Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Πιο επίκαιρο από ποτέ ένα αντινεοφιλελεύθερο προγραμματικό σχέδιο
 
📰 Άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ | 22/1/2022
 
Ένα αδιαμφισβήτητο πρώτο συμπέρασμα από την πανδημία είναι πως μόνο με ισχυρές δημόσιες πολιτικές μπορούμε να αναχαιτίσουμε τέτοιων διαστάσεων υγειονομικές κρίσεις. Ωστόσο, η διστακτικότητα των κυβερνήσεων να άρουν τα δικαιώματα των εταιρειών, τα οποία εκπορεύονται από την κατοχύρωση της πατέντας των εμβολίων, ανέδειξε σε όλες τις διαστάσεις του το γεγονός ότι το σημερινό παγκοσμιοποιημένο, νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των κερδών παρά την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι ισχυρές κυβερνήσεις του πλανήτη αδυνατούν να υιοθετήσουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Και σ’ αυτή την περίπτωση, εξαιτίας της υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών και της «οικονομίας του διοξειδίου του άνθρακα», θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πάνω στον πλανήτη Γη. Όσο όμως θα προσεγγίζουμε την υπόθεση της κλιματικής κρίσης μέσω των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, θα εξακολουθούμε να κινούμαστε σε έναν ατελέσφορο και, τελικώς, επικίνδυνο δρόμο. Η ανάγκη υιοθέτησης ενός παγκόσμιου σχεδίου για την προστασία του πλανήτη περνάει μέσα από την εγκατάλειψη της λογικής της αυτορρύθμισης της αγοράς, που διαπιστωμένα ενδιαφέρεται μονοδιάστατα για τη βραχυπρόθεσμη προστασία των κερδών αδυνατώντας να σχεδιάσει μεσομακροπρόθεσμα. Εδώ και δεκαετίες η παγκοσμιοποιημένη οικονομία παράγει περισσότερα από αυτά που καταναλώνει. Ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνει, όμως παράλληλα αυξάνονται και οι ανισότητες σε όλο τον κόσμο, αλλά και εντός των κοινωνιών κάθε χώρας. Η νεοφιλελεύθερη κυριαρχία των τελευταίων δεκαετιών δεν έκανε τον πλανήτη πιο δίκαιο και δεν μπόρεσε να κατανείμει τον παγκόσμιο πλούτο πιο ισόρροπα.
Η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελεί εξαίρεση απέναντι στις κυρίαρχες τάσεις, κάθε άλλο. Για παράδειγμα, άφησε το δημόσιο σύστημα Υγείας είκοσι δύο μήνες αβοήθητο, κάνοντας τα λιγότερα δυνατά, ενώ παράλληλα ετοιμάζει τη δραστική συρρίκνωσή του, για να δημιουργήσει νέο χώρο στους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας. Στον τομέα του περιβάλλοντος ομνύει στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και των ΑΠΕ, αλλά στην πράξη, μη διαμορφώνοντας το χωροταξικό των ΑΠΕ, αφήνει τους επενδυτές από μόνοι τους να καθορίζουν τους χωροταξικούς όρους των επενδυτικών επιλογών τους, δημιουργώντας καταστάσεις πολεμικής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και αδιαφορώντας για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Η διεύρυνση των ανισοτήτων αποτελεί σήμερα βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας μέσα από μια διαδικασία συρρίκνωσης ενός μέρους των μεσοστρωμάτων και ώθησής τους προς τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας αλλά και τη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε ολοένα και λιγότερους. Στο πεδίο των εισοδημάτων η αμοιβή της εξαρτημένης εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με το ποσοστό των κερδών, που αυξάνεται. Παράλληλα, η υποβάθμιση της εργασίας συνεχίζεται μέσω των αντιμεταρρυθμίσεων Χατζηδάκη.
Όσοι συνειδητοποιούν πως η υπέρβαση της πολύμορφης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η χώρα μας δεν μπορεί να αφεθεί στις αόρατες δυνάμεις της αγοράς, οφείλουν όχι μόνο να το διακηρύσσουν, αλλά και να οργανώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους. Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που εντάσσουν τον εαυτό τους σε μια τέτοια προσπάθεια, οφείλουν να καταθέσουν ένα προγραμματικό σχέδιο υπέρβασης της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης ακαμψίας, πριν είναι πολύ αργά. Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν στο τέλος της ημέρας η χρησιμότητα και η αξιοπιστία των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης.