Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

▶ Νομοσχέδιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας για παλιούς και νέους συνταξιούχους, στο βωμό της χρηματαγοράς
 
📍Από την ομιλία μου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο | Τετάρτη 1/9/2021:
 
📎 Διέκρινα μια ανησυχία στην παρέμβαση του κ. υπουργού σε σχέση με το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τρεις-τέσσερις φορές μας είπε «τι αντιπολίτευση κάνετε»… Καλύτερα να ανησυχείτε για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Διότι δείχνει μικρή σεμνότητα και μεγάλη αλαζονεία αν νομίζεις ότι μπορείς να κυβερνάς έναν τόπο με τις δημοσκοπήσεις και με την επικοινωνία. Με τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβερνιέται ένας τόπος. Αυτά δημιουργούν συνείδηση. Αυτά προσπαθήσατε να καλύψετε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, που έχει πάρει ήδη τον τίτλο του ανασχηματισμού – φιάσκου, παρωδία. Ένας ανασχηματισμός που αποτέλεσε παραδοχή μιας παταγώδους αποτυχίας για κρίσιμα ζητήματα της προηγούμενης χρονιάς.
Πρώτα απ’ όλα στην υγεία. Έχουμε ενάμιση χρόνο που, όπως και όλη η ανθρωπότητα, αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια βαθιά υγειονομική κρίση με αβεβαιότητες και ενάμιση χρόνο μετά δεν έχετε βάλει ούτε ένα λιθαράκι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν λέω για όλα τα υπόλοιπα, δεν λέω για την αποτυχία στον εμβολιασμό, για την ικανότητά σας να διχάσετε και όχι να πείσετε. Διότι όταν εδώ -τώρα το καλοκαίρι στα τέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου- λέγαμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού, αυτό τι θέλει; Δεν θέλει χαζοχαρούμενα, ακριβοπληρωμένα σποτ στην τηλεόραση που δείχνουν κάποιον να λέει «Α! Δεν θα πάω διακοπές». Θέλει επιστημονική τεκμηρίωση. Θέλει ανθρώπους μέσα στο πεδίο, να πάνε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους και να τους πουν: «εμβολιαστείτε! Είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα υγείας, είναι ζήτημα συλλογικής ελευθερίας. Δεν το κάνατε αυτό διότι είστε δέσμιοι της επικοινωνίας και μόνο.
Αυτό πουλάτε συνέχεια. Αυτό προσπαθήσατε να κάνετε με τον ανασχηματισμό, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε να κρύψει τα μεγάλα σας ελλείμματα. Τα μεγάλα σας ελλείμματα στη διαχείριση των πυρκαγιών. Η μεγαλύτερη οικολογική κρίση μέσα σε μία χρονιά! Καταστροφή! Και έρχεστε και μιλάτε για συναίνεση όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ήταν ο κήρυκας του διχασμού! Ο κήρυκας της πολιτικής τυμβωρυχίας. Η φράση ότι φέτος, αντί για φέρετρα μετράμε καμένα στρέμματα, ε δεν δείχνει συναίνεση! Και καλά, τη συναίνεση μη τη δείξετε απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αλαζονεία που σας χαρακτηρίζει, η οποία ξεχειλίζει πια, δεν πηγαίνει με τέτοιου είδους νοήμονες πολιτικές. Αλλά, δεν θα έπρεπε να είχατε βγάλει τα συμπεράσματά σας από την κλιματική κρίση; Δεν θα έπρεπε να είχατε δει ότι οι διαχρονικές αδυναμίες αυτού του κράτους στα ζητήματα της δασοπροστασίας πρέπει, επιτέλους, να απαντηθούν και δεν μπορούν να απαντιόνται με το να φτιάξεις ένα πολύ ωραίο κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας που να γράφει «Πολιτική Προστασία»; Δεν απαντιόνται με αυτόν τον τρόπο. Ήθελε τους πέντε χιλιάδες στη δασοπροστασία που καταργήσατε, που υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελε υιοθέτηση της έκθεσης Goldammer, που ήταν ακριβώς μια προσπάθεια συλλογικής αποτίμησης των διαχρονικών αδυναμιών αυτού του κράτους και τη βάλατε στην άκρη. Ποια συναίνεση, λοιπόν, σε ποια πολιτική;
Αντίθετα, εσείς επιχειρήσατε, με έναν παλαιοκομματικό τρόπο, να μπείτε σε μια λογική «μεταγραφολογίας» και να το πουλήσετε για συναίνεση. Την πατήσατε! Την πατήσατε, όπως και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Τι κάνατε όλη την προηγούμενη χρονιά; Βάλατε υπεύθυνο έναν υπουργό ο οποίος, κατά κύριο λόγο, στοχοποίησε τη νεολαία. Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας όλοι θυμούνται τις αναίτιες επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων, τον εξευτελισμό νέων ανθρώπων που απλώς αναζητούσαν λίγο αέρα στις πλατείες. Για να καταλάβετε ότι πρέπει να το μαζέψετε μετά από λίγο, να το διορθώσετε, αλλά η ζημιά είχε γίνει.