Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Να ανακληθεί η απόλυση συνδικαλιστή από τη WOLT
 
▶ Να αναγνωριστούν τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας
 
Η ερώτηση που κατέθεσα μαζί με άλλους 37 συναδέλφους μου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Δεν θα σταματήσουμε να φέρνουμε στο προσκήνιο τα ζητήματα του κόσμου της εργασίας και τις μεγάλες αδικίες που υφίσταται, οι οποίες πολλαπλασιάζονται από την πολιτική της κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με  το Δελτίο Τύπου:
[…] Απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έχει ως θέμα: «Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή σε πλατφόρμα ταχυδιανομής και να αναγνωριστούν επιτέλους τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας».
Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται αρχικά την ανακοίνωση – καταγγελία της ΓΣΕΕ, στις 28/1/2022, ότι η εταιρεία διανομών WOLT παράνομα και καταχρηστικά προχώρησε στην απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου επειδή κάλεσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν διανομές λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και Τουρισμού Ηρακλείου, ο οποίος και απολύθηκε, έπραξε το αυτονόητο. Λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο αφού είχε εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ για καθεστώς αργίας στο χώρο των διανομέων. Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την εταιρεία WOLT να πάρει πίσω εδώ και τώρα την απόλυση του συναδέλφου, αλλιώς θα βρει απέναντί της σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα. Το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα όπως και η Επιθεώρηση Εργασίας και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις». Επιπρόσθετα, οι βουλευτές παραθέτουν τις σχετικές με το θέμα ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), καθώς και απάντηση της εταιρείας, αλλά και μηνύματά της προς τους διανομείς. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ΠΟΕΤΤ, ότι η εταιρεία «γνωστοποίησε στον εργαζόμενο συνδικαλιστή ότι διακόπτεται η συνεργασία τους δήθεν στο πλαίσιο επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, η οποία περιελάμβανε αποκλειστικά και μόνο την δική του απόλυση».
Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «από όλα τα παραπάνω, προκύπτει με σαφήνεια η αδήριτη ανάγκη ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στους σημαντικούς αυτούς κλάδους της οικονομίας και παράλληλα η ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τρόπο ουσιαστικό και όχι προσχηματικό με τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής», καθώς και ότι «ως προς τις εργασιακές σχέσεις, αποδεικνύεται περίτρανα ότι θα πρέπει να απαλειφθεί άμεσα το φαινόμενο της εικονικής εργασιακής σχέσης των φερόμενων ως “συνεργατών” στις πλατφόρμες ταχυδιανομής, καθώς στη βάση τους είναι αμιγώς εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Κάθε μια από αυτές τις θέσεις εργασίας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση αορίστου χρόνου πριν επιβληθεί καθολικά ως εργασιακό μοντέλο η εργολαβική μορφή ενοικίασης εργαζομένων και η εικονική συνεργασία. Ήδη άλλες πλατφόρμες ξεπηδούν αποκλειστικά με τέτοιου τύπου εικονικές συνεργασίας μετατρέποντας την εργασία σε “ΣΥΝ – Εργασία” και τα δικαιώματα-κατακτήσεις που απορρέουν από αυτή (αποζημίωση, υπερωρίες, άδειες, ασφάλεια κ.α.) παρελθόν. Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι στον τομέα των διανομών και των ταχυμεταφορών θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θυμίζουν στη συνέχεια ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, με μια σειρά παρεμβάσεων προέβλεψε, κατ’ αρχάς, την υποχρέωση του εργοδότη για παροχή μέσων ατομικής προστασίας, τη δήλωση οχημάτων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον πληρέστερο έλεγχο του ωραρίου και την ασφάλεια στην εργασία και πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος που ισούται τουλάχιστον με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού», αλλά και ότι «ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, και πριν καν την εκδήλωση του αγώνα των εργαζομένων στην e-food, που αναδείχθηκε ως σημείο αναφοράς, αλλά διαβλέποντας την συσσώρευση των αδιεξόδων που γεννάει ο νεοφιλελευθερισμός σε κάθε μεταβολή της οργάνωσης της κοινωνικής ζωής έχει καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, με τη μορφή των τροπολογιών, στη Βουλή των Ελλήνων για την ολοκληρωμένη στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους courier-συσκευαστών, delivery».
Οι προτεινόμενες τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επισημαίνεται στην ερώτηση, προέβλεπαν: α) την ένταξη των ταχυμεταφορέων και ταχυδιανομέων με δίκυκλο στον κανονισμό βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ανεξαρτήτως του κλάδου, στον οποίο ανήκει η εργοδότρια επιχείρηση ή του χώρου εργασίας τους. β) την υποχρέωση των επιχειρήσεων που κάνουν τακτικά χρήση υπηρεσιών ταχυδιανομής να καλύπτουν τις αυτονόητες και στοιχειώδεις ανάγκες των προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές. γ) την θέσπιση τεκμηρίου σύμβασης εξαρτημένης εργασίας μεταξύ επιχειρήσεων ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (πλατφόρμες) ανάμεσα σε χρήστες και επιχειρήσεις και αφετέρου ταχυδιανομένων – οδηγών δικύκλων εφόσον υφίστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που η ίδια η ρύθμιση θέτει.
Τις συγκεκριμένες τροπολογίες -σημειώνεται στην Ερώτηση- «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να τις αποδεχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ με τον γνωστό αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη αλλά και την ίδια την επιχειρηματολογία του κου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια οι εικονικές σχέσεις εργασίας επιβάλλονται συνεχώς ως μονόδρομος. Ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος θεωρεί τη ζωντανή εργασία όχι πηγή της ίδιας της παραγωγικής διαδικασίας αλλά μέρος του κόστους στο πεδίο της κερδοφορίας, που μονίμως πρέπει να συμπιέζεται ασχέτως της εξέλιξης των κερδών».
 
Η ερώτηση καταλήγει στα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ανακληθεί η απόλυση-εικονική λήξη της συνεργασίας του εργαζόμενου συνδικαλιστή στην εταιρεία WOLT όπως καταγγέλλει και η ΓΣΕΕ;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατευθεί η συνδικαλιστική δράση από ανάλογες πρακτικές;
3. Υπάρχει σαφής σχεδιασμός ώστε να ενταχθούν άμεσα στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στους κλάδους ταχυδιανομής, να τους παρασχεθούν μέσα ατομικής προστασίας με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις εργασίας;
4. Προτίθενται να φέρουν άμεσα ρύθμιση για τη μετατροπή των εικονικών σχέσεων εργασίας σε εξαρτημένες σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου ή θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εργασιακή ζούγκλα που οδηγεί στην βαρβαρότητα να σκοτώνονται άνθρωποι εν ώρα εργασίας και να θεωρούνται απλά συνεργάτες;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και τη μη έκθεση τους σε κίνδυνο όταν εκδηλώνονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;
 
Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης και τους ερωτώντες βουλευτές εδώ: https://bit.ly/3sb56fS