Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
 
 
 
 
▶ Είχαν δύο χρόνια περιθώριο να στηρίξουν το ΕΣΥ, αλλά δεν το έκαναν
 
📺 Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Παπαδάκη | Παρασκευή 5/11/2021
 
 
📍 Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό:
• «Είχαμε σχεδόν δύο χρόνια μπροστά μας για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας δουλεύουν 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί, παρά τις προσλήψεις που έχουν γίνει, γιατί κάποιοι δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν και κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν».
• «Έχουμε προκλητικές δηλώσεις από τον κ. Σκέρτσο, που λέει ότι είναι πολυτέλεια η συνολικότερη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Μα, όταν 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν είναι προσβολή αυτό»;
• «Η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό. Πρέπει να έχουμε όλες και όλοι πρόσβαση, πολύ περισσότερο τώρα, που διανύουμε αυτή την κατάσταση της πανδημίας. Ποια, λοιπόν, ιδεολογική εμμονή μπορεί να λέει “εντάξει ρε παιδιά, δεν έγινε τίποτα, θα τα λύσει αυτά η αγορά”; Διότι, δυστυχώς, αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή, μια ιδεοληψία η οποία αρνείται να στηρίξει τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας».
• «Δεν είδα να στηρίζεται η πρωτοβάθμια υγεία και, ξέρετε, αν δεν έχεις σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, το λένε και όλοι οι έγκριτοι επιστήμονες που φιλοξενείτε στην εκπομπή σας, τότε όλες οι αρρώστιες, ελαφριές ή αυτές με βαριά νοσούντες, καταλήγουν στα νοσοκομεία. Μπλοκάρουν τα νοσοκομεία, καταρρέει ο γιατρός από τη Λάρισα μπροστά στην κάμερα».
• «Φέτος, πέρα από τους 16.000 θανάτους από τον covid, οι οποίοι αυξάνονται δυστυχώς, έχουμε και υπερβάλλουσα θνησιμότητα, διότι τα νοσοκομεία μας είναι προσανατολισμένα μόνο στην αντιμετώπιση του covid με αποτέλεσμα χειρουργεία να πηγαίνουν πίσω, όπως και η αντιμετώπιση άλλων ασθενειών και να έχουμε παράπλευρες απώλειες ζωών».
• «Ως προς την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχουν τρομακτικές αποκλίσεις, διότι και προεκλογικά η ΝΔ υπερασπιζόταν και υπεραμυνόταν της αντίληψής της για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία και το ίδιο, κατά τη γνώμη μου εντελώς εξωπραγματικά και πέρα από κάθε λογική, υπερασπίζεται μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας».
 
📍 Πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους, δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται οι ειδικοί:
• «Πρέπει να πάμε σε μια αυστηροποίηση των ελέγχων. Αυτό μας το δείχνει η ίδια η πραγματικότητα. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, σε αντίθεση με αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, που είναι ένα λάθος μήνυμα».
• «Η αίσθηση της προσωρινότητας απέναντι στην υπόθεση του κορονοϊού, που δεν φαίνεται για το ορατό μέλλον να έχει ένα τέλος, ήταν δυστυχώς η χειρότερη παράμετρος, προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, τουλάχιστον στα ποσοστά που έχει γίνει σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες».
• «Την Τετάρτη ή την Πέμπτη είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τους Ναούς; Την Τετάρτη υπεραμύνθηκε του να μην υπάρχει έλεγχος στους ανεμβολίαστους και επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη συνεννοήθηκε με την Εκκλησία».
• «Δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται οι ειδικοί. Οι λοιμωξιολόγοι δεν είπαν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς rapid στους Ναούς, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη. Οι λοιμωξιολόγοι, πέρυσι του Αγ. Δημητρίου είχαν πει να μη επιτραπούν οι εκδηλώσεις».
• «Για τη συνεννόηση στα θέματα της υγείας οι προτάσεις είναι δεδομένες και γνωστές. Από τη πρώτη φάση τι είπαμε; Κοινός υπουργός Υγείας. Το απέρριψε η κυβέρνηση. Τι είπαμε πριν από λίγες μέρες; Μια κοινής αποδοχής επιτροπή που να τη θωρακίσουμε».
 
📍 Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε στην ακροδεξιά ρητορική:
• «Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να εμφανίζεται ως ένας κεντρώας προέλευσης πολιτικός, έχει αναβαθμίσει την Ακροδεξιά στο κόμμα του. Και πολύ φοβάμαι ότι η τοποθέτηση που έκανε την Τετάρτη για τις εκκλησίες, ήταν για να “χαϊδέψει” τα αυτιά όλων εκείνων των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Όπως αυτούς, πάλι θέλει, να “αποκοιμίσει”, να “χαϊδέψει”, όταν δεν φέρνει στη Βουλή προς επικύρωση, τις συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε στην ακροδεξιά ρητορική».