Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Η καθεστωτική σας αντίληψη μετατρέπει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο
 
Παρέμβαση  ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ.
 
Τοποθετούμενος επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, επεσήμανε:
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώτος έλεγχος συνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο γίνεται στη Βουλή. Γι’ αυτό και ο Κανονισμός προβλέπει και δίνει την δυνατότητα της ένστασης αντισυνταγματικότητας. Κατά συνέπεια, αυτό που κάνουμε είναι εντός της προβλεπόμενης ύλης.
Η έννοια της αντισυνταγματικότητας αποκτάει πλήρες περιεχόμενο με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει εισαχθεί σήμερα προς συζήτηση. Διότι έχουμε διατάξεις που αφορούν τον πυρήνα, τον σκληρό πυρήνα, της Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο έρχονται να ανατρέψουν. Ο διορισμός προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων, -θέσεις υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- και η υποκατάστασή τους με μετακλητούς υπαλλήλους από τον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας εντελώς έξω τον ΑΣΕΠ και υποβιβάζοντας τους Δημόσιους Υπάλληλους που κατέχουν αυτές τις θέσεις, χωρίς καμία συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων.
Άρα έχουμε μια πολλαπλή, «πατεντάτη» αντισυνταγματική ρύθμιση, η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία. Δεν είναι μια αβλεψία. Δεν του ξέφυγε εδώ του νομοθέτη. Δεν έτυχε. Είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία εκπορεύεται από την αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος για το πώς αντιλαμβάνεται και που θέλει να οδηγήσει τα πράγματα, σε σχέση με τον ρόλο του Δημοσίου.
Το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο θέλει να παρακάμπτει πάγιες συνταγματικές κατακτήσεις, αποτυπωμένες διαχρονικά σε όλα τα Συντάγματα το τελευταίο διάστημα, διότι έχει στην αντίληψή του τη συρρίκνωση του ίδιου του Δημόσιου τομέα. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό έχουμε μπροστά μας και αυτό μας καλείτε να ψηφίσουμε.
Το Σύνταγμα κύριοι, οι οποίοι εμφανίζεστε προστάτες των θεσμών, το μετατρέπετε σε ένα κουρελόχαρτο!
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ, είναι το εξής: Ξέρετε, στην κοινοβουλευτική παράδοση υπήρχαν οι ορεινοί, οι πεδινοί, τώρα υπάρχουν και οι «Ελβετοί», οι άχρωμοι, οι ουδέτεροι. Φαίνεται, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, ότι έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από τότε που το κόμμα σας εισήγαγε τον ΑΣΕΠ. Τον έχετε ξεχάσει. Διότι έχουμε μια καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ. Περί αυτού πρόκειται.
Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορείτε σε κάθε συνεδρίαση να λέτε για τις μεγάλες κατακτήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τον ΑΣΕΠ και όταν έχετε μπροστά σας μια ευκαιρία να τον υπερασπιστείτε να το ξεχνάτε και να κάνετε την καλύτερη πάσα στην Νέα Δημοκρατία.