Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Απροετοίμαστη μπροστά και στο νέο κύμα ακρίβειας η κυβέρνηση

Σημεία  συνέντευξης στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» 

«Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με όλες εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες υπερασπίζονται σήμερα την ειρήνη ενάντια σε κάθε είδους στρατιωτική εισβολή. Αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, βεβαίως στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, έτσι όπως αρμόζει στα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για λάθος προσανατολισμούς σε ορισμένα ζητήματα, εκείνο όμως που προέχει σήμερα είναι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς Συνθήκες και την προοπτική της ειρήνης».  

«Συμφωνούμε σε μια διπλωματική προσπάθεια η οποία θα τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια εντάσσονται τα και συγκεκριμένα μέτρα, που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη έχει πάρα πολλές ευθύνες, αλλά και αδυναμία στο να μπορέσει να χαράξει έναν αυτόνομο λόγο υπέρ της ειρήνης στο ευρωπαϊκό έδαφος και ευρύτερα».

«Αν το θέμα της ακρίβειας ήταν στο “κόκκινο” πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, τώρα είναι στο “κόκκινο” εις τη νιοστή. Η κυβέρνηση έπρεπε προ πολλού να είχε πάρει μέτρα, τα οποία θα αποσυμπίεζαν αυτή την κατάσταση, όπως η παρέμβαση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, τώρα αυτό είναι δυο και τρεις και δέκα φορές πιο επιβεβλημένο».

«Αυτά που ακούω για κάποιες επιδοτήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πέρα από τα συγκεκριμένα μέτρα που σας ανέφερα, επιβάλλεται να “παγώσει” ο μηχανισμός διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια, ο μηχανισμός που αφορά το εθνικό χρηματιστήριο ενέργειας, όπως έχει ήδη γίνει στην Γαλλία. Αυτό θα σήμαινε μια μεγάλη αποκλιμάκωση της πίεσης που αισθάνονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα, σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η χώρα ήταν απροετοίμαστη. Τα αποθέματα των δέκα – δώδεκα ημερών που ακούμε καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ λίγα. Υπήρξε λάθος σχεδιασμός σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση. Φάνηκε ότι έγινε με έναν επιπόλαιο τρόπο, απλά και μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, άρα αυτή τη στιγμή χρειάζονται κατεπειγόντως πιο ισχυρά και συγκεκριμένα μέτρα».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει, ως ενεργειακό σχεδιασμό, ότι το 2024 θα έκλειναν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν να πάμε σε μια ήπια απολιγνιτοποίηση. Η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει, παρά τις μεγάλες δυνατότητες και έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή του φυσικού αερίου. Είναι ακριβώς η αντίθετη τάση από αυτή που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν μειώσει κατά 10 με 15% τη συμμετοχή του φυσικού αερίου. Όχι τώρα, στη κρίση, αλλά από πέρυσι. Σ’ αυτό αναφέρομαι μιλώντας για λάθος σχεδιασμό».