Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τις παρεμβάσεις  προς τον κ. Πλεύρη
 
Κύριε υπουργέ, ειλικρινά δεν περίμενα να υπερασπιστείτε κι εσείς τον κ. Φουρθιώτη, δεν ξέρω τι υπηρεσίες παρέχει και σ’ εσάς, στα θέματά σας όμως, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ως κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητά σας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Έχει φανεί πια, εδώ και 22 μήνες. Αν μπορούσε κάποιος, κάτι να δικαιολογήσει στην αρχή της πανδημίας, ήταν ότι αιφνιδιαστήκατε, όμως, 22 μήνες μετά είστε αδικαιολόγητοι. Αδιόρθωτοι!
Είναι ένα θέμα αστοχίας; Δεν είστε ικανοί; Όχι. Είστε απόλυτα ικανοί να μη στηρίζετε το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή είναι δημόσιο. Πως αποδεικνύεται αυτό; Παρά τα τρικ γύρω από τις ΜΕΘ, – διότι υπολογίζετε ως δικές σας ΜΕΘ αυτές που προϋπήρχαν, τις εν δυνάμει του ιδιωτικού τομέα και τις στρατιωτικές-, είναι πολύ λιγότερες αυτές που δημιουργήσατε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κάποιες από τις οποίες τις έχετε και μη στελεχωμένες. Εάν πραγματικά νοιαζόσασταν για το σύστημα υγείας θα είχατε αποφασίσει, στον Προϋπολογισμό που καταθέσατε, έστω να μη μειώνατε τα ποσά για την υγεία και να αυξάνατε τους μισθούς των γιατρών. Να βάζατε τους γιατρούς της πρώτης γραμμής και τους νοσοκομειακούς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να συνταγογραφούσατε τα τεστ. Δεν το κάνατε. Γιατί; Γιατί προκρίνετε και πάλι την ιδιωτική κερδοσκοπία.
Αυτά δεν είναι κάποιες αίωλες κριτικές, πατούν στην πραγματικότητα. Εάν είχατε κάνει αυτά που σας λέει ο κ. Τσιόδρας, 35% λιγότεροι θα ήταν οι θάνατοι; Κι επιμένετε εδώ, -πραγματικά δεν μπορεί κανείς να το διανοηθεί, δεν είναι σεβασμός σε αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους- να μας παρουσιάζετε τον μέσο όρο από την αρχή, όταν η πανδημία ήταν στο Μπέργκαμο και είχαμε έναν και δύο νεκρούς την ημέρα. Να βγάζετε τον μέσο όρο και να αγνοείτε ότι τους τελευταίους, πολλούς μήνες, είμαστε «πρωταθλητές», πρώτοι, δεύτεροι, τρίτοι, σε απώλειες ζωών από την πανδημία. Γι’ αυτό είστε ασυγχώρητοι!
Επειδή πιστεύω ότι δεν θα πράττατε διαφορετικά, είστε εμμονικοί, νεοφιλελεύθεροι, θέλω να σας θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Πως μπορείτε και προκρίνετε τα ιδιωτικά συμφέροντα και στην περίπτωση των παιδιών; Αναφέρομαι στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Θα δεχθείτε την εισήγηση της 1ης ΥΠΕ -πρέπει να εγκριθεί από εσάς- που θα επαναφέρει το νοσοκομείο σε πλήρη εφημερία; Ή θα δουλεύετε για τα ιδιωτικά, παιδιατρικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής; Τουλάχιστον στα παιδιά όχι τόση αναλγησία.
— Παίρνοντας στη συνέχεια και πάλι τον λόγο, επί προσωπικού, αφού είχε προηγηθεί νέα τοποθέτηση του κ. Πλεύρη, είπα:
Παίρνω τον λόγο επί προσωπικού, διότι για τα θέματα της υγείας δεν απαντήσατε τίποτα σε σχέση με τις επιλογές σας, το γνωρίζουν πλέον όλοι και ως προς αυτό το ζήτημα είστε μια απομονωμένη, από την κοινωνία, κυβέρνηση.
Για το συγκεκριμένο που είπατε. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι από αυτούς οι οποίοι μπορούν και να μη ασκήσουν την πολιτική για να ζήσουν, είπα ότι ίσως ο πρώτος στον οποίο αναφέρεται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εσείς όμως, αναπαράξατε διάφορα ακροδεξιά «τρολ» -η σχέση σας με την Ακροδεξιά είναι γνωστή κ. Πλεύρη και η διαδρομή σας- αναπαράξατε διάφορα ακροδεξιά «τρολ» που αναφέρονται σε μένα και στα στελέχη μας. Εγώ στη ζωή μου έζησα με τη δική δουλειά κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αφήστε, λοιπόν, αυτού του είδους τη λάσπη και αν θέλετε να συγκριθούμε, να βάλουμε κάτω τον δικό μου μέσο όρο των ενσήμων, με αυτόν -βάζουμε και τον πρωθυπουργό που έχει πάρα πολύ λίγα- της κυβέρνησης και των υπουργών σας. Να δούμε, τελικά, τι γίνεται. Να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Αυτού του είδους την αντιπαράθεση επιλέξατε εσείς να την κάνετε και γι’ αυτό σας απαντώ με τον ίδιο τρόπο.
Από εκεί και έπειτα, δεν μου απαντήσατε για το θέμα του Παίδων, τι θα κάνετε. Δεν μου απαντήσατε, θα αποδεχτείτε την εισήγηση; Γιατί αν γίνει αυτό είναι μια νίκη των υγειονομικών, οι οποίοι έδωσαν μια μάχη με τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Και άλλες μάχες θα κερδίσουμε και θα δείτε πολύ σύντομα ότι ο κόσμος σας γυρίζει την πλάτη!