Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία
📻 Σημεία συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 /105.8 της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη | Πέμπτη 4/11/2021
 
📌 Για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και του υγειονομικού προσωπικού:
• «Να κάνουμε μια ανακατανομή προτεραιοτήτων. Έχοντας κατά νου το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, θα σας έλεγα ότι αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύεται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Γιατί είναι αντιφατική σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Διότι δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας».
• «Σχεδόν δυο χρόνια μετά την πρώτη επαφή με την πανδημία, μπορεί το σύστημα να έχει αφεθεί στη τύχη του; Σήμερα, στο δημόσιο σύστημα υγείας απασχολείται με χειρότερους όρους και με ίδιες αμοιβές, λιγότερος κόσμος».
• «Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις, 9.000 έχουμε πει ότι χρειάζονται σε μια πρώτη φάση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με βάση τις αποχωρήσεις που υπήρξαν και τις προσλήψεις που έγιναν αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους είναι μικρότερος και δεν έχουμε θετικό πλεόνασμα των απασχολουμένων».
• «Δεν μπορούμε υποκριτικά να λέμε για τους νέους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό και να έχουμε τόσο μικρές αμοιβές για τους γιατρούς μας».
• «Αν θέλουμε να διαχειριστούμε την πανδημία με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καταλήγουν όλοι βαριά και λιγότερο βαριά, νοσούντες στα νοσοκομεία, πρέπει να έχουμε πρωτοβάθμια υγεία. Δεν το έκανε αυτό. Πιστεύει στην αυτορύθμιση της αγοράς και στον κρίσιμο τομέα της υγείας. Κι εδώ είναι η ιδεοληψία της».
 
📌 Πολιτικές σκοπιμότητες επισκιάζουν τα κριτήρια για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία:
• «Ορισμένες φορές η κυβέρνηση είναι και υποκριτική, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αναφέρομαι στην άρνηση να ελέγχεται κάποιος πριν μπει σε ένα Ιερό Ναό και αν είναι ανεμβολίαστος να έχει ένα διαγνωστικό τεστ. Αυτό μου φαίνεται τελείως αδιανόητο να το υπερασπίζεται ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, εν έτη 2021, μετά από όσα έχουμε περάσει».
• «Αδιανόητο μου φαίνεται, επίσης, η κ. Κεραμέως να βρίσκει αυτό τον χρόνο για να ενοποιήσει 1.000 τμήματα μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Για ποιο λόγο να το κάνει; Αντί να προσπαθήσουμε, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, να βρούμε νέες αίθουσες; Γιατί ρισκάρουμε να δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες υπερμετάδοσης στα σχολεία»;
• «Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έφεραν κάποια κακοσυντηρημένα λεωφορεία με σύστημα leasing, πανάκριβα, που δεν είχαν εξαερισμούς».
 
📌 Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής έχει τη λογική της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων:
• «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν μπορούμε να τους επικαλούμαστε όταν οι προτάσεις τους μας ικανοποιούν, με βάση άλλες πολιτικές προτεραιότητες και να τους ξεχνάμε όταν θεωρούμε ότι μας προκαλούν πολιτικά προβλήματα. Αυτό κάνει κατά κόρον η κυβέρνηση. Άρα, αυτή η πρότασή μας έχει τη λογική μιας συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το αυτονόητο».
• «Να πάψουμε να εργαλειοποιούμε τους επιστήμονες, να τους απελευθερώσουμε και να υπάρξει μια διακομματική συζήτηση πάνω στις εισηγήσεις τους για να δούμε τι κάνουμε. Αυτό το αρνήθηκε πεισματικά η κυβέρνηση».
• «Αν ξεκινήσουμε από τις λειτουργίες του κοινοβουλίου θα διαπιστώσουμε ότι έχει κάνει μια μεγάλη ζημιά η υπόθεση της πανδημίας. Έχουν υποχωρήσει το ειδικό βάρος και ο ρόλος της Ολομέλειας. Είναι τελείως διαφορετικό ένας βουλευτής να βρίσκεται στον τόπο καταγωγής τους και να μιλάει από μια κάμερα και τελείως διαφορετικό να είναι μέσα στην αίθουσα, να ζητάει τον λόγο από τον προεδρεύοντα, εάν τον δικαιούται με βάση τον κανονισμό, να υπάρχει μια απάντηση. Έχει υποχωρήσει ο κυρίαρχος, ειδικός ρόλος του Σώματος».
📌 Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να προσπαθήσει να περιορίσει την κοινωνική διαμαρτυρία:
• «Υπηρετώντας πολλές φορές μια πολιτική σκοπιμότητα και όχι προσεγγίζοντας τα θέματα κατ’ ανάγκη με βάση τα υγειονομικά ζητήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις καταστάσεις για να περιορίσουν τη συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα και την κοινωνική διαμαρτυρία. Είδαμε να ενοχοποιούνται διαμαρτυρίες του κόσμου στο όνομα της πανδημίας».
• «Όταν παίρνεις κάποια μέτρα που θίγουν ευθέως τη ζωή του άλλου και με έναν τρόπο που ανατρέπει τα πάντα σε ένα μεγάλο βαθμό, τότε δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση, στο όνομα της πανδημίας, ο άλλος να μην εκφράζεται ή να εκφράζεται μόνο μέσα από το διαδίκτυο».