Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ο «νόμος Θεοδωρικάκου» για το ξήλωμα του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» αλλοίωσε τη λαϊκή βούληση και παραβίασε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας

Δήλωση | 20/11/2021

📎 Από το Δελτίο Τύπου:

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την τροποποίηση διάταξης του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» με τον νόμο ν. 4623/2019, τον «νόμο Θεοδωρικάκου», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:

«Η αλλεργία της κυβέρνησης της ΝΔ στην απλή αναλογική και τις αυτοδιοικητικές δημοκρατικές διαδικασίες, είναι γνωστή. Με δικαιολογία την «κυβερνησιμότητα», μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2019 και πριν ακόμη αναλάβουν καθήκοντα οι νεοεκλεγμένες αρχές, παρενέβη στη συγκρότησή τους και έσπευσε να «ξηλώσει» χονδροειδώς και βίαια τις διατάξεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», που στόχο είχαν την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών.

Τότε, είχαμε ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για παραβίαση του Συντάγματος και για νόθευση της λαϊκής βούλησης. Πρόσφατα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, προφανώς μη αποδεχόμενο ότι η επικαλούμενη κυβερνησιμότητα συνιστά λόγο επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, έκρινε αντισυνταγματική την τροποποίηση διάταξης του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», σχετικά με το πλαίσιο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας. Είναι μία από τις πολλές διατάξεις που άλλαξε ο, τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος δεν αρκέστηκε να καταργήσει την απλή αναλογική του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» με νέο νόμο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, με αυτό τον τρόπο ο νομοθέτης μεταβάλλει εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, νοθεύοντας τελικά την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων. Με αυτή την κρίση, το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον «νόμο Θεοδωρικάκου» αλλοίωσε ουσιαστικά την έκφραση της λαϊκής βούλησης, και παραβίασε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Για όλα αυτά είχαμε μιλήσει εγκαίρως και τεκμηριωμένα και είχαμε επισημάνει τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας αλλά η κυβέρνηση παρέμεινε πιστή στους «αντιμεταρρυθμιστικούς» της στόχους».