Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Μίλησα σήμερα το πρωί στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή, στον Alpha 98.9, για το απόλυτο χάος που ζήσαμε με την κακοκαιρία «Ελπίδα» λόγω της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης και της έλλειψης της κατάλληλης προετοιμασίας των αρμοδίων υπηρεσιών. Το επιτελικό κράτος κατέρρευσε με θόρυβο και σε αυτή την περίπτωση. Στο φόντο των πολλών εγκλωβισμένων ανθρώπων, κυρίως στην Αττική Οδό, αλλά και σε περιοχές εκτός Αττικής, με τους μηχανισμούς να μη μπορούν να κρατήσουν ανοιχτούς μεγάλους δρόμους και να διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση, βλέπουμε τις αλληλοκατηγορίες των υπευθύνων και την άδοξη προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθεί επικοινωνιακά από το μπάχαλο. Σε λίγο θα ζητηθεί η ανανέωση της σύμβασης της Αττικής Οδού. Γιατί να μη δοθούν τα διόδια στα ασφαλιστικά ταμεία για να έχουν έναν μόνιμο πόρο και τα αντίτιμο να επιστρέφει στην κοινωνία;
 
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
• «Ο κόσμος δικαιολογημένα διακατέχεται από οργή, διότι αυτό που είδαμε, ειλικρινά καταγράφει ένα καινούργιο ρεκόρ χάους και ασυνεννοησίας. Η Πολιτική Προστασία, που παρουσιάστηκε με διθυράμβους όταν συγκροτήθηκε, αποδείχθηκε τελικά ανίκανη. Ο Περιφερειάρχης τα ρίχνει στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση στους δήμους και ο κ. Μητσοτάκης σε όλους. Αυτό είναι το απόλυτο χάος».
 
• «Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν οι υπηρεσίες λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο, όπως στην Αττική, στην Φλώρινα, στο Καρπενήσι, στη Δυτική Μακεδονία, που κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, αλλά οι άνθρωποι έχουν μάθει και ζουν, ανοίγουν τους δρόμους με μέσα λιγότερο ακριβά και λιγότερο διαθέσιμα».
 
• «Έγιναν τα λάθη που έγιναν με ευθύνη της Αττική Οδού και προσέξτε, θα έρθουν μεθαύριο να μας ζητήσουν να αυξηθούν τα διόδια ενός έργου που έχει ήδη αποσβεστεί και το γνωρίζουμε όλοι, γιατί είναι τώρα η ώρα της ανανέωσης της σύμβασης. Εγώ θα έλεγα, λοιπόν, να κάνουμε διαγωνισμό και να δώσουμε στα ασφαλιστικά ταμεία τα διόδια, να έχουν ένα μόνιμο πόρο και να ξαναγυρνάει αυτό το αντίτιμο σε όλους εμάς τους ασφαλισμένους».
 
• «Το θέμα είναι να αποκτήσουμε μόνιμους, σταθερούς μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων και να μην “ανακαλύπτουμε κάθε φορά την Αμερική”, έκπληκτοι. Ήταν ανάγκη να ληφθεί η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία αφού ήδη ξεκινήσει η κακοκαιρία, όταν το ξέραμε 4-5 μέρες πριν»;
 
• «Θα συμφωνήσουμε ότι όλοι αυτοί που δουλεύουν ως courier και ως delivery θα πρέπει να εισαχθούν σε ένα καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών; Ότι κινδυνεύει η ζωή τους με τη βροχή και το χιόνι; Που πατάει στην απόφαση του 2019 που είχε πάρει η δική μας κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά θέσπισε μέσα ατομικής προστασίας, τους κατέγραψε τα μηχανάκια ώστε να είναι ασφαλισμένα, υποχρέωσε τους εργοδότες να τους δίνουν παραπάνω μισθό εάν είναι δικό τους το μηχανάκι με το οποίο κινούνται, ώστε να το συντηρούν. Αυτή τη στιγμή έχει ωριμάσει, έχουμε καταθέσει δύο φορές μια τέτοια πρόταση τα τελευταία δυόμισι χρόνια, να υπαχθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές».
 
• «Δεν ήταν μία κακοκαιρία η οποία αιφνιδίασε. Έχω μπροστά μου απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Ιανουαρίου, όπου ο κ. Πατούλης ζητάει με απευθείας ανάθεση -και εγκρίνεται- μισό εκατομμύριο ευρώ για να πάρει μηχανήματα, χωρίς διαγωνισμό, μέσα από απευθείας συνεννοήσεις. Τα λεγόμενα “θηρία”, αυτά με τα οποία τον είδαμε να φωτογραφίζεται. Που είναι το αλάτι; Που ήταν τα εκχιονιστικά»;
 
• «Δεν μπορεί να παίρνεις απόφαση στις 11 του μηνός, απλά και μόνο για να κλείσεις μια “δουλίτσα”. Είναι τεράστιες οι ευθύνες. Ανατρέξτε στις 11/1 να δείτε και την αιτιολόγηση της απευθείας ανάθεσης, ότι θα είναι μεγάλο το πρόβλημα, ότι θα κινδυνέψει κόσμος στην Αττική Οδό. Τι γίνεται με την Αττική Οδό; Η Αττική Οδός έβγαλε ανακοίνωση και κατηγορεί την Τροχαία. Η Τροχαία την Αττική Οδό. Που είναι η επιτελική αρχή, η Πολιτική Προστασία που προΐσταται; Γι’ αυτό συγκροτήθηκε η Πολιτική Προστασία, για να λέει κάτι και να γίνεται».