Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Για κυβερνητική πλειοψηφία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, αναγκαία η προγραμματική σύγκλιση
 
Σημεία συνέντευξης στον Real fm 97.8 και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα | Πέμπτη 9/12/2021
 
📌 Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιο ελκτικός στον κόσμο:
• «Η κυβέρνηση πιέζεται αφόρητα από τη διαχείριση που έχει κάνει. Η μεγάλη διαφορά απ’ ότι ένα χρόνο πριν, είναι ότι εκεί που ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζονταν ως ο απόλυτος άρχοντας του πολιτικού σκηνικού, σήμερα δεν είναι».
• «Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια άλλη φάση αυτή τη στιγμή. Τα ζητήματα της οικονομίας, της ακρίβειας και της πανδημίας, κινούνται πια με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και θέτουν όλους προ των ευθυνών τους. Και νομίζω ότι και ο ίδιος ο κόσμος θέλει πολιτικές διαφορετικής κατεύθυνσης».
• «Από το συνέδριό μας θα προκύψει η νέα πολιτική ηγεσία, αυτό λέει το καταστατικό μας. Αν υπάρχει άλλη πρόταση θα τη δούμε. Έτσι νομίζω ότι είναι οι κανόνες της συμμετοχικής δημοκρατίας. Εάν νομίζουμε ότι η μεταφορά της δημοσκοπικής πρακτικής στο εσωτερικό των κομμάτων υπηρετεί την εμβάθυνση της δημοκρατίας, εγώ διαφωνώ με κάτι τέτοιο».
 
📌 Από τη μία ο, στατιστικού χαρακτήρα, ρυθμός ανάπτυξης και από την άλλη η πραγματικότητα της υπέρογκης αύξησης των λογαριασμών ρεύματος:
• «Το 9% της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης ήρθε αμέσως μετά την αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ της περσινής ύφεσης. Μεγάλωσε η ύφεση κατά μία μονάδα πέρσι και επειδή η ανάπτυξη είναι μέγεθος που συγκρίνεται με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δείχνει μία μονάδα παραπάνω, σε στατιστικό επίπεδο, των ρυθμών ανάπτυξης».
• «Πέρσι είχαμε παύση της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιους κλάδους για πάρα πολλούς μήνες. Άρα, όταν συγκρίνεις με το μηδέν, προφανώς και κάτι ελάχιστο παραπάνω να κάνεις, θα έχεις ανάπτυξη».
• «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλούς κλάδους, οι οποία ξεπερνά το 100% και το 120%; Τα εργαλεία που διαθέτεις πρέπει να τα χρησιμοποιείς για να αναχαιτίσεις τη συγκυρία. Γιατί η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης; Εμείς δεν είχαμε κύμα ακρίβειας στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι φόροι είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να προσαρμόζεται. Όταν το 65% – 70% της τιμής της βενζίνης ή του πετρελαίου, για κάθε λίτρο, είναι ειδικοί φόροι, προφανώς μειώνεις αυτούς τους ειδικούς φόρους για να μην επιβαρύνεις την τελική τιμή στον καταναλωτή και για να μη μετακυλιστεί το κόστος της ενέργειας στα προϊόντα, στο ράφι».
 
📌 Σχετικά με την Εισαγγελική εντολή διερεύνησης των καταγγελιών για την παρακράτηση ΜΕΘ για VIP ασθενείς:
• «Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη αυτή, για να δούμε, τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα αυτό».
• «Δεν μπορεί στο τομέα της Υγείας, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι η προγραμματική τους πρόταση είναι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Εδώ χρειάζονται ισχυρές, δημόσιες πολιτικές».
 
📌 Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ για όσα έζησαν, ειδικά την τελευταία δεκαετία:
• «Η πραγματικότητα και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν περάσει ουκ ολίγα την τελευταία δεκαετία, μια δεκαετία η οποία στοίχισε στην Ελλάδα σε εισοδήματα, σε θέσεις εργασίας και είχε ως αποτέλεσμα τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα -δεν είναι ο ίδιος ο πολιτικός χάρτης, όπως ήταν πριν την περίοδο των μνημονίων, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι- θέτουν ορισμένα ερωτήματα. Γιατί ζήσαμε ό,τι ζήσαμε; Πρωταγωνιστές κάποιων βασικών επιλογών υπήρξαν, από διαφορετική μεριά, αλλά πολλές φορές από κοινού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημερινό ΚΙΝΑΛ».
• «Υπάρχει ανάγκη από τα κόμματα να κάνουν έναν αναστοχασμό της προηγούμενης πορείας τους, μια αυτοκριτική; Θεωρούν ότι όλα τα έχουν καλά καμωμένα; Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχασε τις εκλογές του 2019, έγινε και είναι μέχρι στιγμής, το μόνο κόμμα μετά το 1974, το οποίο με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του εξέδωσε ένα πλατύ αυτοκριτικό κείμενο και λέει “εδώ κάναμε λάθη”, “εδώ τα πήγαμε καλύτερα”, “εδώ μας το επέβαλαν”. Είναι αυτό μια πολιτική διαδικασία η οποία θέλει να απαντήσει πρώτα απ’ όλα στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η κοινωνία; Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι και το ΚΙΝΑΛ, οφείλει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα».
• «Αυτό είναι που, τελικά, θα καταστήσει πειστική και ελκτική μια αναγκαία προσπάθεια προγραμματικής σύγκλισης, για να υπάρξει αύριο μια κυβερνητική πλειοψηφία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
• «Για να το πω πιο κωδικοποιημένα, θα απαγκιστρωθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ, διαλέξτε όποιον τίτλο θέλετε, από αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελεύθερη, προγραμματική συναίνεση; Αυτό νομίζω ότι είναι το μείζον. Αν ξεκινήσουμε από εκεί, μπορούμε τελικά σε πάρα πολλά πράγματα να συμφωνήσουμε και πράγματι, να ακολουθήσουμε μια πορεία εντελώς διαφορετική από αυτή που ακολουθεί η χώρα σήμερα».