Δυο χρόνια πανδημίας και δεν γνωρίζουμε πόσες ΜΕΘ διαθέτουμε και με ποιο τρόπο τις διαχειριζόμαστε
Σημεία από τη συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη | Παρασκευή 10/12/2021
Για τη διαχείριση της πανδημίας και την έλλειψη ΜΕΘ:
• «Ένας στους τέσσερις διασωληνωμένους είναι εκτός ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, έχουμε σωρεία κυβερνητικών δηλώσεων που λένε, για παράδειγμα, ότι είναι πολυτέλεια να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ έχουμε ακούσει για ακατάλληλες ΜΕΘ, είτε σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή τους είτε σε σχέση με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού».
• «Η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο μας λέει διάφορα νούμερα γύρω από τις ΜΕΘ. Πόσες είναι, τελικά, αυτές οι ΜΕΘ; Λέτε 1500, εγώ έχω ακούσει για 1200 και τώρα μαθαίνω ότι είναι κάτω από 1000 οι διαθέσιμες. Εδώ υπάρχει μια περίεργη “δημιουργική αριθμητική”, διότι προστέθηκαν στο σύστημα οι στρατιωτικές ΜΕΘ που ήδη υπήρχαν, οι ιδιωτικές, οι οποίες μπορεί να επιταχθούν, εάν το κρίνει η κυβέρνηση, δεν το έχει κάνει, αφήνει στο απυρόβλητο τον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι μια βαριά πολιτική ευθύνη».
• «Το κυριότερο απ’ όλα, ακούσαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία από τα χείλη του πρωθυπουργού, που είπε ότι είναι το ίδιο πράγμα εάν κάποιος είναι διασωληνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ. Ο γκαφατζής κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη, είναι απαράδεκτο, είναι πρόκληση αυτό. Αλλά, μπορεί να δικαιολογήσει -καθώς “κουμπώνει” και με τις προηγούμενες δηλώσεις- γιατί δεν στηρίζεται με χρήματα το δημόσιο σύστημα υγείας».
• «Είδα ότι παρενέβη η Εισαγγελία για τις ΜΕΘ. Καλώς παρενέβη, να μάθουμε τι γίνεται, να δοθούν στοιχεία. Το πρόβλημα είναι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ότι είναι διπλάσιο το ποσοστό απωλειών ανά εκατομμύριο πολιτών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι αυτό σχετίζεται και με την έλλειψη ΜΕΘ ή με τη διαχείρισή τους».
Για την έξαρση των γυναικοκτονιών και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναγνωριστούν ως διακριτό έγκλημα:
• «Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε μια αριθμητική γυναικοκτονιών. Τους προηγούμενους μήνες, όταν το θέμα αυτό συζητούνταν και στη Βουλή, θέταμε το ερώτημα προς τα κυβερνητικά στελέχη, “γιατί δεν δέχεστε να ορίσουμε τη γυναικοκτονία ως διακριτό έγκλημα;” Όχι ότι υπάρχει διάκριση στην αξία της ανθρώπινης ζωής ανάλογα με το φύλο. Αλλά, αναγνωρίζοντας αυτό το ιδιαίτερο έγκλημα μπορούμε και προσεγγίζουμε το υπόβαθρο, τα στερεότυπα, την πατριαρχία, την μειονεκτική θέση της γυναίκας, η οποία υφίσταται διπλή και τριπλή καταπίεση που οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα».
• «Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της αναγνώρισης αυτού του προβλήματος και της ανάγκης να πάρουμε μέτρα που να άρουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, όχι μόνο έχει την ευαισθησία, αλλά έχει πάρει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τώρα που συζητούσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα, τέθηκε αυτή η πρόταση στην κυβέρνηση και αρνήθηκε να το δει».