, έξω από τις ανάγκες των περισσότερων. Ο τίτλος που μπορεί να μπει στη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους σας, είναι ότι αποτύχατε. Αποτύχατε, δεν μάθατε και παραμένετε εμμονικοί σε μία λογική η οποία είναι αδιέξοδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποτυχία σας δεν είναι μονάχα αυτή. Μιλήσατε κύριε υπουργέ στο ξεκίνημα της ομιλίας σας, γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η καταδίκη της ρωσικής επέμβασης, της ρωσικής εισβολής είναι σαφής. Αλλά, η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι εκείνη που είναι με τη πλευρά της ειρήνης και της διαρκούς προσπάθειας να κερδίσει η διπλωματία, η συνεννόηση, εις βάρος της λογικής του πολέμου, εις βάρος της οικονομίας του πολέμου. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, ότι στη σημερινή Ευρώπη, μετά την εμπειρία των δύο και πλέον ετών της πανδημίας, μετά την εμπειρία στην Ελλάδα των 26 και πλέον χιλιάδων νεκρών, συζητάμε αν θα εξαιρέσουμε τις εξοπλιστικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς στόχους, από τους στόχους για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και σας ρωτώ εγώ: γιατί να μην εξαιρεθούν οι δαπάνες για την υγεία; Υπάρχει πιθανότητα, αν ο μη γένοιτο γίνει ένας πόλεμος, να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από τις 26.000 και πλέον που χάσαμε τον καιρό της πανδημίας; Απαντήστε σε αυτό το ερώτημα κύριε υπουργέ, διότι είναι το σταυρικό ερώτημα, που δείχνει ακριβώς τη διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα, τις διαφορετικές αξίες, τις διαφορετικές προτεραιότητες για μας στα ζητήματα της υγείας, της ειρήνης, της εξασφάλισης στον κόσμο της δυνατότητας να έχει πρόσβαση στα κοινά αγαθά.
Σας ευχαριστώ.