«Υπονομεύετε την αξιοπιστία της Επιθεώρησης Εργασίας και βαδίζετε στον δρόμο των αδιαφανών και σκοτεινών αναθέσεων»
Πρωτολογία και δευτερολογία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών 15512 για το ΣΕΠΕ και 15900 για τη Βία κατά των Γυναικών | 15/11/2021
Στην πρωτολογία μου επεσήμανα:
«Κύριε υπουργέ παρακολουθώ και στον Τύπο και γενικά στα Μέσα, την εργώδη προσπάθειά σας να κάνετε ένα promotion στον εαυτό σας μέσα από τη νέα λειτουργία του 1555. Ωστόσο, η Ερώτηση που καταθέτω σήμερα έχει συγκεκριμένη στόχευση, η οποία αφορά τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας. Διότι το 1555, που όπως λέτε – βέβαια με υψηλό αντίτιμο- θα έρθει να λύσει ζητήματα, δεν έρχεται να απαντήσει στις πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που αφορούν την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία πρέπει και οφείλει να έχει το δικό της κέντρο καταγγελιών. Δεν μπορεί να διαμεσολαβεί την δουλειά της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία ως σκοπό έχει να επιλαμβάνεται της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στους εργασιακούς χώρους, κάποιο άλλο κέντρο, με κάποιους ιδιώτες υπαλλήλους, οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν ορκιστεί, δεν έχουν το “νόου χάου”, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν και τη διαχείριση κάποιων πληροφοριών.
Αν διαρρεύσουν κάποιες ανώνυμες καταγγελίες -γιατί υπάρχει και η πρακτική των ανώνυμων καταγγελιών, κατοχυρωμένα, προβλέπεται αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές ο εργαζόμενος αδικείται και η Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει, τουλάχιστον στα λόγια, να είναι με την πλευρά των εργαζομένων- πως θα διασφαλιστεί ότι αυτή η πληροφορία δεν θα φτάσει προηγουμένως στην ελεγχόμενη εταιρεία; Ποιος θα ελέγξει αυτούς τους ιδιώτες; Ή θα υπάρχει το Back Desk που λέτε, από τους εν ενεργεία δημόσιους υπάλληλους που θα κάνουν τη δουλειά και το άλλο είναι απλά και μόνο για το “θεαθήναι” και για να βρείτε ευκαιρία να δώσετε 12 εκατομμύρια για ένα χρόνο. Και, -άκουσον άκουσον!- από αυτά τα 12 εκατομμύρια, τα 3,5 πάνε για διαφήμιση! Τι δρόμους άνοιξε αυτός ο Πέτσας; Απευθείας ανάθεση 12 εκατομμυρίων για μια δουλειά η οποία δεν χρειάζεται να γίνει, η οποία υπονομεύει την αξιοπιστία της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα μου πείτε, είναι ένα άλλο ΣΔΙΤ. Άλλη μια προσπάθεια συρρίκνωσης του Δημοσίου. Ωστόσο, εάν έρθει μια καταγγελία που αφορά την – Deloitte, την μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά και πήρε τη δουλειά – και αφορά μια παραβίαση εργασιακών σχέσεων της ίδιας, τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι της Deloitte; Θα την παραπέμψουν στον Επιθεωρητή Εργασίας; Βλέπετε πόσο τεράστιες αντιφάσεις υπάρχουν στη συγκεκριμένη επιλογή; Άρα, ξαναβάλτε μπροστά το 15512, μην υπονομεύετε την Επιθεώρηση Εργασίας, αφήστε να ασκήσει το έργο της και αφήστε τον τόσο πολύ θόρυβο, απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Έργο χρειαζόμαστε».
Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ανέφερα:
«Κύριε υπουργέ θα σας θυμίσω το παράδειγμα του ΟΠΕΚΑ, που επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ιδρύσει εξαρχής ένα τηλεφωνικό κέντρο, “in house”, το οποίο είχε στοιχίσει λιγότερο από ένα εκατομμύριο. Τα 12 εκατομμύρια που δίνετε είναι καθαρή σπατάλη. Βαδίζετε στον δρόμο των αδιαφανών και σκοτεινών αναθέσεων, ως κυβέρνηση, με ευκαιρία την πανδημία. Αλλά τα λεφτά αυτά δεν είναι δικά σας, όπως δεν είναι δικά μου και δεν είναι κανενός εδώ μέσα. Είναι του ελληνικού λαού.
Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε, όσο το δυνατόν την πιο χρηστή και την πιο αποτελεσματική διαχείριση ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα – προϊόν. Δεν μπορεί να έρχεστε εδώ και να λέτε τελικά, γιατί αυτό ομολογήσατε πριν από λίγο, ότι τα ζητήματα που αφορούν την Επιθεώρηση Εργασίας θα τα παραπέμπετε. Πως δηλαδή; Δεν θα ακούγονται, δεν θα καταγράφονται; Είναι προαιρετικό εάν θα καταγράφονται ή όχι. Αμ, πάρτε τηλέφωνο. Εγώ πήρα και άκουσα τι λέει ο αυτόματος τηλεφωνητής. Θα παρουσιάζεται η καταγγελία, η αναφορά και θα κρίνει, ποιος, οι άνθρωποι που παίρνουν τα 586, τα 650 ευρώ μεικτά; Και πόσο καιρό θα δουλεύουν εκεί; Κάτω από ποιες σχέσεις εργασίας;
Είναι δυνατόν μια τέτοια κρίσιμη λειτουργία, να την εκχωρείτε στους ιδιώτες; Τελικά τον ρόλο του Δημοσίου πως τον αντιλαμβάνεστε, μόνο στον Στρατό και στην Αστυνομία; Όλα τα άλλα θα πρέπει να παραχωρηθούν στην αγορά; Τόσο πολύ αλλεργία έχετε σε μια Πολιτεία η οποία οφείλει να έχει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να τηρεί την νομιμότητα;
Μήπως, τελικά, σας ενοχλεί το προηγούμενο παράδειγμα του ΣΕΠΕ, που επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, σε σχέση με τις απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες τελικά πληρώθηκαν και με τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που ουδέποτε τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταγράφονταν και δεν υπήρχαν έλεγχοι; Αυτό σας ενόχλησε; Βεβαίως, αυτό σας ενόχλησε. Ξαναπιάσατε το νήμα όπως το 2014, που στο όνομα των μνημονιακών, τότε, μειώσεων, είχατε μειώσει -άκουσον, άκουσον!- στο ΣΕΠΕ οργανικές θέσεις! Άλλωστε, πρόσφατα δείξατε ποιες είναι οι προθέσεις σας, όταν θελήσατε να κάνετε αυτόν τον βραχίονα, ο οποίος είναι αναπόσπαστος από το Υπουργείο Εργασίας, Ανεξάρτητη Αρχή.
Δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι ένα κομμάτι ενός Υπουργείου το οποίο από τη γένεσή του, από την ταυτότητά του, από τη ληξιαρχική πράξη δημιουργίας του και γένεσής του είναι υπέρ των εργαζομένων. Γι’ αυτό δεν λέγεται «Υπουργείο της Εργοδοσίας». Εσείς θέλετε να το κάνετε.
Να πείτε, λοιπόν, ότι είστε Υπουργός της εργοδοσίας. Να το πείτε, όμως, έτσι ευθέως, να το παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό. Και για να δημιουργήσετε κάποιο έργο, λέτε ότι θα βάλουμε και το «15900», το οποίο θα υπάρχει. Που είναι ένα αυτόνομο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αφορά τις καταγγελίες εις βάρος των γυναικών όχι μόνο στον χώρο της εργασίας, αλλά και βιαιοπραγίες. Δυστυχώς, ζούμε ημέρες όπου οι γυναικοκτονίες έχουν σπάσει ρεκόρ.
Εκεί τι θα γίνεται, λοιπόν; Άλλη μια παραπομπή απευθείας θα γίνεται; Πώς, λοιπόν, τα κάνετε όλα αχταρμά; Να μην πούμε για την εμπειρία που υπάρχει στα ζητήματα του ΕΦΚΑ, όπου οι περισσότεροι παραπέμπονται να επισκεφτούν τα καταστήματα. Δεν λειτουργεί. Όπως δεν έχετε λειτουργήσει στο να βγάλετε συντάξεις και βγαίνουν στο περίπου, με τις αλχημείες που έχετε κάνει -αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουμε άλλη φορά- έτσι και τώρα. Πρόκειται για μια επικίνδυνη σπατάλη, η οποία δεν πρέπει να ισχύσει».