Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Επιβεβλημένη η δημοκρατική διέξοδος των εκλογών

Συνέντευξη στο newsique, στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Σκουρλέτη, ο πρωθυπουργός είπε σε διεθνές φόρουμ στο Μόναχο πως μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Έχετε καταλάβει τι εννοεί;

Η συγκεκριμένη, βαθιά διχαστική, τοποθέτηση του πρωθυπουργού δείχνει πως η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι πατάει γερά στα πόδια της, γι’ αυτό και επιλέγει αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Κάποιος που νιώθει δυνατός δεν καταφεύγει σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Παράλληλα, όμως, προβάλλει μια υπαρκτή πλευρά της σημερινής πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ: Τον νέο, ακροδεξιό εαυτό της, που έχει πλέον εδραιωθεί. Πρόκειται για μια ακραία τοποθέτηση, που αμφισβητεί εάν η Αριστερά είναι δύναμη εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Όσο θα υποχωρεί η απήχηση της κυβέρνησης, τέτοια φαινόμενα θα εντείνονται και μαζί θα θολώνει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη ως ενός κεντροδεξιού, σύγχρονου πολιτικού, όπως θέλει να αυτοπροβάλλεται.

 

Στον αντίποδα εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία λέτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καθεστώς. Τι πρέπει να πιστέψει ο καλοπροαίρετος πολίτης;

Η εκτίμησή μας, ότι είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που υιοθετεί σκληρές καθεστωτικές πρακτικές, βασίζεται σε όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, διώξεις σε δημοσιογράφους, χειραγώγηση της ενημέρωσης και των ΜΜΕ αλλά και οικοδόμηση νέων σχέσεων διαπλοκής. Κατά συνέπεια, η παραπάνω εκτίμησή μας δεν αποτελεί μια αντιπολιτευτική κορώνα αλλά καταδεικνύει μια επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί.

 

Οι ποινικές διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών για το σκάνδαλο Novartis εκθέτουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι όποιος καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές, διαβάλλει τη χώρα, εξ ου και η διαγραφή Κύρτσου.

Η διαγραφή του κ. Κύρτσου επιβεβαιώνει «του λόγου το αληθές». Εκείνο που πραγματικά εκθέτει την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις πρακτικές της.

 

Η ακρίβεια καλπάζει αλλά η κυβέρνηση δεν σπεύδει να στηρίξει την κοινωνία φοβούμενη, όπως λέει, δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Έχει δίκιο να εμφανίζεται εγκρατής;

Το δημοσιονομικό κόστος είναι ένα ανίσχυρο επιχείρημα στην προκειμένη περίπτωση, μπροστά στο κοινωνικό κόστος και το ευρύτερο οικονομικό, από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την έκρηξη των τιμολογίων στην ενέργεια. Εάν είχαμε ήδη κινηθεί στη λογική της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, θα είχαμε περιορίσει τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο της οικονομίας. Επίσης, να σημειωθεί ότι τα κρατικά έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, λόγω της αύξησης των τιμών τους.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι θα καταργήσετε το νέο ΕΦΚΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τον ΕΦΚΑ παρεμβαίνει στον πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης με κατάφωρα αντισυνταγματικό τρόπο, σε μία λογική ιδιωτικοποίησής του. Άρα, ορθώς λέμε πως θα καταργηθεί ο νόμος από εμάς. Εκείνο, όμως, που χρειάζεται σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητάς του. Με αυτή την έννοια, στο πλαίσιο μιας συνολικής ασφαλιστικής πρότασης, πρέπει να υποδείξουμε νέους κοινωνικούς πόρους για την ενίσχυσή του. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, κατέθεσα τη σκέψη πως θα μπορούσαμε, με το τέλος της σύμβασης της Αττικής Οδού, να περάσει η διαχείριση στο Δημόσιο και ένα μέρος του αντιτίμου του διοδίου να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια πιστεύετε ότι μπορούν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις;

Η ακρίβεια είναι κάτι που αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας οριζόντια. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυριολεκτικά δοκιμάζονται, κατά συνέπεια αυτή η κατάσταση εκ των πραγμάτων δρομολογεί πολλαπλές εξελίξεις. Ήδη η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την βαριά αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας, οδηγούν την κυβέρνηση σε μια χωρίς επιστροφή φθίνουσα πορεία.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είστε έτοιμοι για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό;

Θα ήταν παράλογο να μην ήμασταν έτοιμοι, όταν όλοι γνωρίζουν πως από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήμασταν εμείς που ζητήσαμε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρα, δεν μιλάμε πλέον για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά για μια επιβεβλημένη δημοκρατική διέξοδο, που θα σταματήσει την καταστρεπτική πολιτικής της κυβέρνησης.

 

Είναι εφικτή η συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, όταν το ΚΙΝΑΛ τηρεί ίσες αποστάσεις και επικρίνει εξίσου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Μια συνεργασία προϋποθέτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον ισότιμο διάλογο όλων των μερών αλλά και την ύπαρξη προγραμματικών συγκλίσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε, απευθυνόμενοι στο σύνολο των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όταν γίνει σαφές στον κόσμο σε τι δεσμεύεται μια αριστερή – προοδευτική κυβέρνηση, τότε η ίδια η δυναμική της μέσα στην ίδια την κοινωνία θα ωθήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση όλους εκείνους, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν σήμερα ποιο είναι το διακύβευμα.

 

Η Ομπρέλα, στην οποία κι εσείς ανήκετε, διαφωνεί με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Θα καταθέσετε στο Συνέδριο εναλλακτικές προτάσεις;

Μα ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις και αποτελούν μέρος των προτάσεων της επιτροπής του καταστατικού που εισηγείται προς το συνέδριο, που θα έχει άλλωστε και τον τελικό λόγο. Από εκεί και πέρα και με βάση τον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί μέχρι το τελικό σώμα του συνεδρίου, μπορούν να προκύψουν και νέες προτάσεις.

 

Ο πρόεδρος του κόμματός σας αποκάλυψε προσφάτως πως τα μέλη θα συμμετέχουν και σε εσωτερικά δημοψηφίσματα για να αποφασίσουν για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πώς βλέπετε αυτήν την προοπτική;

Η πρόταση για εσωτερικά δημοψηφίσματα είναι μια από τις προτάσεις της επιτροπής καταστατικού προς το συνέδριο. Προσωπικά είμαι σύμφωνος, από τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί επαρκής συζήτηση και ενημέρωση για το αντικείμενο του δημοψηφίσματος.