Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση, αν δεν φοβάται την αναμέτρηση με την πραγματικότητα
 
📺 Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη | Παρασκευή 21/1/2022
 
📍 Για εκλογές και δημοσκοπήσεις:
• «Ας αρκεστεί η κυβέρνηση στις δάφνες από τις κάλπες κι αν δεν φοβάται ας πάει σε εκλογές. Εκλογές γιατί έχει πάει στο “μη παρέκει”. Εκλογές για να σταματήσουμε την ακρίβεια. Εκλογές γιατί θέλουμε μια άλλη διαχείριση της πανδημίας. Εκλογές γιατί δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος. Εκλογές γιατί δεν θέλουμε μια οικονομία για τους λίγους. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητάμε εκλογές. Αν θέλει η κυβέρνηση ας αναμετρηθεί με την πραγματικότητα, διότι ήδη ο κόσμος έχει καταλάβει που πηγαίνουν τα πράγματα και θα την ανταμείψει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα εκείνος».
• «Οι δημοσκοπήσεις λένε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Θυμάμαι δημοσκοπήσεις παλαιότερα, που έδειχναν το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου πάρα πολύ ψηλά, όμως ποτέ δεν κατέβηκε αυτό το κόμμα στις εκλογές. Θυμάμαι την Πολιτική Άνοιξη, που άλλα τις έδιναν στις δημοσκοπήσεις και άλλα έπαιρνε στην κάλπη. Θυμάμαι τις μεγάλες ανατροπές της δεκαετίας του ’10, που μετά το 2012 υπήρξε πράγματι μια δυναμική εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, η οποία είχε να κάνει με τις μεγάλες ανατροπές μέσα στην κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία τέτοια φάση κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, που να οδηγήσουν σε αυτό που αποτυπώνεται δημοσκοπικά αυτή τη στιγμή».
 
📍 Για την κομματική φιέστα με την παραλαβή των Rafale και τους εξοπλισμούς:
• «Οι αμυντικοί εξοπλισμοί δεν μπορούν να μετατρέπονται σε ένα κομματικό πάρτι. Διότι περί αυτού επρόκειτο. Πέρα από τους αναγκαίους εξοπλισμούς, το υπογραμμίζω αυτό, υπάρχουν και υπερεξοπλισμοί. Αυτός ήταν ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε αυτούς τους υπερεξοπλισμούς».
• «Εδώ και 22 μήνες υπάρχει ένας “πόλεμος” που μας δίνει εκατοσταριές απωλειών. Αυτός ο πόλεμος θα είχε λιγότερα θύματα εάν είχαμε πάρει ένα Rafale λιγότερο και είχαμε ενισχύσει τα νοσοκομεία μας, είχαμε διορίσει περισσότερους γιατρούς, είχαμε φτιάξει πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, είχαμε κάνει δωρεάν τα μοριακά τεστ, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ε, δεν το δέχομαι αυτό. Οι δικές μου οι αξίες, η αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, μου επιβάλει να καταγγείλω την κομματική φιέστα και να δούμε ξανά τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε ως κοινωνία. Το που πάνε τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών».
• «Ο κόσμος αισθάνεται και ανασφάλεια επειδή δεν έχει κρεβάτια για να νοσηλευτεί, επειδή δεν έχει γιατρούς. Εκεί αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια. Θρηνούμε 100 νεκρούς κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες, τι είδους ασφάλεια είναι αυτή; … Κλείνετε νοσοκομεία, το Παίδων στη Πεντέλη, συρρικνώνετε το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί το κάνετε αυτό, για να δουλεύετε για τους ιδιώτες; Και πάλι τα συμφέροντα των ιδιωτών; Ε, προέχει η υγεία του κόσμου κ. Βόζενμπεργκ».
• «Η συμφωνία με τους Αμερικανούς είναι μια συμφωνία η οποία, αντί να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ουσιαστικά δίνει μια λευκή επιταγή στην αμερικανική πλευρά για τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων περιοχών για τα δικά της συμφέροντα. Άρα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει αυτό το βήμα. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, την υπηρετήσαμε έμπρακτα, γνωρίζουμε ποιο είναι το εθνικό συμφέρον και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε δεδομένοι».
 
📍 Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
• «Το άνοιγμα του κόμματος, όλοι μαζί με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το επιχειρήσαμε και το κάναμε πράξη φέρνοντας ένα νικηφόρο αποτέλεσμα τη δεκαετία του ’10 και ιδιαίτερα μετά το 2012 και έως το 2015».
• «Είμαι φανατικά υπέρ των συλλογικών διαδικασιών και θεωρώ ότι η συμμετοχή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων, πρέπει να είναι μια υπόθεση συνειδητή, να μην εξαντλείται απλά και μόνο σε μια διαδικασία εκλογής κάποιων οργάνων, αλλά να είναι μια καθημερινή υπόθεση. Αυτού του τύπου το κόμμα υπερασπιζόμουν και υπερασπίζομαι. Αυτό θεωρώ ότι έχει ανάγκη και η πολιτική ζωή του τόπου».
• «Τα κόμματα κρίνονται από την πειστικότητα των θέσεών τους, των προτάσεών τους, της πολιτικής τους. Όλα τα υπόλοιπα έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι δευτερεύοντα. Μη νομίζετε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ανάλογα με το πώς το κάθε κόμμα διαμορφώνει την οργανωτική του ζωή».