Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αντιπροσωπεύετε ξεπερασμένες αντιλήψεις που ανακυκλώνουν αδιέξοδα

Σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση για το ν/σ του ΕΦΚΑ

Κύριε Χατζηδάκη, σας είδα εκνευρισμένο στο ξεκίνημα της τοποθέτησής σας. Σας άκουσα να μας λέτε ψεύτες, θα μπορούσα να σας αντιγυρίσω, προτιμώ όμως να είμαι πιο συγκεκριμένος και να θυμίσω πράγματα που είναι ήδη γνωστά. Να ξεκινήσουμε με τη σειρά που τα πήρατε και εσείς. Για άλλη μια φορά ακούσαμε το επιχείρημα της τιμής της ΔΕΗ, ως απάντηση σε αυτή την τραγική πραγματικότητα που ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Κύριε Χατζηδάκη, η πολιτική του καθενός μετριέται με αποτελέσματα.

 

Ένα δισεκατομμύριο χρέους, από τα πέντε που είχε η ΔΕΗ, εξοφλήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι, δεν χωράει άλλη προσέγγιση.

 

Δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια, αντίθετα υπήρξε μείωση στο σκέλος του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και μεσοσταθμικά.

 

Συνεχίζουμε παρακάτω. Αναφέρατε ότι αφού η ΔΕΗ έχει κέρδη «γιατί λέτε ότι δεν κάνει πράγματα;». Μα αυτό ακριβώς εντοπίζουμε! Με 800 εκατομμύρια και πλέον κέρδη EBITDA, αποτέλεσμα μιας κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών και τα τιμολόγια δεν μειώνονται! Μα θα μου πείτε μπορείτε να μειώσετε τα τιμολόγια εσείς, που είστε πλέον μέτοχος του 34%; Θα δυσαρεστήσετε τους ιδιώτες μετόχους! Διότι πλέον οι προτεραιότητες είναι άλλες! Δεν είναι το δημόσιο συμφέρον! Δεν υπάρχει «Δ» πια στη Δημόσια Επιχείρηση! Έχει γίνει κατ’ ουσίαν ιδιωτική!

 

Μιλήσατε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τα δούμε λίγο. Είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς ότι θα υπάρξει το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ»; Το ακυρώσαμε με νόμο. Τι προέβλεπε; Πέρα από την πώληση των λιγνιτικών, προέβλεπε και την πώληση των υδροηλεκτρικών, δηλαδή εκείνες τις παραγωγικές μονάδες που μας έχουν σώσει τώρα στην κρίση. Μας έχουν σώσει.

 

Πάμε Παρακάτω. Πωλήθηκε, όπως προβλεπόταν στο ADP Plan του ΤΑΙΠΕΔ που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά, ο όμιλος των ΕΛΠΕ; Δεν προχώρησε. Πωλήθηκε το 17% της ΔΕΗ; Δεν προχώρησε. Πωλήθηκε η ΔΕΠΑ Υποδομών; Δεν προχώρησε. Το μόνο που προχώρησε, καθώς είχε ήδη γίνει ο διαγωνισμός και δεν μπορούσε να ακυρωθεί με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις και συμβάσεις της χώρας, ήταν ο ΔΕΣΦΑ. Βεβαίως, όπως ομολογήσατε και εσείς και χαίρομαι που το λέτε, υπήρξε μια μεγάλη πολιτική νίκη. Σώσαμε τον ΑΔΜΗΕ και σήμερα το Δημόσιο έχει το 51% μιας αξιόπιστης, παραγωγικής και επωφελούς για το δημόσιο συμφέρον, επιχείρησης.