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η προσπάθειά σας μέσα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ξέρετε, όμως, κάτι; Και μόνο το γεγονός ότι πήγατε να ιδρύσετε ένα Υπουργείο για την Πολιτική Προστασία και υπαγάγατε σ’ αυτό -προσέξτε, την Πολιτική Προστασία- τα ζητήματα της Κλιματικής Αλλαγής, φαίνεται ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνει μια οργανωμένη Πολιτεία για το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Διότι η Κλιματική Αλλαγή δεν απαντιέται με μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματά της, αλλά κυρίως με το να χτυπήσουμε τις αιτίες της, να παρέμβουμε στο ίδιο το καταναλωτικό μοντέλο, το παραγωγικό μοντέλο, να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να μπορούμε να ζούμε με λιγότερη ενέργεια.
Τώρα, βέβαια, μιλάω σε σας για ενέργεια. Φαντάζομαι ότι θα έχει γίνει εφιάλτης. Το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ πρέπει να είναι ένας εφιάλτης και αυτό έχει την υπογραφή σας! Εσείς, βέβαια, δεν ανησυχήσατε ότι θα ανασχηματιστείτε, διότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος -όπως ακούσαμε και πριν- είστε ειδικού σκοπού. Αναλαμβάνετε ειδικές αποστολές. Γι’ αυτό σας βάλανε εδώ πέρα. Το έχετε δείξει και σε προηγούμενες υποθέσεις που είχατε αναλάβει. Σας έβαλαν, λοιπόν, για να προωθήσετε μια ξεπερασμένη, αντικοινωνική λογική, η οποία δεν έχει να κάνει με κοινωνική ασφάλεια, αλλά με ανασφάλεια, με κοινωνική ανασφάλεια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικής ανασφάλειας, αυτό το οποίο έχετε φέρει. Η σύλληψη είναι απλή, αλλά και τζογαδόρικη ταυτόχρονα. Πιάνουμε, λοιπόν, τις εισφορές των εργαζομένων που αφορούν την επικουρική ασφάλιση και αντί να «σχολάζουν» κάπου, αντί να καλύπτουν τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, αντί να επιτελούν τον ρόλο τους που ακριβώς είναι η δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας για τα συντάξιμα χρόνια, την περίοδο της σύνταξης, λέτε: «Δεν τα ρίχνουμε στην χρηματοπιστωτική αγορά; Και μέσα από αυτή την μόχλευση, θα υπάρξει ανάπτυξη, θα υπάρξουν φόροι και, βρε αδερφέ, θα το καλύψουμε». Κι έρχεται η πραγματικότητα, ότι από το 1970 μέχρι το 2007 κατέρρευσαν εκατόν είκοσι τέσσερις επιχειρήσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα!
Ποια βεβαιότητα, λοιπόν, μπορείτε να έχετε; Μας λέτε: «Μα καλά, κοιτάξτε να δείτε, θα τα πάρουν οι άνθρωποι και μάλιστα θα λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό και τον τιμαριθμό. Θα το καλύψει αυτό το Δημόσιο». Δηλαδή 70 δισεκατομμύρια κόστος μετάβασης και στήριξης του καινούργιου συστήματος; Το λέτε σε μια χώρα που -και το πιστώνεται αυτό κυρίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- κατόρθωσε να σπάσει το φαύλο κύκλο των μνημονίων; Σε μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε από βαθιά κρίση δημόσιου χρέους; Και μας λέτε ότι ένα άλλο μνημόνιο μπορεί να προκύψει, διότι είστε τόσο δογματικά προσηλωμένοι σε μια αντίληψη, που θεωρείτε ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με το ασφαλιστικό σύστημα είτε με την ανάπτυξη, μέσα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μόνο;
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το δημογραφικό ζήτημα με το να παίζετε μπαρμπούτι με τις εισφορές των εργαζομένων; Χαμογελάτε, ενώ δεν είναι για να χαμογελάτε. Είναι για να σκέφτεστε περισσότερο, πώς έχουν τα πράγματα. Διότι το δημογραφικό ζήτημα -και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- προϋποθέτει άλλου είδους πολιτικές. Το δημογραφικό που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Θέλει καλύτερες συνθήκες εργασίας, θέλει νέες θέσεις εργασίας, θέλει να είναι ελκτικές, θέλει άλλη σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και όχι να βάζετε υπουργό Υγείας τον κ. Πλεύρη, ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να τυγχάνουν οποιασδήποτε ιατρικής περίθαλψης. Τα έχει δηλώσει αυτά. Δεν ξέρω αν προσέξατε, κ. υπουργέ, πριν από λίγες ώρες το Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος ζήτησε από τον νέο υπουργό Υγείας να πάρει πίσω τις δηλώσεις του, τις ακραίες, τις ρατσιστικές, τις μισαλλόδοξες δηλώσεις του που έχει κάνει γύρω από ζητήματα που αφορούν το Ολοκαύτωμα.
