Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Να μην πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση ο «ξαφνικός θάνατος» του Τυπογραφείου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω Δημοπρασίας την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου

📍 Κοινή δήλωση με τον Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριο Κάτση

Στις 29 Ιουνίου 2021 τριάντα (30) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε καταθέσει ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον, ορατό πλέον, κίνδυνο μια ολόκληρη εργοστασιακή εκτυπωτική μονάδα του Δημοσίου, προϋπολογισμού κτήσης περί των 12 εκατομμυρίων €, να απαξιωθεί, τεμαχιστεί και εν τέλει εκποιηθεί στα πλαίσια της ακραία νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της παρούσας διακυβέρνησης.

Στην από 20/07/2021 απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη, μέσω του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν τα εξής: […] «Οποιαδήποτε εκποίηση εξοπλισμού της Εκτυπωτικής Μονάδας αφορά σε απόσυρση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, του οποίου το κόστος συντήρησης καθίσταται ασύμφορο».[…]. […] «Υφιστάμενος τεχνολογικά απαρχαιωμένος εξοπλισμός, του οποίου η συντήρηση καθίσταται ασύμφορη λόγω παλαιότητας άνω των 25 και 35 ετών, θα αντικατασταθεί με καινούριο» […].

Όμως, λίγους μήνες μετά έχουμε μπροστά μας την εκποίηση σχεδόν του συνόλου του εξοπλισμού μέσω Δημοπρασίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25.02.2022 έχει οριστεί δημοπρασία, που εάν προχωρήσει θα οδηγήσει να μη μείνουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου για μεταστέγαση, όπως ο Υπουργός, στην προαναφερόμενη απάντησή του, σημείωνε ότι είχε στο σχεδιασμό του. Επίσης δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αρκετούς μήνες τώρα για προμήθεια νέου εξοπλισμού, όπως είχε αναφερθεί στην απάντηση που λάβαμε.

Στην πράξη το εργοστάσιο αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί και δεν εξυπηρετεί εκτυπωτικές παραγγελίες φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έχει επιλεγεί να δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες ημετέρους. Το μόνο πραγματικό κυβερνητικό πλάνο είναι η εκποίηση του εξοπλισμού χωρίς κάποια πρόνοια για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επιμέρους εξοπλισμός με τιμή εκκίνησης 300.000 €- 400.000 € προσφέρεται σε ιδιώτες μέσω δημοπρασίας, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη απαξίωση κάθε δημόσιας υποδομής και στο συνεχές «τσουνάμι» απευθείας αναθέσεων. Το τρίπτυχο, πλέον, είναι απαξίωση-εκποίηση-απευθείας ανάθεση. Διαμορφώνεται μια αγορά κλειστού club συμφερόντων που θα ζει κρατικοδίαιτα και παρασιτικά, χωρίς να ικανοποιεί πραγματικά κοινωνικές ανάγκες όπως αποδείχθηκε σε πλήθος περιπτώσεων (μάσκες αλεξίπτωτα, προστασία με οχήματα για την κακοκαιρία κ.ά.).

Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να μην προχωρήσουν μέσω ΑΑΔΕ στη Δημοπρασία της Παρασκευής που θα επιφέρει το τέλος του Τυπογραφείου και να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο για την ολοκληρωμένη λειτουργία του, το οποίο ανέφερε ότι έχει, στον προαναφερθέντα κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης, να δώσει στη δημοσιότητα την σχετική εντολή που δόθηκε για τη δημοπρασία και το σκεπτικό αυτής. Η σκοπιμότητα και η νομιμότητα όλων των παραπάνω διαδικασιών είναι σημαντικό να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ισοδυναμεί με τεμαχισμό-εκποίηση δημόσιας περιουσίας, εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και υποβάθμιση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.