 

Ας έρθουμε τώρα στα θέματα των ενισχύσεων που λέτε. Οι ενισχύσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή στους λογαριασμούς είναι από κρατικά χρήματα ή από τον λογαριασμό που προορίζεται για τις ΑΠΕ; Από πού είναι αυτά τα χρήματα; Είναι από τη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων, που πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χρήματα που προορίζονται για να στηρίξουν τις ΑΠΕ, δηλαδή την πράσινη μετάβαση, που εσείς, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, επιστρέφετε ένα πολύ μικρό μέρος στους λογαριασμούς. Όταν είχατε τη δυνατότητα πρωτογενώς, εάν η ΔΕΗ ακολουθούσε αυτό που έπρεπε να κάνει, να παίξει δηλαδή τον δημόσιο ρόλο της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, να αποκλιμακώσετε τις τιμές των τιμολογίων.

 

Αναφέρεστε στον λιγνίτη. Σωστό είναι ότι ο λιγνίτης, το πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης δεν ήταν φτηνότερος από το φυσικό αέριο. Έλα όμως, που εσείς, επιταχύνοντας το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ουσιαστικά προσδέσατε τη χώρα στο φυσικό αέριο χωρίς να δώσετε την απαιτούμενη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι θέλατε να «ντιλάρετε». Αυτό κάνετε με τους επιχειρηματίες του φυσικού αερίου. Σήμερα βρισκόμαστε πραγματικά προσδεδεμένοι στο φυσικό αέριο το οποίο είναι και πιο ακριβό αλλά, ταυτόχρονα, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των γεωπολιτικών ζητημάτων, κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και σας λέει ο ΑΔΜΗΕ, «τι πάτε να κάνετε, πρέπει να υπάρχει η εφεδρεία των λιγνιτικών μονάδων». Είναι έτσι ή δεν είναι;

 

Επομένως, δεν ήταν νομοτελειακό να είμαστε η πρώτη χώρα στην τιμή της χονδρικής, εκεί που πατούν για να διαμορφωθούν μετά οι τιμές της λιανικής. Και μας είπατε ότι είμαστε ή έκτη, έβδομη χώρα σε τιμές λιανικής στην Ευρώπη. Τι λέτε, με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη; Σε ποιον τα λέτε αυτά; Σας το είπαμε αναλυτικά, πόσο έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Μας κοροϊδεύετε; Τι πράγματα είναι αυτά;

 

Δεν πρόκειται, όμως, περί κοροϊδίας. Πρόκειται περί μίας πολύ συγκεκριμένης λογικής, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει πραγματικά στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών. Γι’ αυτό αρνείστε πεισματικά τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που θα είχε ένα κόστος ενάμισι δισεκατομμυρίου αλλά, ακριβώς επειδή είναι ανελαστική η ζήτηση στα καύσιμα, δεν θα προκαλούσε μεγάλη απώλεια κρατικών εσόδων. Στο δε ΦΠΑ, που σας λέμε να μειώσετε, επειδή οι τιμές αναφοράς είναι αυτές πάνω στις οποίες υπολογίζεται και υπάρχει κύμα ακρίβειας, δεν θα έχετε μείωση εσόδων. Το αντίθετο, πάτε για αύξηση εσόδων. Βολεύεστε με τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή. Θα δείξετε και ένα μεγάλο ΑΕΠ, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα και των πληθωριστικών πιέσεων και αυτό θα σημαίνει μάλιστα, εικονικά, ότι μπορεί να μειωθεί και το χρέος.

 

Ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις. Δεν τα δώσατε. Σας είπαμε πόσες ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις που παραλάβατε. Πέστε μας πόσες είναι τώρα. Αρνείστε να το απαντήσετε. Αρνείστε και καταφεύγετε σε ψεύδη.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη σας ήττα συνίσταται στο εξής: όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι αν θέλεις να έχεις μία βιώσιμη απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση, χρειάζονται ισχυρές δημόσιες πολιτικές και όχι να παραδίδεις το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στις δυνάμεις της αγοράς. Αν θέλεις να έχεις ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας και τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας όλων, πρέπει να έχεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Το ίδιο εάν θες να έχεις μια αξιόπιστη παιδεία, το ίδιο εάν θες να μειώσεις τις ανισότητες. Σε όλα αυτά, εσείς αντιπροσωπεύετε το παρελθόν. Ξεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες ανακυκλώνουν αδιέξοδα!

 

Ευχαριστώ.