Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Υπάρχουν τρόποι συγκράτησης της ακρίβειας και η κυβέρνηση δεν τους επιλέγει

Σημεία  συνέντευξης  στον Real fm 97.8
«Σε τουλάχιστον επτά- οκτώ χώρες της Ευρώπης έχει υιοθετηθεί αυτή η συνταγή, αυτά τα μέτρα. Δηλαδή έχουν παρέμβει στο σκέλος των ειδικών φόρων στα καύσιμα, είτε στο ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Εδώ δεν επιχειρείται αυτό. Και όχι επειδή δεν γίνεται κατανοητό, αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει την λάθος επιλογή. Διότι όταν ενσωματώνεται το ενεργειακό κόστος, το οποίο αυξάνει, σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και του εμπορίου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό διαχέεται στην κοινωνία και έτσι, σήμερα οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις μιλούν για έναν πενταπλάσιο πληθωρισμό από αυτόν που είχαμε την προηγούμενη χρονιά. Αυτό εξανεμίζει και όλες τις εξαγγελίες περί αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτής που λένε ότι θα γίνει από τον Μάιο, γιατί αυτή που έγινε δεν την κατάλαβε κανείς».
«Βαδίζουμε σε έναν ολισθηρό δρόμο. Με επιχειρήσεις που οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, να το πω καθ’ υπερβολή. Νοικοκυριά τα οποία κρυώνουν -ας ελπίσουμε στον καλό μεσογειακό καιρό- και άνθρωποι οι οποίοι θα εξαναγκάζονται, ανεξαρτήτως ηλικίας, να οδηγούνται στο να παίρνουν τρόφιμα από τα καταστήματα».
«Η αύξηση στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση και των εσόδων, λόγω του ότι ο ΦΠΑ υπολογίζεται σε μια βάση αναφοράς που θα είναι η αυξημένη τιμή του προϊόντος. Άρα, προσδοκώντας ότι θα έχει αύξηση εσόδων το Δημόσιο, μπορεί άνετα, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα, να κατεβάσει τον συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί προσωρινά -δεν λέμε να γίνει μόνιμη αυτή η μείωση- και με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα».
«Είναι και θέμα προτεραιοτήτων, το που δίνονται τα χρήματα. Χτες είχαμε μια συζήτηση για τον ΕΦΚΑ, πριν από λίγες ημέρες, για τη ΔΕΗ. Έχουν απελευθερωθεί, έχουν πάει στα ύψη μισθοί, που αν εσείς τους παίρνατε θα είχατε κατεβάσει τα μολύβια και θα ήσασταν στις Σεϊχέλες να κάνετε διακοπές. Κι όλα αυτά κατά παρέκκλιση όλων των κανόνων, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, του ΑΣΕΠ».
«Η ΔΕΗ έχει κέρδη 850 εκατομμύρια EBITDA, τη στιγμή που οι λογαριασμοί έχουν ανέβει στα ύψη. Δεν μπορεί μια εταιρεία να έχει υπερκέρδη και ο κόσμος να μη μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς. Αυτό υποστηρίζουμε τώρα ως μοντέλο; Αυτό θέλουμε; Για να ανέβει η μετοχή; Ακούμε το αστείο επιχείρημα για την τιμή της μετοχής. Ε, ας φάει ο κόσμος μετοχές και να κάψει τις μετοχές στο τζάκι για να ζεσταθεί».
«Δεν υπήρξε θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, είναι το μεγαλύτερο ψέμα, διότι έχω υπάρξει υπουργός Ενέργειας. Μία χρονιά υπήρξαν κάποιες ζημιές, που δεν ήταν λειτουργικές, αλλά ήταν ενσωμάτωση από απαιτήσεις που θεωρούσε ότι δεν θα τις εισπράξει. Αυτά τα είπαμε πολύ συγκεκριμένα, αλλά δεν παρουσιάζονται στο δημόσιο διάλογο. Ήμαστε αντιμέτωποι για χρόνια, με μία προπαγάνδα η οποία διαστρέφει την πραγματικότητα».
«Τις εκλογές τις βλέπω πολύ νωρίς. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε εκλογές στα τέλη της άνοιξης. Δεν το λέω με βεβαιότητα, αλλά δεν υπάρχει πια έδαφος για να σταθεί η κυβέρνηση, είναι σαθρό το έδαφος. Είναι αναγκασμένη πλέον να πάει εκεί».
«Ξέρετε πολύ καλά ότι και από την αθέατη πλευρά των δημοσκοπήσεων, αναλύοντας λίγο παραπάνω τα στοιχεία που έχουμε, ότι η κυβέρνηση χάνει 0,3 με μισό τα εκατό, από το προηγούμενο φθινόπωρο, κάθε μήνα, το οποίο με τίποτα δεν μπορεί να αντιστραφεί ως τάση».
«Αυτό το οποίο έθεσα και με αφορμή τη στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τον ΑΣΕΠ -υποτίθεται μία από τις μεγάλες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- είναι ότι δεν μπορεί να διακυβεύεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ και το ΚΙΝΑΛ να μας λέει ότι εμείς είμαστε στο παρόν, ότι δεν παίρνουμε θέση. Αυτή τη λογική των ίσων αποστάσεων δεν την καταλαβαίνω. Αυτό το ερώτημα έθεσα και προφανώς αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο το ΚΙΝΑΛ θα αποσαφηνίσει τον προσανατολισμό του».