Η κυβέρνηση επιτρέπει την κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών στην ηλεκτρική ενέργεια
Σημεία συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ | Δευτέρα 21.2.2022
«Από το αντικειμενικά αρνητικό διεθνές πλαίσιο φτάσαμε στο ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να είναι “πρωταθλήτρια”, με αρνητικό πρόσημο όμως, σε δύο πράγματα. Πρώτα απ’ όλα στη διαχείριση της πανδημίας. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι παράλογο ότι σταθερά είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες, αυτό σχετίζεται με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Στα θέματα της ακρίβειας στην ενέργεια, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα όπλα, η κυβέρνηση δεν τα έχει αξιοποιήσει».
«Τα άμεσα μέτρα που θα μπορούσε να είχε πάρει η κυβέρνηση έγκαιρα, στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού, όπου ήδη υπήρχαν όλες, σχεδόν, οι βεβαιότητες ότι θα φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει σε σχέση με τις ενεργειακές τιμές, θα ήταν η παρέμβαση στο σκέλος των ειδικών φόρων, έτσι ώστε να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος, το οποίο διαχέεται στην παραγωγική αλυσίδα, στο εμπόριο και τροφοδοτεί τις τιμές στα ράφια. Άρα, κατ’ επέκταση και τον πληθωρισμό. Μετά, στο σκέλος του ΦΠΑ, σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ακόμα και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πάγωμα αυτών των τιμολογίων».
«Η ΔΕΗ έχει υπερκέρδη σε μία στιγμή που χρεοκοπούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις […] Και όλες οι εταιρείες ενέργειας που είναι καθετοποιημένες, που έχουν δική τους παραγωγή, λόγω του μηχανισμού διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής έχουν υπερκέρδη. Το δεύτερο σημείο, πέρα από την παρέμβαση στους φόρους, είναι ότι θα έπρεπε να κάνουμε δομικές παρεμβάσεις στον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή της χονδρικής. Εκεί υπάρχει κάτι παράλογο. Η τιμή δεν διαμορφώνεται κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, με βάση το κόστος της παραγόμενης ενέργειας από κάθε μορφή. Δηλαδή, ήταν καλή η χρονιά με τα νερά; Ρίχνουμε νερά, παράγουμε από υδροηλεκτρικά -που έχουν το φτηνότερο κόστος παραγωγής ενέργειας και μετά έρχονται οι ΑΠΕ- άρα βρίσκουμε το διάμεσο κόστος, βάζουμε στην άκρη το φυσικό αέριο και τους λιγνίτες».
«Αντί, λοιπόν, να βρουν το διάμεσο κόστος ανάμεσα στις διάφορες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι όπως είναι στημένο το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας ακόμη και η φτηνή μορφή παίρνει την ανώτερη οριακή τιμή του συστήματος. Αυτό λέγεται κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών. Ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν παρέμβει να ελέγξουν αυτές τις καταστάσεις. Μπορούσαμε να ήμασταν φτηνότεροι και δεν το κάνει η κυβέρνηση».