Επομένως, αν υπάρχει κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό είναι «κολπάκια» παλαιού τύπου, ομολογία αποτυχίας σε κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου, αλλά κι ένα, πια, ακροδεξιό αποτύπωμα στην κυβέρνησή σας που δεν είναι ένα αποτύπωμα ενός απλού τατουάζ, που κάνουν. Πλέον αποτελεί ένα βασικό συστατικό της φυσιογνωμίας της παράταξής σας, της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι μπορείτε να συνυπάρχετε, κ. Τσακλόγλου, με ανθρώπους οι οποίοι είναι βαθύτατα ρατσιστές. Κύριε Πιερρακάκη, που δεν είστε εδώ και διάφοροι άλλοι, που υποτίθεται ότι προέρχεστε από τον εκσυγχρονιστικό, κεντροαριστερό χώρο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλήσατε για τη νεολαία. Ότι είναι ένα νομοσχέδιο για τη νέα γενιά. Η νέα γενιά, όμως, είδε φέτος δεκαοκτώ χιλιάδες από τους υποψηφίους, πάλι για λόγους ακραία νεοφιλελεύθερους, να τους υψώνονται τείχη και να διοχετεύονται σε μια άλλη δεξαμενή, την δεξαμενή των υποψήφιων πελατών για τα ιδιωτικά κολλέγια. Αυτό επιφυλάξατε στη νέα γενιά μόλις πρόσφατα. Η νέα γενιά είδε -αντί να διευκολύνουμε να υπάρχουν σταθερές θέσεις εργασίας- το νομοσχέδιό σας, το οποίο καθιέρωσε τα απλήρωτα οκτάωρα, να βασίζεται πάνω στη λογική της ατομικής ευθύνης. Ατομική ευθύνη έναντι του κορωνοϊού. Ατομική σύμβαση έναντι της συλλογικής σύμβασης. Ατομική ευθύνη αν θα βρεις δουλειά. Μα καλά, όλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή ή οδηγούν σε μια κοινωνία ζούγκλας;
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα έπρεπε να ανησυχείτε, κ. Χατζηδάκη, και να έχετε λιγότερη έπαρση απ’ αυτήν που σας χαρακτήρισε πριν, κατά το κλείσιμο της παρέμβασής σας.
Εδώ έχουμε μια ανατροπή των χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού συστήματος. Χαρακτηριστικά τα οποία ήταν αποτυπωμένα εδώ και χρόνια. Υπήρξαν αλλαγές οι οποίες δεν ήταν όλες σε καλή κατεύθυνση, αλλά αυτές συνέβησαν από δυνάμεις οι οποίες πήγαν να πλαγιοκοπήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος. Και θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα και να τελειώσω. Γιατί να πιστέψουμε τώρα εσάς, κ. Χατζηδάκη, που μας λέτε ότι οι νέοι «θα τρώνε με χρυσά κουτάλια» μετά από χρόνια και να μην πιστέψουμε τον κ. Βρούτση, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο -δεν τον βλέπω εδώ στην αίθουσα, αν και έχει διατελέσει- ο οποίος είπε ότι μέχρι το 2070, τον έχουν διαβεβαιώσει όλοι και ορκίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης ήταν βιώσιμο; Τελικά ποτέ λέτε αλήθεια; Γιατί λοιπόν είναι πειστικό αυτό; Μας κοροϊδεύετε; Πρέπει να αποφασίσετε. Ή εσείς κάνετε λάθος -ή λέτε ψέματα- ή ο κ. Βρούτσης πριν από λίγους μήνες.
Σας ευχαριστώ.