Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶Πολιτική αθλιότητα η επίρριψη ευθυνών στην αντιπολίτευση, από τον κ. Μητσοτάκη, για την αποτυχία επίτευξης του εμβολιαστικού στόχου
 
📻 Σημεία συνέντευξης στο Κανάλι Ένα 90.4, στη δημοσιογράφο Λία Λάππα | Τρίτη 19/10/2021
 
📌 Για την ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και τις κυβερνητικές ευθύνες:
• «Είναι ανεπίτρεπτο, μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την πρωτοβάθμια υγεία, από νέες προσλήψεις, από αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών».
• «Να το στηρίξουμε το σύστημα υγείας και όχι να υποστηρίζουμε ξεπερασμένες απόψεις που λένε ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, να κάνουμε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Φάνηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγειονομική κρίση ήταν για τα εύκολα, όχι για τα δύσκολα».
• «Είναι μια ιδεοληπτική κυβέρνηση η οποία θέλει να εξυπηρετήσει, και τα προσεγγίζει όλα, με βάση τα συμφέροντα του ιδιωτικού και μόνο, τομέα. Αλλά δεν χωράει ιδιωτικός τομέας στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα από την πανδημία».
• «Εξορθολογισμός είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ; Να παραδώσουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας στους κανόνες της αγοράς, που δικαιολογημένα προτάσσουν το κέρδος; Αυτή είναι η αγορά. Την υγεία την αναγνωρίζουμε ως δημόσιο αγαθό, που πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και να αποτελεί προτεραιότητα για μια κοινωνία»;
• «Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δαπάνες για την υγεία, παρόλο ότι είχε αυστηρότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που δεν είχε η παρούσα κυβέρνηση, η οποία σήμερα δεν έχει να επιδείξει μια αύξηση των απασχολούμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, διότι υπάρχει και κόσμος που φεύγει, συνταξιοδοτείται».
• «Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την πανδημία φτιάχνεις πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, δεν στέλνεις όλο τον κόσμο στα νοσοκομεία».
 
📌 Στον τομέα του εμβολιασμού το κράτος απέτυχε να πείσει τον κόσμο:
• «Οι άλλες μεσογειακές χώρες, που έχουν χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με τα δικά μας, έχουν ποσοστά εμβολιασμένων που ξεπερνούν το 80-82% του πληθυσμού. Εδώ έχουμε μια αποτυχία της επιχείρησης του κράτους στο να πείσει τον κόσμο. Αυτό δεν γίνεται με το να σκορπάς χρήματα εδώ κι εκεί, επικοινωνιακά, έχοντας άλλη σκοπιμότητα. Όχι για να πείσουν με βάση τα επιστημονικά, ατράνταχτα επιχειρήματα, αλλά για να συγκαλύψουν κάποια κενά, κάποιες πλευρές των κυβερνητικών ευθυνών. Διότι εκεί πήγαν τα λεφτά της “λίστας Πέτσα”».
• «Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να πει “ελάτε εδώ να δούμε τι δεν κάναμε καλά”, λέει ότι φταίει η αντιπολίτευση! Άκουσον άκουσον! Τι μεγαλύτερη πολιτική αθλιότητα υπάρχει γύρω από αυτό το ζήτημα»;
 
📌Μηδαμινά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή ακρίβεια:
• «Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πακέτα, τα οποία, όμως, είναι μηδαμινού αντικρίσματος και ειδικού βάρους μπροστά στις χρεώσεις που έρχονται».
• «Θα πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα (…) ας τον μειώσουν μέχρι τον Μάρτιο, Απρίλιο, που θα πέσουν ξανά οι τιμές, έτσι ώστε αυτή η αύξηση να μη καταταλαιπωρήσει τον κόσμο και να μη μετακυλιστεί και στα άλλα προϊόντα».