Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η απεργία των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική αφορά όλη την κοινωνία
 
Δήλωση | 28/12/2021
 
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 03-04/01/2022, με βασικό αίτημα την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση. Είναι αξιοσημείωτο και θετικό σημείο αναφοράς για όλους τους εργαζόμενους, ότι στα αιτήματα του Συλλόγου κορυφαία θέση έχει και αυτό που εστιάζει στις αναγκαίες αυξήσεις αποδοχών των εκατοντάδων ανθρώπων που εργάζονται μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Ασφαλιστική.
Είναι οι γνωστοί «εργολαβικοί» εργαζόμενοι των 600-700 ευρώ/μήνα, που χρησιμοποιούνται ως ευέλικτο και υπαμειβόμενο προσωπικό, συντελώντας στη δημιουργία των υπερκερδών μεγάλων εταιρειών στη χώρα μας, ενώ παρέχουν επί της ουσίας την ίδια εργασία ή/και εργάζονται στον ίδιο εργασιακό χώρο με το υπόλοιπο προσωπικό.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν υπογράφει την προτεινόμενη, από τους εργαζόμενους, διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πρόβλεψη για αυξήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα και για ακόμη μια χρονιά έχει καταγράψει σημαντικότατα κέρδη (83,9 εκατ. ευρώ προ φόρων το εννεάμηνο του 2021).
Τα παραπάνω ενισχύονται από τον αναχρονιστικό και αντικοινωνικό νόμο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη για την αποδιάρθρωση του εργατικού δικαίου που ενθάρρυνε την επιβολή παντού υποβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων μέσω εργολαβικών εταιρειών, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς άδειες και αναγνώριση προϋπηρεσίας.
Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στην απεργιακή κινητοποίηση. Ειδικά αυτή την περίοδο, που η κυβέρνηση αποφάσισε την εκχώρηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας μας σε ιδιωτικό fund του εξωτερικού, ο συγκεκριμένος απεργιακός αγώνας ανοίγει και το ζήτημα για το τι, εν τέλει, συνεπάγονται για το λαό μας και για τους εργαζόμενους, αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραμένει προτεραιότητα η επαναφορά του ρυθμιστικού πλαισίου για τη θωράκιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε εταιρείες μέσω τρίτων ή εικονικά «συνεργατών».