Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Με ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις απέναντι στον κόσμο, για μια δυναμική που θα οδηγήσει σε αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση
 
Μερικά σημεία από τη συνέντευξη «Στο Κόκκινο», στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη:
 
«Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση και εφαρμόζει την πολιτική της, τόσο πιο πολύ παράγονται κοινωνική δυστυχία και νέες ανισότητες, καταστρέφονται παραγωγικές δομές και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Το γνωρίζουμε αυτό. Με αυτή την έννοια είναι κατεπείγουσα η ανάγκη της ανατροπής αυτής της πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης μέσα από εκλογές. Τηρουμένων των αναλογιών, βρεθήκαμε απέναντι στις ίδιες καταστάσεις και στα ίδια ερωτήματα το 2015. Αναλάβαμε την προσπάθεια, γνωρίζοντας περισσότερο ή λιγότερο τις δυσκολίες, να δώσουμε απαντήσεις».
«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επιχειρήσουμε, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που είναι μεγάλες, με ένα κοστολογημένο, εφαρμόσιμο πρόγραμμα δεσμεύσεων και προτάσεων, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα. Σε αρκετούς τομείς, δεν θα έλεγα παντού, αλλά σε αρκετούς τομείς, όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, παράλληλα καταθέσαμε και τις δικές μας, εναλλακτικές προτάσεις».
«Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για μια ισχυρή στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, που περιλαμβάνει πια όλα τα επίπεδα ή δεν έχει απόψεις σε σχέση με τα ζητήματα της δημόσιας Παιδείας»;
«Προφανώς αυτό θα είναι και το βασικό, θα έλεγα εγώ, αντικείμενο του συνεδρίου μας, μέσα από αυτή τη συζήτηση θα καταλήξουμε πιστεύω σε ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις, κατανοητές από τον κόσμο, έτσι ώστε και αυτός με τη σειρά του να πάρει “ανάσες”, να ελπίσει ξανά ότι υπάρχει λύση και να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που να αποτυπωθεί και σε μια αριστερή, προοδευτική, διακυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές».
«Πριν από την αλλαγή του έτους μπήκαμε σε μια νέα πολιτική φάση με τα δικά της χαρακτηριστικά. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η διαρκής απομείωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον κόσμο».
«Μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει μια νέα, αυξημένη συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε όλη αυτή την αγωνία του κόσμου να την μετατρέψουμε σε μία θετική δυναμική γύρω από τις πρωτοβουλίες μας και τις προσπάθειές μας. Γι’ αυτό συσχέτισα αυτή την ανάγκη με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα για το συνέδριο. Το συνέδριο δεν είναι ένας εσωτερικός διάλογος, είναι ένας διάλογος που κοιτάει προς τα έξω και αφορά πρωτίστως την κοινωνία και θα ήταν λάθος μεγάλο να αποπροσανατολιστεί αυτή η συζήτηση σε δευτερεύοντα ζητήματα και να αφήσουμε από τη συζήτησή μας όλα αυτά για τα οποία μιλάμε σήμερα, για την ακρίβεια, για την υγεία, για την εργασία. Η κυβέρνηση δίνει πάρα πολλές αρνητικές ευκαιρίες για να απαντήσουμε σε όλα αυτά που κάνει. Νομίζω ότι όχι μόνο οφείλουμε, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».
«Θα προτιμούσαμε να αποκατασταθεί ένα καθεστώς διαφάνειας, που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε φωνή στα μέσα ενημέρωσης να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό είναι το μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία μας σήμερα, ότι έχουμε το πιο ελεγχόμενο πλαίσιο στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση».
«Η κυβέρνηση ξαναπιάνει το νήμα των καταστάσεων και των συστημάτων διαπλοκής που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν από την κατάρρευση του παλαιού, κραταιού δικομματισμού και διαμόρφωσαν όλα αυτά που ζήσαμε την περίοδο πριν από το 2010. Η κρίση ήταν κάτι που ταρακούνησε αυτό το σύστημα, αλλά θυμάστε πως χτίστηκαν σιγά σιγά αυτές οι σχέσεις ανάμεσα στους μεγαλοεκδότες, στα ισχυρά οικονομικά κέντρα και στα πολιτικά κόμματα του τότε δικομματισμού».
«Και μόνο η υπαγωγή του Αθηναϊκού Πρακτορείου κάτω από τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, προφανώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Μιλάμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, για μια προσπάθεια χειραγώγησης αυτού του πρακτορείου, που αποτελεί τη “μαγιά” της καθημερινής ειδησεογραφίας. Από εκεί αντλούν ειδήσεις, ξεκινούν το ρεπορτάζ τους, site και έντυπα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την πηγή θέλουν να την ελέγξουν. Έτσι αντιλαμβάνονται την ενημέρωση στην Ελλάδα σήμερα. Ελεγχόμενη, καθοδηγούμενη, στα μέτρα και στη διάθεση της κυβέρνησης. Τώρα, με τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν, με τους διορισμούς που προωθούν, έρχεται να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο αυτό το καθεστώς, να γίνει μόνιμο για να φέρει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα».
«Όσο θα αποσταθεροποιείται η κυβέρνηση, όσο θα τρίζει το σημερινό καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας -γιατί έχει λάβει πια τέτοιες διαστάσεις- τόσο πιο επιθετική θα γίνεται στα θέματα της ενημέρωσης, θεωρώντας, απατηλώς, ότι μπορεί έτσι να διατηρηθεί στην κυβέρνηση. Νομίζω όμως ότι η φορά των πραγμάτων είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Ο κόσμος αμφισβητεί, οργίζεται κι αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε μια νέα ποιοτική κατάσταση σε σχέση με την παρουσία της κυβέρνησης και το πολιτικό της κεφάλαιο».