Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Απολύτως θεμελιωμένη η πρότασή μας για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, να το αποσύρει η κυβέρνηση
 
📌 Η παρέμβασή μου, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία | Τετάρτη 1/9/2021
 
📎 Βεβαίως το Σύνταγμα παραπέμπει στο «όπως ορίζει ο νόμος», αλλά προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες θέτουν συγκεκριμένο συνταγματικό πλαίσιο που οι νόμοι οφείλουν να το σέβονται. Στην προκειμένη περίπτωση, απέναντι στη συνταγματική επιταγή, ότι η επικουρική και κοινωνική ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια, υποχρεωτική, να παρέχεται από το κράτος ή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, έχουμε μία -με τρικ- παραβίαση αυτών των συνταγματικών κατευθύνσεων. Διότι δεν συνιστά τίποτα άλλο, παρά μία προσπάθεια να συγκαλυφθεί μια έμμεση ιδιωτικοποίηση, η σύσταση του Ταμείου που προβλέπεται, του ΤΕΚΑ, όταν αυτό τελικά υιοθετεί στη λειτουργία του τους όρους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Διότι περί αυτού πρόκειται.
Όταν, μάλιστα, στο Σύνταγμα σαφώς προβλέπεται ότι η επικουρική ασφάλιση, η κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να διαχωρίζεται από την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική -αν του περισσεύουν κάποιου μπορεί να πηγαίνει σε μια ασφαλιστική εταιρεία και να ασφαλίζεται- εσείς έρχεστε να κάνετε το εντελώς διαφορετικό.
Εδώ είναι η τομή, την οποία κύριοι της αντιπολίτευσης, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ πρέπει να τη συνειδητοποιείτε και να μην έχετε μία ισοπεδωτική προσέγγιση. Διότι αν, τελικά, όλοι οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είναι περίπου το ίδιο και το αυτό ως προς τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, τότε μη διαμαρτύρεστε. Αντιληφθείτε λοιπόν ότι εδώ έχουμε μια αρνητική τομή, η οποία αλλάζει άρδην τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης. Ευτυχώς, η φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, η συνταγματοποίηση φιλελεύθερων αρχών, δεν έχει φτάσει μέχρι του σημείου που να αλλάξει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Σε άλλα πράγματα ίσως το έχετε κάνει και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά σε αυτό τον τομέα, ακόμη έχουμε κάτι από τις παλιές κατακτήσεις. Το αποτύπωμά τους στο Σύνταγμα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μηδενίζουμε αυτή τη στιγμή τα πράγματα και, κυρίως, να υποτιμούμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε αυτό το ζήτημα.
Αν κατάλαβα καλά τον συνάδελφο, τον κ. Γρηγοριάδη, πρότεινε, ως μια λύση για να στηρίξουμε το ασφαλιστικό σύστημα, την εξεύρεση νέων πόρων. Αν υπάρχει τέτοια πρόταση να τη δούμε, να τη συζητήσουμε. Προφανώς υπάρχουν μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, δεν μπορείτε συστηματικά να λέτε ότι τα επαγγελματικά Ταμεία είναι τα ίδια με τα επικουρικά. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, σας το είπαν και οι φορείς όταν κάναμε την ακρόαση των φορέων. Θυμάμαι το παράδειγμα του επαγγελματικού Ταμείου των υπαλλήλων στις φαρμακευτικές αποθήκες, οι οποίοι μίλησαν για μια αρνητική εμπειρία. Σταματήστε, λοιπόν, αυτό το τρικ, την αλχημεία, να λέτε ότι η επαγγελματική ασφάλιση είναι περίπου το ίδιο και το αυτό με την επικουρική.
Μετά το 2008, κ. Τσακλόγλου, που εσείς τα παρακολουθείτε καλά, μετά από αυτή την παγκόσμια αρνητική εμπειρία, η οποία αποτέλεσε σταθμό γι’ αυτή την ανερμάτιστη και έωλη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ότι μπορεί να υπάρχει μία αέναη μεγέθυνση η οποία έτσι να καλύπτει τις ανάγκες, διαχέοντας τους παγκόσμιους κινδύνους, δημιουργώντας χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, δηλαδή μια φούσκα, μετά από την κατάρρευση αυτής της θεωρίας, την οποία τη ζήσαμε με επώδυνους τρόπους και στην Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια με την είσοδό μας στην εποχή των μνημονίων, ποιος μπορεί να μιλάει για εξασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα και των εισφορών των εργαζομένων;
Κατά συνέπεια, η πρόταση αντισυνταγματικότητας είναι απολύτως θεμελιωμένη και αυτό με το οποίο εσείς αναμετριέστε είναι εάν, τελικά, η επίκληση του Συντάγματος από την πλευρά σας είναι επιλεκτική ή είναι καθολική. Εάν πράγματι θεωρείτε ότι πρέπει να νομοθετείτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, τότε να το αποσύρετε το ταχύτερο δυνατό. Ευχαριστώ.