Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Οδεύουμε ολοταχώς σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας
 
📍 Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022, παρέμβαση επί της τοποθέτησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα | Τετάρτη 15/12/2021:
 
Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι αν κανείς μπορούσε να βάλει έναν τίτλο στην παρέμβασή σας, αυτός θα ήταν «Ολοταχώς σε συνθήκες πλατιάς, διευρυμένης ενεργειακής φτώχειας». Αναφερθήκατε με καμάρι, το είχε πει και ο κ. Ρουσόπουλος χθες, στο ότι είχαμε την φτηνότερη τιμή χονδρικής κατά τη χθεσινή μέρα. Μόνο που, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, είμαστε, μετά την Ιταλία, κατά μέσο όρο η ακριβότερη χώρα σε τιμή μεγαβατώρας κι αυτό νομίζω ότι συνιστά μια μεγάλη ευθύνη.
Διότι είναι κοινός παρονομαστής οι αυξημένες διεθνείς τιμές, αλλά δεν είναι κοινός παρονομαστής οι χειρισμοί που κάνει ξεχωριστά η κάθε χώρα. Εσείς, μέχρι τώρα, πεισματικά αρνείστε να πάρετε αποτελεσματικά μέτρα και όποια εργαλεία διαθέτατε τα χάνετε, βλέπε ΔΕΗ.
Μιλήσατε πριν για το φυσικό αέριο και την αποθήκη της Καβάλας. Είπατε, «ορίστε, θα δώσουμε την αποθήκη της Καβάλας και θα αγοράζουμε σε φθηνές τιμές φυσικό αέριο για να το χρησιμοποιούμε όταν ακριβαίνουν». Μα, ένας ιδιώτης θα το κάνει αυτό. Το ΤΑΙΠΕΔ θα το δώσει σε έναν ιδιώτη, δεν θα το κάνει η δημόσια επιχείρηση αερίου. Αυτή την πουλήσατε. Άρα, μας κοροϊδεύετε;
Η ΔΕΗ δεν έχει πια το δέλτα, δεν είναι δημόσια, δεν έχετε εργαλεία και αυτά τα εργαλεία που διαθέτετε, όπως είναι η παρέμβαση στους ειδικούς φόρους, τα χλευάζετε και πυροδοτείται η ακρίβεια!
Βρισκόμαστε σε μια οριζόντια, εκρηκτική κατάσταση, που αφορά λαϊκά στρώματα, μεσαία στρώματα, μικρές, μεγάλες, μεσαίες επιχειρήσεις, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις! Θα τις κάνετε όλες προβληματικές.
Έρχεστε εδώ και μας λέτε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την πολιτική σας είστε οι σαμποτέρ της πράσινης ανάπτυξης και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γιατί έχετε αφήσει δυόμισι χρόνια χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρηδόν οι αιτήσεις για επενδύσεις στις ΑΠΕ οι κοινωνίες να μη ξέρουν που να οργώσουν, που θα σπείρουν, που θα χτίσουν, που θα επενδύσουν, που θα βάλουν ΑΠΕ και δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης. Υπονομεύετε, λοιπόν, την πράσινη ανάπτυξη.
Το μόνο που κάνετε είναι να λέτε ύμνους για το φυσικό αέριο, εκεί τα έχετε καταφέρει, προφανώς προωθείτε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τις ενεργειακές κοινότητες, που κινούνται σε μια αντίληψη ενεργειακής δημοκρατίας, τις υπομονεύετε, βάζετε συνέχεια φραγμούς, διότι θέλετε να πριμοδοτήσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο!
Πριν από λίγο, ο συνάδελφός σας στο υπουργείο, μας είπε για τους δασικούς χάρτες, ότι επιτέλους θα αποκτήσει η χώρα δασικούς χάρτες. Αυτούς που ακυρώσατε; Αυτούς που «παγώσατε»; Έλεος, τέτοια διαστροφή της πραγματικότητας;
Όσον αφορά την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, εσείς, το υπουργείο σας, η κυβέρνησή σας, είναι η κυβέρνηση που απώλεσε την πλειοψηφία στα ΕΛΠΕ και το μάνατζμεντ, με μηδέν αντίτιμο. Τι αντίληψη υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος! Στη ΔΕΗ κάνατε το ίδιο, δεν συμμετείχατε, ενώ είχατε το δικαίωμα, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, όπου αυτά που είχαμε ζήσει ως χώρα την περίοδο της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, της ενεργειακής φτώχειας. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα την ξαναζήσουμε. Επειδή το πώς θα ζει ο κόσμος, το αν θα ζεσταίνεται, το αν οι επιχειρήσεις μπορούν να την βγάλουν, δεν είναι στενά δική σας υπόθεση, μας αφορά όλους, προσπαθήστε να πάρετε μέτρα που θα αναχαιτίσουν τον Αρμαγεδδώνα της ακρίβειας. Δεν γίνεται αυτό με την πολιτική σας. Πάρτε το είδηση! Σταματήστε να πριμοδοτείτε τα μεγάλα συμφέροντα και κοιτάξτε πως θα καλύψετε τις μεγάλες ανάγκες.
Ευχαριστώ.