▶ Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» πρέπει να δικαιωθεί

▶ Να καταργηθεί ο «νόμος – Χατζηδάκη»

Δήλωση | 22/9/2021

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» έχει τα χαρακτηριστικά κορυφαίας κοινωνικής σύγκρουσης. Συμπυκνώνει τις βασικές αντιθέσεις της τελευταίας διετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η θέση του κόσμου της εργασίας επιδεινώθηκε πολλαπλώς με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι για την εταιρεία, παλεύουν ώστε να αναγνωριστεί η εξαρτημένη εργασία τους, κόντρα στην αυθαίρετη και εκβιαστική μετατροπή τους σε «ελεύθερους επαγγελματίες», με λιγότερα δικαιώματα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Αγωνίζονται, όμως, και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, για τη δικαιότερη αξιολόγησή τους και για ορθολογισμό στις διανυόμενες αποστάσεις. Απαντούν στην εργοδοτική πρόκληση με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ακριβώς επειδή αυτή η, βαθιά αντικοινωνική, πολιτική βρίσκεται σε αντίθεση με βασικά δικαιώματα και ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος αγώνας πρέπει να στηριχθεί και να δικαιωθεί.

Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη, με το τελεσίγραφο της «e-food», είχε προαναγγελθεί από το άρθρο 69 του αντεργατικού «νόμου Χατζηδάκη», που έδωσε στην εργοδοσία το «πράσινο φως». Δεδομένου ότι η διάταξη δεν αφορά μόνο την «e-food», η κατάληξη αυτού του αγώνα μπορεί να επιδράσει καταλυτικά ως προς τις ανάλογες προκλήσεις και άλλων συναφών εταιρειών. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όχι μόνο στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων στην «e-food», αλλά διεκδικεί και την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, μεταξύ άλλων («νόμος Χατζηδάκη»). Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διαρκή ισχύ η πρότασή του, όπως διατυπώθηκε με δύο τροπολογίες τον περασμένο Ιανουάριο, για:

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους οδηγούς δικύκλου – εργαζόμενων στις ταχυμεταφορές (courier) και στις ταχυδιανομές (delivery)
• Επανένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για τους εργαζόμενους διαλογείς – συσκευαστές στα Κέντρα Διαλογής των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών
• Ισχυρό εργασιακό πλαίσιο για τους οδηγούς δικύκλου που παρέχουν την εργασία τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών

Ο αγώνας των εργαζομένων στην «e-food» είναι δίκαιος, έχει ευρύτερη σημασία, εκφράζει πλειοψηφικά την κοινωνία και δείχνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Το αντίθετο.