Η κυβέρνηση θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, με τον τρόπο που άνοιξε τα σχολεία

Δήλωση | 15/9/2021

Σήμερα το απόγευμα στα Προπύλαια, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες, μαθητές και μαθήτριες διαδηλώνουν για την ανάγκη, επιτέλους, να ληφθούν μέτρα για την πιο ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, αναγκαία και άμεσα υλοποιήσιμα. Πρόκειται για αιτήματα που απορρέουν από την ανάγκη να αλλάξει η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Απέναντί μας έχουμε μια αυταρχική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία αγνοεί κάθε συλλογική έκφραση που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην κοινωνία.

Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της στάσης είναι ότι αγνοεί τη μελέτη-τεκμηρίωση του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά αίθουσα, η οποία αποδεικνύει ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 41% από τα ήδη λειτουργούντα σχολεία, ενώ μια άλλη πηγή κενών αιθουσών είναι τα πάρα πολλά άδεια σχολεία, που έκλεισαν λόγω συγχωνεύσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και απειλεί τη δημόσια υγεία, υποχρεώνοντας, μέσω των απουσιών, τους μαθητές σε δια ζώσης διδασκαλία ακόμη και εάν το 50% μιας τάξης νοσεί, χωρίς να υπολογίζει ούτε τις οικογένειες που μπορεί να έχουν μέλη με υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, αγνοεί τις προτάσεις των ειδικών για το ανώτερο χρονικό διάστημα που επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε να γίνονται μαθήματα στους υπαίθριους χώρους των σχολικών μονάδων.

Στο κορυφαίο ζήτημα της επιδημιολογικής επιτήρησης στα σχολεία όλο το βάρος δίνεται στα self test κατ οίκον, δηλαδή στην ατομική ευθύνη, χωρίς να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να γίνονται rapid test μέσω ΕΟΔΥ, ανά τακτά διαστήματα.

Στο αμιγώς εκπαιδευτικό σκέλος, τα κενά δασκάλων και καθηγητών προσεγγίζουν τις 15.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες για τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, ακόμη και σχολικούς νοσηλευτές.

Στο πεδίο της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων, τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς φέτος δεν δόθηκαν καν οι δωρεάν, κατάλληλες μάσκες στο μαθητικό δυναμικό, ενώ όσον αφορά την καθαριότητα, η κυβέρνηση δεν δίνει στους Δήμους τους αναγκαίους πόρους για να προσληφθεί στις σχολικές μονάδες προσωπικό καθαριότητας για όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, με αποτέλεσμα ένα πλήθος 2ωρων και 3ωρων συμβάσεων που δεν αρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες.

Η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται, τροφοδοτεί συνεχώς τον κοινωνικό αυτοματισμό και επενδύει στον αυταρχισμό. Με την πολιτική που ασκεί βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.

Είναι επιβεβλημένο ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, που θα βάλει ένα τέλος στον αδιέξοδο δρόμο της κυβερνητικής πολιτικής.