Υποκρισία, προχειρότητα και σκοπιμότητες διέπουν το κυβερνητικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης
Σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απολιγνιτοποίηση | Πέμπτη 9/12/2021
Κύριε Παπαθανάση, ξαναθυμίσατε στο Σώμα ότι ήσασταν αιρετός. Θα έπρεπε να τιμούσατε αυτή την προηγούμενη ιδιότητά σας. Διότι στο σχέδιο που μας παρουσιάσατε η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απούσα. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση επί της ουσίας, τα ακούσατε από τους φορείς. Και επειδή, πράγματι, η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης δεν είναι καινούργια -πάνω από μία εικοσαετία αναφέρεται και στην τοπική κοινωνία και μας απασχολεί- θα ήθελα να σας πω ότι εκείνο, το οποίο χαρακτήρισε τη σημερινή σας παρέμβαση την πρωινή και τη δική σας και του κ. Γεωργιάδη, είναι μια πολύ μεγάλη υποκρισία. Αν σήμερα δίναμε ένα χρώμα στην υποκρισία θα βάζαμε το γαλάζιο χρώμα!
Γιατί; Διότι ενώ υποτίθεται ότι συμφωνείτε, στη βάση των ζητημάτων της κλιματικής κρίσης, στην υπόθεση και στην κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης, της απεξάρτησης, δηλαδή, από τα ορυκτά καύσιμα -γιατί περί αυτού πρόκειται, φαντάζομαι ότι δεν το περιορίζετε μόνο στον λιγνίτη- την ίδια ώρα κάνετε τα πάντα για να αυξήσετε το «ειδικό βάρος» του φυσικού αερίου! Όχι μόνο με τις συγκεκριμένες επιλογές, που αφορούν στα ζητήματα της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα από εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά δίνοντας άδειες ακόμα και για επιπλέον έρευνες υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας!
Εάν, λοιπόν, είστε -και την πιστεύετε στρατηγικά- με την ιστορία της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, γνωρίζετε ότι μία έρευνα έχει τρεις φάσεις. Μέχρι που να φτάσει στη φάση της παραγωγής, μπορεί να περάσουν και 15 και 20 χρόνια και θα χρειαστούν τεράστια κεφάλαια. Μήπως τότε, το μεταβατικό καύσιμο που λέγεται φυσικό αέριο δεν θα το έχουμε ανάγκη; Άρα είστε υποκριτές! Στα λόγια εμφανίζεστε υπερασπιστές μιας φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής, αλλά στην πράξη την υπονομεύετε.
Σας είπε πριν από λίγο ο συνάδελφος για την περίπτωση των Σκουριών. Εγώ θα σας έλεγα για την περίπτωση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, την οποία έχετε βάλει στο «γύψο», όπως όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Τους «αποψιλώνετε», τους αδυνατίζετε, τους κάνετε διακοσμητικούς! Παίρνετε τις αρμοδιότητές τους και τις δίνετε σε ιδιωτικούς φορείς. Σταματήστε, λοιπόν, αυτή την υποκρισία γύρω από το περιβάλλον.
Άλλωστε η δική σας παράταξη, ενώ εδώ και 20 χρόνια μιλάμε για την απολιγνιτοποίηση, ήταν αυτή που έκανε την επένδυση της «Πτολεμαΐδας 5». Έτσι δεν είναι; Τώρα ερχόσαστε και προσπαθείτε να δείτε τι θα κάνετε. Εμείς τον κάναμε αυτό τον σχεδιασμό; Τον βρήκαμε. Το 2016, ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος -ρωτήστε τον κ. Αντωνιάδη και τον κ. Αμανατίδη- το πρώτο που έκανα ήταν να συστήσω μια Επιτροπή με όλους τους φορείς και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Τους κάλεσα στο γραφείο μου και βάλαμε κάτω κάποια ζητήματα, που είχαν να κάνουν με το πώς θα περάσουμε στη μεταλιγνιτική εποχή.
Εσείς, πέρα από υποκρισία, χαρακτηρίζεστε και από προχειρότητα. Παρουσιάζετε ένα σχέδιο με γενικές αναφορές, όμως, στο πεδίο εφαρμογής είτε στη Μεγαλόπολη είτε στην Κοζάνη, είτε στη Φλώρινα είτε στην Πτολεμαΐδα, στη Δυτική Μακεδονία, δεν έχετε προβλέψει τίποτα. Υπάρχει το θέμα της αποκατάστασης των εδαφών; Υπάρχει. Μεγάλο σχέδιο. Μπορεί να δημιουργήσει, άμεσα, χιλιάδες θέσεις εργασίας; Έχουν χαθεί 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, λόγω της πολιτικής σας. Έχουν προστεθεί στους ήδη ανέργους στην περιοχή, ήμουν πάνω την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει αυτό το σχέδιο; Δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει; Δυόμισι χρόνια είναι αυτά, τι κάνετε; Και ποια αποκατάσταση; Αυτή η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με εκείνες τις χρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τον κόσμο στον νομό. Ποιος ξέρει σήμερα που μπορεί να επενδύσει τι, που μπορεί να βάλει φωτοβολταϊκά, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι γης για τον πρωτογενή τομέα; Δεν το ξέρει κανείς! Αυτό λένε οι κάτοικοι. Ρωτήστε τους δικούς σας βουλευτές που εκλέγονται εκεί.
