Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Όταν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί υπονομεύουν την υλοποίηση σημαντικών έργων και τη στελέχωση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό

Δήλωση | Τρίτη 15.2.2022

“Πριν από λίγους μήνες καλέσαμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Τμήμα VII), το οποίο με μια πολύ σημαντική απόφαση (υπ’ αρ. 917/2021) κατά την εξέταση προγραμματικής σύμβασης του νόμου 4674/2020, έκρινε ότι δεν είναι δυνατή η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων νευραλγικών υπηρεσιών της τοπικής διακυβέρνησης, που το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει στους ΟΤΑ, στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Τότε, της ζητήσαμε συγκεκριμένα να διορθώσει άμεσα το στρεβλό πλαίσιο που δημιούργησε θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση έργων απαραίτητων για τις τοπικές κοινωνίες.
 
Τώρα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όχι απλώς επικυρώνει όλα όσα ήδη από τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου είχαμε επισημάνει, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά κρίνει σαφώς ότι η όποια «υποστήριξη» των Αναπτυξιακών Οργανισμών προς τους Δήμους, δεν μπορεί να εμπεριέχει την έννοια της υποκατάστασης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού που οφείλουν να έχουν, αλλά και την υποκατάσταση αρμοδιοτήτων τους. Έτσι, όχι μόνο ακυρώνονται οι διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «επιλύεται το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης», αλλά πλήττεται και ο πυρήνας της δικαιολογητικής βάσης του ίδιου του νόμου του 2020 και γεννώνται σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Τα θύματα της εμμονής της κυβέρνησης στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην εφαρμογή κάποιων ιδιότυπων, δικής της αποκλειστικά επινόησης, «ΣΔΙΤ», είναι πρωτίστως οι Δήμοι και οι δημότες, που στερούνται πολύτιμες υπηρεσίες και την υλοποίηση έργων πνοής, όπως αυτά του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, με την εκχώρηση των δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ.
 
Είναι εμφανές πλέον ότι διαμορφώνεται μια ακραία κατάσταση εις βάρος των πλέον αδύναμων και υποστελεχωμένων Δήμων: ούτε προσωπικό προσλαμβάνεται ούτε εξειδικευμένη υποστήριξη μπορούν να λάβουν.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως έχουμε κατ’ εξακολούθηση δηλώσει παραμένει πιστός στην στρατηγική ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό και να βάλει τέλος στη στρεβλότητα του μηχανισμού των Αναπτυξιακών Οργανισμών, συμμορφούμενη με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.”