Ο μεγαλοϊδεατισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε στη λανθασμένη κίνηση της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία
Σημεία συνέντευξης Στο Κόκκινο…
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε στη λανθασμένη κίνηση της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία
Ορισμένα σημεία από όσα είπα το πρωί μιλώντας Στο Κόκκινο…
-> Για την κυβερνητική πολιτική που χειροτερεύει τις επιπτώσεις των κρίσεων
«Δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια με απανωτές κρίσεις. Από την κρίση της πανδημίας τώρα στην ενεργειακή κρίση, στης ακρίβειας, ενώ ποτέ δεν έπαψαν να διευρύνονται οι ανισότητες. Αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, απλώς εμείς έχουμε το προνόμιο, εντός εισαγωγικών, να τα ζούμε όλα αυτά με μεγαλύτερη ένταση λόγω των επιλογών και της ανεπάρκειας της παρούσας κυβέρνησης. Άρα τα πράγματα είναι δυστυχώς απαισιόδοξα. Ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι πάντοτε μέσα από την απαισιοδοξία μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα μπορούν να συνειδητοποιούνται καταστάσεις και άρα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές. Σε αυτό το σταυροδρόμι νομίζω πως βρισκόμαστε».
-> Για το ακροατήριο που μπορεί να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Δεν είναι μόνο η ανέχεια η πίεση η ανασφάλεια που εκ των πραγμάτων οδηγούν κάποιον ο οποίος στήριζε ή έδειχνε εν πάση περιπτώσει μια ανοχή στην παρούσα κυβέρνηση τώρα να ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι συνειδητοποιούνται ορισμένα πράγματα, δηλαδή ποιος θα φανταζόταν το 2019 ότι μετά από όσα έχουμε περάσει είναι πλέον απόλυτα κατανοητό ότι για να αντιμετωπίσεις την ενεργειακή κρίση κα την ακρίβεια χρειάζεται ισχυρές δημόσιες παρεμβάσεις και δεν μπορείς να αφήσεις τα πράγματα στη λεγόμενη αυτορρύθμιση της αγοράς αυτό που συζητήσανε χτες στην Ευρώπη αλλά για άλλη μία φορά δεν το επιλέξανε, την ιστορία του ευρωομόλογου ή την ανάγκη να παρέμβεις στον ίδιο το μηχανισμό, που τον μάθαμε αρκετά το τελευταίο διάστημα, της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας ο οποίος δημιουργεί κερδοσκοπικές ευκαιρίες και καταστάσεις σε αυτούς που παράγουνε και δυστυχώς άσχημες καταστάσεις για αυτούς που πληρώνουνε τους λογαριασμούς. Αυτά όλα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, όπως και στα θέματα της υγείας, έτσι που όλοι έχουμε καταλάβει χωρίς ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς ισχυρές δημόσιες πολιτικές σε αυτόν τον τομέα, δε μπορείς αυτό το κοινό αγαθό σε όλες και όλους. Αυτά πριν από δυόμιση τρία χρόνια αν τα έλεγες θα σου έλεγαν μήπως είναι λίγο ξεπερασμένα, μήπως η αγορά έχει απαντήσει σε όλα αυτά τα πράγματα. Δεν έχει απαντήσει και δεν έχει απαντήσει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, άρα με αυτή την έννοια δεν είναι απλώς η πίεση που αισθάνεται ο κόσμος που τον αναγκάζει να απομακρύνεται από την κυβέρνηση αλλά είναι και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας μιας άλλης προοπτικής».
-> Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της ακρίβειας
Υπάρχουν προτάσεις σε δύο επίπεδα. Αυτές οι οποίες αφορούν τις όποιες δυνατότητες έχουμε στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, το πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας και αυτές τις έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα είχανε ως ένα μεγάλο βαθμό λειτουργήσει ανακουφιστικά για το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, δηλαδή η παρέμβαση στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η μείωση του ΦΠΑ, οι έλεγχοι που θα έπρεπε να γίνονται για τα θέματα της κερδοσκοπίας και το πλαφόν στις ίδιες τις τιμές, τα εργαλεία που δεν θα έπρεπε να είχαν εγκαταλειφθεί παρέμβασης στην ενεργειακή αγορά, δηλαδή ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, είναι η μία πλευρά.