Μιλάτε για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μα στην περιοχή δεν υπάρχει χώρος στα δίκτυα και υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι έχουν βάλει φωτοβολταϊκά στις στέγες τους και δεν μπορούν να κάνουν αυτοπαραγωγή, διότι δεν έχετε προνοήσει να υπάρχει χώρος στα δίκτυα. Γι’ αυτό είστε και πρόχειροι, συν όλα τα άλλα.
Θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που γεννιούνται μέσα από αυτή την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή; Θα μπορούσε. Εσείς, όμως, κάνετε τα πάντα για να κλείσουν τμήματα και με την ειδική βάση εισαγωγής το οδηγείτε στον μαρασμό. Δεν τα λέμε εμείς, οι πανεπιστημιακοί εκεί τα λένε. Δεν είναι πολύ συγκεκριμένα προβλήματα αυτά, τα οποία τα αγνοείτε κυριολεκτικά;
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μεγάλες βροχοπτώσεις. Το ξέρετε ότι δεν έχει αρδευτικά έργα; Άρα, για εκείνες τις περιοχές που θα περάσουν στον πρωτογενή τομέα, δεν έχετε δημιουργήσει και δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό σας, εκείνα τα έργα υποδομής ώστε να είναι γόνιμες, παραγωγικές. Πώς θα μείνει ο κόσμος εκεί; Τα έχετε συζητήσει; Αυτά, προφανώς δεν τα γέννησα μόνος μου, δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, οι φορείς τα έλεγαν, κάναμε διαβούλευση, ακούσαμε τον κόσμο. Είναι αυτό που δεν κάνετε εσείς, σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, διότι έχετε μία αντίληψη ενός επιτελικού, συγκεντρωτικού κράτους του Μάξιμου, που θέλει να αποφασίζει ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Αυτό κάνετε! Συγκεντρωτικοί! Προφανώς θα έχετε τους λόγους σας, ίσως διευκολύνει τις υπόλοιπες δουλειές σας ένας τέτοιος τρόπος λειτουργίας.
Άκουσα τον κ. υπουργό, για τον κ. Γεωργιάδη λέω, να αναφέρεται στα ζητήματα της ΔΕΗ και της ακρίβειας. Καταρχάς διαπίστωσα ότι δεν είναι γνώστης για το πώς διαμορφώνεται η τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι αν ήταν γνώστης, θα ήξερε ότι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, η ακριβότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ο λιγνίτης. Σήμερα, όμως, είναι το φυσικό αέριο. Ακριβώς επειδή υπάρχει μία στρέβλωση και στην χονδρική αγορά, η τελική τιμή δεν διαμορφώνεται με βάση τη διάμεση τιμή, αλλά με βάση την ανώτερη οριακή, η ακριβότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμπαρασύρει όλες τις άλλες. Και τα υδροηλεκτρικά που είναι φθηνότερα και τις ΑΠΕ που είναι φθηνότερες αυτή τη στιγμή.
Επομένως, αν πρέπει να κάνετε κάτι, είναι να παρέμβετε σε αυτό το πεδίο και να ζητήσετε μία αλλαγή της στρατηγικής, συνολικά στην Ευρώπη. Σ’ αυτά, αφωνία!
Εάν, επίσης, πρέπει να κάνετε κάτι στη σημερινή συγκυρία, όπου η ακρίβεια καλπάζει και κλυδωνίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι να παρέμβετε ακριβώς στον πυρήνα αυτού του νέου κύματος ακριβείας, που είναι το ενεργειακό κόστος, άρα να παρέμβετε στο σκέλος των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, που επηρεάζουν τα μεταφορικά, που ενσωματώνεται αυτό το κόστος στις τιμές στα ράφια και έχουμε έναν πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να είναι πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αυτή τη στιγμή, αλλά η αύξησή του ποσοστιαία είναι η μεγαλύτερη που εμφανίζεται στην Ευρώπη.
Όλα αυτά δείχνουν μία ανεπάρκεια, μία ανικανότητα να καταλάβετε ποια είναι τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Νομίζω ότι με τους όρους που πάτε να υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο, έχοντας απεμπολήσει ένα βασικό εργαλείο παρέμβασης στα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς, όπως είναι η Δημόσια ΔΕΗ που παύει πια να είναι δημόσια, ουσιαστικά θα ζήσουμε στιγμές μεγάλης ενεργειακής φτώχειας. Και, ενώ υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση, είχαμε φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυτοπαραγωγής και μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, για να μπουν οι τοπικές κοινωνίες, εκεί δημιουργείτε εμπόδια. Γιατί; Γιατί, προφανώς, έχετε άλλες προτεραιότητες. Η προτεραιότητά σας είναι να ενισχύσετε την μεγάλη επιχειρηματική δράση και σ’ αυτόν τον τομέα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
Νομίζω ότι, πλέον, είναι ορατός ο σχεδιασμός σας. Τα αποτελέσματά του τα είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία. Νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Οι επόμενοι μήνες θα έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Περιμένετε και θα δείτε.
Ευχαριστώ.