Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Στο έλεος της ακρίβειας η κοινωνία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση
 
📺 Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «…από τις έξι», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά | Δευτέρα 13/9/2021:
 
✔ «Τα θέματα της ενέργειας αποτελούν τον πυρήνα του κύματος ακρίβειας το οποίο ξεκινά τώρα. Εκεί, πραγματικά, υπήρξε η παντελής απουσία ενός ουσιαστικού μέτρου. Γιατί; Τι θα έπρεπε να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα της ακρίβειας, το οποίο ξεκινάει από το κόστος της ενέργειας; Πρώτα απ’ όλα να παρέμβει στην ίδια την αγορά ενέργειας, έτσι όπως διαμορφώνεται η τιμή, στην χονδρική αγορά. Εδώ αφήσαμε και δημιουργήθηκαν όροι χειραγώγησης της χονδρικής αγοράς, με αποτέλεσμα σήμερα στην Ελλάδα να έχουμε το υψηλότερο τιμολόγιο από όλες της ευρωπαϊκές χώρες, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ούτε αυτής των πιστοποιητικών ρύπων. Άρα, χρειάζονται μηχανισμοί -υπάρχει δυνατότητα με βάση την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία- να θέσουν κάποιο όριο στην αγορά χονδρικής, εκεί που διαμορφώνεται αυτό που ονομάζουμε Οριακή Τιμή Συστήματος».
 
✔ «Λέει ότι θα δώσει για το επόμενο τρίμηνο μια πενιχρή κάλυψη, αυτό θα φανεί με κάποια λίγα ευρώ στους καταναλωτές, ενώ δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό. Θα έπρεπε να παρέμβει στο σύστημα των ειδικών φόρων που μπαίνουν στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα. Η κυβέρνηση θα έχει τεράστια έσοδα λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Διότι αυξάνεται η τιμή κάθε λίτρου καυσίμου και πάνω εκεί υπολογίζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αντί να το περιορίσει, έτσι ώστε να μη τροφοδοτήσει νέο κύμα αύξησης στην αγορά, στα μεταφορικά, παντού –αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια επηρεάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά- αυτά που δίνει τώρα είναι πάρα πολύ λίγα με βάση τα κέρδη που θα έχει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Εκεί θα έπρεπε να παρέμβει. Εκεί δεν κάνει τίποτα. Άρα, κοροϊδεύει η κυβέρνηση».
Απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαδημητρίου:
 
✔ «Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι κοροϊδεύετε τη νέα γενιά με τα έξι κατοστάρικα και δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρχει μια, στοιχειωδώς, αξιοπρεπή αμοιβή -και πάλι δεν φτάνει, αλλά με δεδομένες τις δυσκολίες…- και δεν το κάνετε. Ίσα ίσα, έχετε ενεργοποιήσει μηχανισμούς που συμπιέζουν τις αμοιβές της μισθωτής εργασίας. Διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση του 8ωρου. Για να συγκαλύψετε, λοιπόν, τον χαρακτήρα αυτής της αντεργατικής, αντικοινωνικής πολιτικής, τους λέτε “θα πάρετε για τους επόμενους 6 μήνες ένα κατοστάρικο στη τσέπη”. Γι’ αυτό μιλάμε για κοροϊδία. Οι δε συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, που οδηγούν σε λιγότερη φορολόγηση, ουσιαστικά διευκολύνουν κάποια μεγάλα “deals” και είναι παράθυρο για φοροαπαλλαγή».
 
✔ «Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα που φαίνεται ότι διογκώνονται, -οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εφησυχασμό, δεν της “βγαίνουν” της κυβέρνησης- παρά την τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια και την προσπάθεια συγκάλυψης του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής που έγινε χθες, ανεπιτυχώς κατά τη γνώμη μου, διότι αυτά τα οποία εξαγγέλθηκαν ως μέτρα ονομάστηκαν από το ρεπορτάζ “χάντρες και καθρεφτάκια”, μια πολύ πετυχημένη παρομοίωση, νομίζω ότι εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών είναι πάνω στο τραπέζι. Θα είναι μια επιλογή την οποία δεν θα την κάνει εύκολα η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού του οποίου έχει τον έλεγχο, αλλά κάτω από την πίεση των πραγμάτων. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι την άνοιξη, αλλά καθώς περνούν οι μήνες νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο πιθανό αυτό το ενδεχόμενο».
 
✔«Ξέρετε τι κάνει η κυβέρνηση; Πιάνει αυτό το μονοθέσιο σχολείο που δείξατε, των δύο μαθητών, έχει 28 μαθητές μέσα στην τάξη λίγο πιο κάτω, στην Αγία Παρασκευή, βγάζει τον μέσο όρο και λέει “ορίστε, ο μέσος όρος είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη” και αφήνει τα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων με πολλούς μαθητές μέσα στην τάξη και βάζουμε σε κίνδυνο και τους μαθητές και τους καθηγητές, λόγω του υπερπληθυσμού. Υπάρχει και ένα μεγάλο “ρισκαδόρικο” μέτρο, που λέει ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσει το 50% των μαθητών».