Οι άλλες είναι σχετίζονται με την προηγούμενη μας κουβέντα. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχεδιασμό συνολικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να απομακρυνθούμε από αυτό το στρεβλό μοντέλο που διαμορφώνει τη λεγόμενη χονδρική τιμή της αγοράς και ισχύει τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαιτεροτήτων σε κάθε χώρα είναι ένας κοινός, ας το πούμε, νεοφιλελεύθερος μηχανισμός. Είναι η ώρα αυτό το πράγμα να ανασχεδιαστεί, να το εγκαταλείψουμε σαν λογική.
Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε προχθές ένα άρθρο και ανακάλυψε μετά από 6-8 μήνες ακρίβειας που βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, ανακάλυψε ότι υπάρχει σπιράλ κερδοσκοπίας, δηλαδή τι να πει κανείς όταν τα λέγαμε αυτά τα πράγματα, μας λέγανε ότι είμαστε κρατιστές ή οτιδήποτε άλλο αλλά παρόλα αυτά δεν κάνει κάτι για την Ελλάδα και πετάει τη μπάλα στο ευρωπαϊκό γήπεδο όπου ως γνωστόν οι συσχετισμοί και οι καταστάσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη Ευρώπη να ακολουθήσει έναν δρόμο επανασχεδιασμού, διαφορετικής προσέγγισης αυτών των ζητημάτων».
-> Για την ευρωπαϊκή διάσταση της ενεργειακής κρίσης
«Είναι το πεδίο μέσα στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι να δρούμε, όχι με την έννοια του καταναγκασμού, αλλά και της επιλογής, διότι τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Το θέμα πια της ενεργειακής κρίσης ή της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ή πολύ περισσότερο τα θέματα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, με την κλιματική κρίση αυτά αφορούν όλο τον πλανήτη ταυτοχρόνως .Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα. Άρα ο δρόμος θα έλεγα ότι είναι παράλληλος, παράλληλα δηλαδή εδώ στη χώρα μα προσπάθεια να γίνουν μεγάλες αλλαγές αλλά αυτές πλέον όπως σωστά λέμε για να θυμηθούμε λίγο τα θέματα του Συνεδρίου και στις θέσεις μας δεν είναι εύκολες, βιώσιμές αλλαγές στα πλαίσια ενός κράτους- έθνους όταν αυτές δεν συνοδεύονται από αλλαγή συσχετισμών και αλλαγή στρατηγικών εντός του ευρύτερου πλαισίου που για εμάς σημαίνει πρώτα από όλα του ευρωπαϊκού πλαισίου».
-> Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ελληνική εμπλοκή
«Έχουμε, με αρκετή σαφήνεια, καταδικάσει αφενός τη ρωσική εισβολή, αφετέρου όμως προσεγγίζουμε τις σημερινές εξελίξεις, αυτή τη ρωσική επέμβαση, σε ένα βαθμό ως ένα γεγονός το οποίο έχει φτιαχτεί. Χωρίς καμία λογική συμψηφισμών, αλλά έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή πραγματικότητα μέσα από κινήσεις που έγιναν και όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από μεριάς της Δυτικής Ευρώπης, των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη και λέω του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι της κυβέρνησης, γιατί φαίνεται ότι είναι και μια προσωπική επιλογή, είναι άστοχη και εντελώς λάθος. Δεν είναι τυχαίο ότι και κανένας αναλυτής, εγχώριος αναλυτής των διεθνών πραγμάτων και καταστάσεων ή ακόμα και από τους διάφορους στρατιωτικούς που βγαίνουν και μιλάνε, κατά 90% είναι αντίθετοι με αυτή την κίνηση. Κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει ακόμα και κύκλοι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω τι είδους μεγαλοϊδεατισμός είναι αυτός αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες στην περιοχή μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, το αμυντικό δόγμα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα αλλά και το χαρακτήρα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να έχει η χώρα μας. Όλα αυτά πηγαίνουνε στην άκρη μέσα από αυτή τη λάθος κίνηση που έγινε».